avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntare custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntare custodie

Salutari tuturor!As dori un sfat de la d-stra ,in legatura cu renuntarea la custodia unui copil.Despre ce este vorba?Sora mea a trait in concubinaj o perioada indelungata cu o persoana.In urma concubinajului a rezultat un baiat ,acum in varsta de 15 ani.In urma cu cativa ani,din cauza neintelegerilor dintre ei,a rezultat o despartire definitiva.Din cauza lipsei banilor a fost nevoita sa se duca la munca in Italia.Mare parte din banii trimisi acasa au fost cheltuiti pe bautura de catre concubin,nu mai intru in amanunte.In acest rastimp el s-a si pensionat pe caz de boala.Sora-mea s-a hotarat sa il ia cu ea definitiv in Italia,acum vreo 3 ani in urma,pentru a-i asigura un trai ,cat de cat, mai bun acolo.A gasit o persoana de care s-a atasat si care a fost de acord sa aiba o viata impreuna cu sora mea si cu fiul ei.Insa,neintelegerile intre dansa si fiul ei au devenit asa de mari, incat in momentul de fata,nu se mai poate face nimic.Acum,ea este hotarata sa vina in tara si sa il lase pe copil in ingrijirea tatalui sau a statului.Acesta a fost ,de principiu ,de acord cu luarea copilului,dar cunoscandu-i profilul moral,personal ma indoiesc ca asta se va si intampla.Acum apar intrebarile:
1.Ce ar trebui sa faca sora mea pentru incredintarea definitiva a custodiei, tatalui acestuia?(Desi,el nu este trecut in certificat de nastere ca fiind tatal)
2.In situatia in care el refuza preluarea custodiei ce ar trebui sa faca ea pentru a renunta la custodia fiului sau?(Imi pare rau s-o repet,nu mai exista cale de intoarcere,intre ea si fiul ei.Umilintele la care a fost supusa au facut-o sa ia aceasta decizie grea)
Mentionez,de asemeni,ca s-a ajuns la o intelegere verbala prin care ea sa ii trimita lunar fostului concubin o suma de 100 de euro ,maxim 150 (atunci cand ea are de lucru).
Va multumesc anticipat pentru sfaturile d-stra.
Cel mai recent răspuns: saintromania , utilizator 22:27, 16 Iulie 2011
De acord cu d-stra,la drepturile parintesti nu se renunta asa de usor,dupa bunul plac al fiecaruia.Numai ca, aici nu exista nici un ''bun plac''.Exista o tensiune enorma intre ei,cu injurii si amenintari,nu numai asupra ei ci si asupra persoanei cu care sora mea traieste in momentul de fata acolo.I s-au oferit toate conditiile acolo pentru a invata,pentru a se integra in societate.Se pare ca nu a fost suficient pentru el,a fost si dat afara de la un colegiu ,sa-i zicem ,de acolo.A ajuns sa ii fie frica de el si de asta vrea sa faca pasul asta: de disperare.Am incercat timp de un an si jumatate si sa o conving ca e ceva trecator intre ei ca asta tine de varsta lui.I-am zis ca o data cu trecerea timpului se va schimba in bine,sa mai lase de la ea...Am fost firul de care se agata in momentele de cumpana si numai eu stiu cat am incurajat-o si am incercat s-o impiedic de la gesturi disperate.Asa ca aici nu e vorba de vreun bun plac ci ,efectiv, de disperare,de frica.Nu vrea sa ajunga sa fie batuta (sau mai grav) de propriul copil.
Ea face asta pentru a evita o eventuala tragedie.Acum,ca sa incheiem subiectul,eu am sa ii transmit maine sfaturile d-stra...in primul rand sa ia legatura cu cei de la autoritatea tutelara si ,in functie de ce ii zic cei de acolo,sa ia legatura cu un avocat care s-o consilieze si,eventual ,s-o reprezinte in proces.
Multumesc inca o data pentru sfaturi.Cu respect.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2011
saintromania, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concubinaj Oana21 Oana21 Am trait in concubinaj timp de aproape 40 de ani, am avut un baiat impreuna,care a decedat acum un an si jumatate,la varsta de 35 de ani. Casa in care am ... (vezi toată discuția)
Parasirea domiciliului cu copilul minor icu 78 icu 78 buna ziua. locuiesc in concubinaj cu tatal baietelului nostru de 1 an. apartamentul in care locuim este al lui eu avand domiciliul din buletin la o allta ... (vezi toată discuția)
Incredintare....... keemo_sabe keemo_sabe buna seara...sunt tata al uni copil de 4,7 ani cu o femei cu care am stat 6 ani ea avand din prima casnicie 2 copii.am fost de acord .copii nu au nici o ... (vezi toată discuția)