avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu 75%
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu 75%

Buna ziua am si eu o nelamurire.Sunt insarcinata si sun t in medical de 75% .incepand din 27. 04.2011.pana in ziua de astazi bani pe card ,ca iau salarul pe card am luat 75 lei pt 4 zile din aprilie si 400 lei pt luna mai,iar la sfarsitul lunii iunie am primit la unitatea unde lucrez suma de 375 intrun plic.am intrebat daca nu este o greseala si mia zis de la personal ca nu, sa iau banii ca nu e greseala.Acum pe 15.07 cand merg sa verific cardul nam luat nimik deoarece sa facut o greseala pe care d_na de la personal nu a vrut sa sio asume si eu acum am ramas fara bani.pana la urma cum se plateste med o data pe luna sau cum?Plus ca am prietene care zic ca iuau bani putini eu nu stiu cum se calculeaza,pe fluturas vad ca scrie Venit Net 405,Venit Brut 480 .va rog lamuritima cu se plateste o data pe luna?si daca e bine suma care am luato :(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:06, 23 Iulie 2011
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 47....
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si sa-l oblige sa va calculeze corect si sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
Multumesc de raspuns,mam lamurit ca se face plata lunar dar acum nu stiu dak e corecta suma pe care o iau:(
Ca sa va ajut as avea nevoie de niste informatii suplimentare:
1. Salariile brute si orele/zilele lucrate pt ultimele 6 luni dinaintea celei in care ati intrat in CM
2. Sunteti in concediu de risc maternal sau concediu medical pt boala obisnuita?
3. Nu inteleg in luna aprilie de ce ati primit pe card numai 75 lei. Ati fost in condediu fara plata?

Imi cer mii de scuze dar am uitat sa specific ca pana pe 27.04 am fost in concediu de crestere al copilului.Nu sunt in concediu de risc maternal ci boala obisnuita.
De fapt, cu putina logica , ar rezulta:
1. 01.04 - 27.04 perioada de CCC pentru care ati primit indemnizatia aferenta
2. 28.04 - 30.04 revenire la munca, dar de fapt ati fost in concediu medical ... prin urmare, angajtorul trebuia sa va plateasca c.m. numai pentru aceasta perioada, ceea ce a si facut .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste indemnizatia pentru concediul de risc maternal? IULIAIONESCU27 IULIAIONESCU27 Sunt insarcinata in 6 luni si din cauze de risc am intrat in concediu de risc maternal. As vrea sa stiu, cu pasaj din lege daca se poate, cine suporta plata ... (vezi toată discuția)
Neplata concediului de risc maternal Biancaleona Biancaleona Buna ziua, sunt insarcinata in luna a 7-a, iar din 14 august sunt in concediu de risc maternal. Am fost de acord ca angajatorul sa imi plateasca banii ce imi ... (vezi toată discuția)
Concediu medical risc maternal andreeaoana andreeaoana Buna ziua. Sunt in concediu medical risc maternal din data de 10.12.2014, vreau sa va intreb daca anjatorul este obligat sau nu prin lege sa ma plateasca si ... (vezi toată discuția)