avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Logodna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Logodna

O alta reglementare adusa de Noul civil este institutia logodnei.
Parea aproape uitata aceasta notiune, oarecum desueta atunci cand o mai auzeam, si, oricum era o chestiune mai mult teoretica, in sensul ca daca 2 tineri hotarau la un moment dat( dupa un timp in care au convietuit, ,, mutandu-se,, impreuna, dupa moda zilelor noastre , ori doar fiind ,,prieteni,, , asa cum se mai obisnuieste sa se spuna, sau dupa ce ,,au vorbit ,, un timp, asa cum se mai spune pe la sate ) sa se casatoreasca, isi anuntau rudele si prietenii, dar nu avea loc neaparat si o petrecere cu daruri , cu muzica si veselie.Si chiar daca se intampla, neexistand si o reglementare, in caz de ,,rupere,, a logodnei, cei care facusera daruri nu aveau la indemana vreo actiune in vederea inapoierii darurilor.

Logodna este reglementata la articolele 283-287 din proiectul noului Cod civil, si constituie promisiunea reciproca de a incheia casatoria.Capacitatea de a incheia logodna este aceeasi cu capacitatea ceruta pentru incheierea casatoriei. Nu sunt impuse, insa, cerinta avizului medical si cea a autorizarii date de organul administrativ.

Incheierea logodnei nu va fi supusa niciunei formalitati si va putea fi dovedita cu orice mijloc de proba.

Trebuie spus ca incheierea casatoriei nu va fi conditionata de incheierea logodnei, astfel ca, logodnicul care va rupe logodna nu va putea fi constrans sa incheie casatoria.

In cazul ruperii logodnei, vor fi supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, in vederea casatoriei, cu exceptia darurilor obisnuite. Darurile se restituie in natura sau, daca aceasta nu mai este cu putinta, in masura imbogatirii.

Obligatia de restituire nu se va aplica daca logodna a incetat prin moartea unuia dintre logodnici.

Logodnicul care va rupe logodna in mod abuziv va putea fi obligat la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate. In aceleasi conditii, va putea fi obligat la despagubiri si logodnicul care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna.

Dreptul la actiune pentru restituirea darurilor facute in considerarea logodnei, precum si pentru sanctionarea ruperii abuzive a acesteia se va prescrie intr-un an de la ruperea logodnei

Sursa : avocatnet.

Interesanta , pote nu lipsita de utilitate, menita sa readuca in constiinta oamenilor importanta casatoriei, implicatiile ei, fiind, de ce nu, inca un mod de a se reuni familiile si prietenii si de a ,,petrece,, , asa cum le place romanilor.
Mai ramane sa fie reglementata si,, petrecerea burlacilor,, , iar in cazul in care mirele fuge din fata altarului , fara a se mai incheia casatoria , sa inapoieze toate darurile primite de la amici , ca altfel , ar fi o ,,imbogatire fara justa cauza,, . :)
Cu tot ce putea sa fi inclus la imbogatirea fara cauza justa sau fara cauza, e clar ce este o institutia traditionala, logodnici si ar fi bine sa fie asa. Convivuirea obisnuita la romania nu stiu de cand, cred ce este o institutia nepotrivita, si aduce mai multe daumne morale si patrimoniale, mai mult pentru socri (:-)). Catolici nu vedem cu boni ochii aceste incercarile fara motive, si ce duce la mai putine casatoriile serioase... cu tot ce poate fi considerate de fapt casatoriile fara forme, si cu toate consecintele de rigor dpdv firesc daca se ajunge la perfectionarea "contractului". Noi intelegem (si voi la ortodocsi) ce este o institutia permanenta, fireasca, pentru a procura copii si a educa si a crest, si pentru ajuta mutua a sotiilor. Unde sunt doi este Dumnezeu si legatura este perenne, aduce caracter sotiilor, si unde sunt trei, pentru copii, deja este o legatura cu trei vertice si nelegabila. Este o celula vitala a societatea, prima celula, si societatea este bolnava atunci cand se rupe usor. Dar si in Europa din Vest e oribil ceea ce se intampla din pacate. A inceput tot cu picolo divortul italian si s-a deschis portile la orice cauza de despartirea si divorturilor. Dar era bine sa se regule si in Romania despartirea fara divort. Adica situatia pe care despartiti nu poate fi casatoriti din nou. De ce? Pentru ca asa nu se extinde boala societatii. Dar ca sa inteleaga acest lucru este dificil intr-o discutia de genul. Pregatirea matrimoniala este solutia tuturor. Si o zice unul ce din pacate a gresit mult. Nu este suficient teoria. Dar practica este una fara incercarea sexuala. Viata este un bun sacru. Intimitatea (mail mult a socrilor) este una important pentru toti. Si pentru casatoriti dupa hartie.
Cu toate ca "incheierea logodnei nu va fi supusa niciunei formalitati"... e interesanta aceasta "sanctionarea ruperii abuzive" . In ce o fi constand aceasta sanctionare?

Zicea Karl Marx (?) ca "drumul spre iad e pavat cu intentii bune"...

Institutia logodnei se vrea oare un substitut la institutia casatoriei, la care apeleaza tot mai putini si a a carei valoare pare ca s-a demonetizat?
Ori poate ca drumul spre ea, spre casatorie, trebuie sa treaca prin aceasta loooooogodna?

Pana de curand am auzit doar de casatorii facute de forma, pentru "imbogatire", vor aparea si logodne pentru "strangeri de capital"?

@alvaro lipo , interesant ceea ce spuneti.Nu stiu insa de ce ii ,,amestecati pe ,,socrii,,.:)
Cert, exista o noua fata a societatii, cu mai multe drepturi si libertati, dar si cu lucruri mai putin bune sau firesti.Este evident ca oamenii par a se fi departat de valorile religioase .
,Pregatirea matrimoniala,, ar fi si aceasta logodna, insa unii aleg si ,,casatoria de proba,,. Nu imi dau seama daca e un lucru bun sau rau, daca e moral sau imoral, fiindca nu cunosc cifre care sa ateste beneficiul sau dimpotriva, dezavantajele unei asemenea convieturiri.
Unii aleg sa convietuiasca in concubinaj , si convietuiesc zeci de ani asa, nascandu-se si copii ale acestor cupluri.Nu imi dau seama de ce aleg aceasta cale, poate ca ei simt ca si-ar ingradi libertatea daca ar oficia legatura , dorind astfel sa poata pune capat fara probleme, oricand.Din pacate, unii dintre ei investesc , construiesc , mergand pe incredere, si , la o eventuala despartire devine greu sa isi mai recupereze banii investiti in bunurile celuilalt....
Spuneti ca ar trebui ca oamenii sa nu poata divorta inainte de a fi despartiti in fapt o perioada.Nu stiu, poate ca ar fi o alta ingradire a libertatii, fiind obligati sa aiba un anumit statut ,atunci cand ei nu isi mai doresc. O asemena masura mi s-ar parea oarecum justificata in cazul in care ar exista copii minori.Ca poate sporesc sansele unei impacari....
Pana una alta insa vorbim despre logodna care, mie mi se pare o institutie cu un farmec aparte, care s-ar putea sa fie ceva benefic, viitorii soti sa isi dea seama mai bine daca doresc intr-adevar casatoria, in perioada logodnei isi pot testa ,,sentimentele,, , si, fiind o chestiune ,, oficiala,, . adica anuntata ca fiind ceva premergator unei casatorii , ar putea fi ceva mai ,,seriosi,, in aceasta perioada, fiindca in caz contrar ar putea avea loc ,,ruperea ,, logodnei, lucru ce iarasi va trebui anuntat si , mai mult, daca au primit daruri, vor fi nevoiti sa le restituie.
Ma intreb, darurile acelea, daca vor fi unele ,,consistente,, , ar putea sa ii determine pe logodnici sa mai cugete inainte de a decide ruperea logodnei??
Apoi, viitorii soti nu ar mai trece direct la verigheta, ci , viitoarea mireasa ar trebui sa poarte un inel de logodna, ceea ce ar fi si simbol ca fata aceea deja are un ,,angajament,, .
S-ar putea ca aceasta revenire la obiceiurile sau ritualurile ,,uitate,, , sau cum s-or numi, sa fie benefica in destul de mare masura.

Logodnicul care va rupe logodna in mod abuziv va putea fi obligat la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate.


@dori, se subantelege ca in vederea casatoriei vor avea loc unele cheltuieli
care, in conditiile ruperii logodnei, vor produce o paguba, un prejudiciu.
E interesant de stiut ce anume s-ar considera a fi ,, rupere abuziva,, a logodnei.Presupun ca acea ,,rupere,, fara temei, fara vreo justificare.
Fiind o reglementare noua, doar practica va lamuri aceste aspecte, pana atunci putem emite doar supozitii.

In aceleasi conditii, va putea fi obligat la despagubiri si logodnicul care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna.


Si aceasta reglementare naste intrebari, logodnicul care l-a determinat pe celalat sa rupa logodna, ar putea sa aibe un comportament ,,nepotrivit,, pentru o persoana angajata intr-o logodna, de pilda, sa fie infidel.Si in acest caz celalalalt ar fi indreptatit sa rupa logodna, si nu i-ar putea fi imputabil acest lucru.
Ma gandesc , pe landa prejudiciul efectiv suferit( material) , ar putea pretinde si niste daune morale? :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2011
ContSters181996, utilizator
Socrii de multe ori suporta consecintele... si este cei mai apropiati din societatea pentru a afla ce se intampla atunci cand nu luam deciziile moral bune pentru ele insele si pentru societatea. Nu sunt ele cei care presta locuintele din Romania pentru acestor incercarile?. Maturitatea relatiile afective logodniciilor este logodnicie precasatoria, casatorie fiind un acept a toate societatii si normal pentru viata intreaga, pana ca la moarte li va desparti. Despartirea nu ca un pas inainte divortului, zicea eu, si ca o solutia definitiva sau provisoria pentru a nu deveni casatoriti mai niciodata sau a reveni cu sotului. Adica despartirea este un status nou, de cei care au cu toate una alta misiunea, menirea, in societate. E dificil, stiu. Mai degreaba ce sunt multi casatoriti fara voie, fara sa stie consecintele. Dar solutia este o logodnicia lunga si forjata in rabdarea si respect, iubirea si cunoasterea reciproc si nu usor sa se duca in pat, pentru ca sa se lua de la capat o relatia permanent, din partea nobila omului, adica din cap. Tot de logodnicia vorbim. Ar fi bine sa fim si in parcursul casnicie logodnici permanenti. Sa nu aiba rutina in viata noastra, sa respect si intimitatea sotului, si independenta spirituala. Cu toate manifestarile materiale care sunt consecinte: timpul pentru fiecare unul, fidelitatea, comunicarea si sacrificarea gusturilor pentru ceilalt. Despartirea ca status adica cu pronuntare sentinta. Nu ca o situatia de fapt, dar aici in Romania se confunda divortul cu despartirea. Si nu este acelas lucru. Divortul seamna ruptura definitiva, cu posibilitatea de a lua casnicie cu alti. Si asta este o boala societatii sau o pseudosolutia pentru cei care s-au casatorit fara discernamant sau eronat etc (care are drept solutia la anularea matrimonii). Divortul usor si la meniu ca in Europa (in afara Polonia si Irlanda) aduce o descompunerea radacinii convivuirea sociala, pentru ca familia este celula primara a societati. Si socrii sunt cei mai apropiati, nu uitati.

Dacă în mod tradiţional, logodna nu producea, de principiu, niciun fel de efecte juridice, în doctrină considerându-se doar că, în caz de renunţare nejustificată la o căsătorie viitoare, acela dintre logodnici care a fost părăsit, avea dreptul să se adreseze instanţei judecătoreşti, în temeiul art. 998 C. civ., pentru a cere ca acela din a cărui culpă a fost ruptă logodna să fie condamnat la daune interese, cu condiţia de a dovedi că desfacerea logodnei i-a cauzat un prejudiciu , în noua reglementare aceasta poate genera unele efecte juridice în cazurile prevăzute de art. 268 şi 269 din noul cod civil.

Astfel, în cazul ruperii logodnei,darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, în vederea căsătoriei, sunt supuse restituirii, cu excepţia darurilor obişnuite. Nu se specifică dacă este vorba despre darurile primite de oricare dintre logodnici de la alte persoane, ori de darurile pe care aceştia şi le fac între ei; în tăcerea legii, considerăm că orice astfel de daruri sunt supuse restituirii.

Totodată, practicii judiciare îi va reveni sarcina de a stabili criteriile în baza cărora se va putea aprecia, într-un mod unitar, care dintre aceste daruri pot fi considerate “obişnuite”, în vederea excluderii lor de la obligaţia restituirii în condiţiile legii.

Competenţa soluţionării acţiunii aparţine instanţei de tutelă (art. 265 din noul cod civil), iar dreptul la acţiune se prescrie într-un termen special, de un an de la data ruperii logodnei.


Art. 269. – (1) Partea care rupe logodna în mod abuziv poate fi obligat la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum şi pentru orice alte prejudicii cauzate.

(2) Partea care, în mod culpabil, l-a determinat pe celălalt să rupă logodna poate fi obligat la despăgubiri în condiţiile alin. (1).
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Logodna, conform legii = concubinajul in limbaj comun Roland Mindrila Roland Mindrila Se reglementeaza in Art. 266din Noul cod civil Logodna (1) Logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria. (2) Dispoziţiile privind ... (vezi toată discuția)
Logodna civila claudiaivascu claudiaivascu Buna ziua, intrebarea mea se refera la logodna civila, mai exact ce trebui facut pentru a incheia aceasta logodna. Are loc tot la starea civila, ca si cununia? ... (vezi toată discuția)
Nelamurire art. 268, alin. 2 ContSters240593 ContSters240593 In ceea ce priveste restituirea darurilor in cazul ruperii logodnei, nu am inteles exact la ce se refera sau ce vrea sa insemne sintamga \"in masura ... (vezi toată discuția)