avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA pentru o masina defecta?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA pentru o masina defecta?

Am un autoturism care s-a defectat. Intre timp a expirat si polita RCA. Mai dureaza pana o repar deoarece nu am gasit piesele necesare. Trebuie sa-i fac RCA atat timp cat o tin nemiscata in parcare?
Cel mai recent răspuns: Vasile Văcariu , Consilier juridic 12:40, 20 Iulie 2011
Nu.Atata timp cat nu circulati pe drumurile publice.
av.tonicadaniela a scris:

Nu.Atata timp cat nu circulati pe drumurile publice.

O asemenea afirmatie categorica poate duce la o pierdere lamentabila a unui proces cu aceasta speta, fiind in totala contrazicere a textului de lege:

Art. 48. - Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse
înmatriculării/înregistrării în România, precum si tramvaie au obligatia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale de acoperire si să mentină valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum si să aplice pe parbrizul vehiculului sau în alt loc vizibil din exterior vigneta.

Aceasta obligatie exista prin simplul fapt ca detii un vehicul inmatriculat si nu exista exceptii in lege. Logica este ca raspunderea civila exista si in spatiul exterior drumurilor publice iar prejudiciile pot fi provocate si de un autovehicul defect sau chiar aflat pe butuci.Mai mult, lipsa asigurarii in orice moment poate fi constatata de catre oricine are acces la internet, pe baza nr. de inmtriculare auto.Logica scolareasca: "nu ies pe strada = nu ma amendeaza" nu poate fi aplicata aici!
IN CONCLUZIE: Asigurarea RCA trebuie sa existe pana la radierea autovehiculului
Daca masina se afla in reparatie si nu circulati cu ea nu este nevoie sa va faceti asigurare RCA. Dar odata terminata reparatia si daca iesiti in trafic si sunteti surprins fara polita RCA atunci sunteti pasibil de plata si eventual daca mai provocati si un eveniment rutier atunci sanctiunile sunt mult mai mari.
Adrian.Tudor a scris:

Daca masina se afla in reparatie si nu circulati cu ea nu este nevoie sa va faceti asigurare RCA.

Imi puteti indica, va rog frumos, un text de lege care sa sustina afirmatia dvs?
In toata UE exista aceasi reglementare precizata de dl. nucu$
De fapt o masina nu se inscrie in circulatie fara dovada incheieri asigurari RCA.
Iar in multe tari daca se constata ca nu exista asigurarea RCA platita cand masina este inscrisa in circulatie, (prin lipsa unui anumit insemn, vigneta amintita) amenzile sunt chiar draconice, mergand pana la confiscarea vehicolului.
Sa faca din nou Romania exceptie? M-as mira, ar fi o buna posibilitate a statului sa incaseze amenzi. Si in acest caz, consider personal ca sunt indreptatite.
Dar articolul de lege (presupun) arata clar obligativitatea asigurarii.
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
kappauser, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident auto ușor, păgubitul cu rca expirat: e adevărat că asigurătorul nu-i va plăti despăgubire în acest caz? atomix60 atomix60 Buna ziua, am avut un mic accident (fara victime) cu un alt participant la trafic in parcarea unui magazin, mai exact soferul a dat cu spatele si mi-a rupt ... (vezi toată discuția)
Legislatie cu privire la rca miss_obsession miss_obsession Buna ziua, in primul rand vreau sa va multumesc pentru activitatea d-voastra de pe forum, este foarte binevenita. Am tot citit pe acest forum si pe altele ... (vezi toată discuția)