avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Poate parasi tara un parinte cu un copil minor, in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Poate parasi tara un parinte cu un copil minor, in conditiile in care are ordonanta presedintiala pt incredintare si nu exista o hotarare de divort definitiva si irevocabila?

Poate parasi tara un parinte cu un copil minor in conditiile in care are ordonanta presedintiala pt incredintare si nu exista o hotarare de divort definitiva si irevocabila, divortul nefiind incheiat?

Am sesizat Politia cu privire la faptul ca sotia mea a parasit tara insotita de copilul nostru minor, rugandu-i sa faca cercetari in acest sens. Mi-au raspuns ca reclamatia mea "contine aspecte neintemeiate prin faptul ca potrivit sentintei civile nr. ..., s-a hotarat incredintarea minorului spre crestere si educare mamei sale, sentinta ramasa definitiva". Mentionez ca se refera la ordonanta presedintiala, procesul de divort nefiind incheiat prin hotarare definitiva si irevocabila.


Are dreptul parintele care are incredintat spre crestere si educare un copil minor sa impiedice relatiile dintre celalalt parinte si copil?

Cand am sesizat Autoritatea Tutelara si Politia, mi s-a spus de la ambele institutii ca NU AM DREPTUL sa-mi vad copilul minor pentru ca instanta nu a scris in ordonanta presedintiala in mod expres un program de vizita si ca depind de sotia mea. Daca ea vrea sa-mi dea copilul mi-l da, daca nu, nu. In aceste conditii am cerut si eu ordonanta presedintiala pt pastrarea legaturilor cu minorul si am propus un program de vizita, dar sotia mea tergiverseaza procesul si, probabil, o sa treaca vacanta fara sa fi avut copilul la mine mai mult de 2-3 zile.


Astept sfaturile dumneavoastra.

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Etna , utilizator 22:29, 8 August 2008
Daca sotia dumneavoastra are ordonata prezidentiala peentru incredintare,poate sa paraseasca tara inpreuna cu aceata.In cazul in care in hotarire specifica ca dumneavoastra aveti dreptul sa vedeti copilul si va ficxa si un program cu ,un numar de ore ,lucrurile se schimbau. sotia era nevoita sa va solicite o inputernicire sa poata parasi tara inpreuna cu minorul ,ii trbuia procura notariala din partea dumneavoastra. Fiti convins ca sotia a procedat corect pentru ca autoritatile vamale nu-i permitea sa paraseasca tara inpreuna cu minorul daca nu era in regula.Dumneavoastra deschideti o actiune prin care sa va cereti drepturile legale de tata. Mariiky
Cf art 30 pct.1 lit.c din L248/2005 , sotia dvs nu poate parasi tara impreuna cu minorul daca nu are o hotarare definitiva si irevocabila, prin intermediul ordonantei presedintiale nu pot fi luate măsuri definitive care să rezolve în fond litigiul dintre părţi. Partea nemulţumită de măsura luată prin ordonanţă are posibilitatea de a se adresa instanţei, pe calea dreptului comun.De regulă, măsurile dispuse pe calea ordonanţei preşedinţiale sunt limitate în timp, până la soluţionarea pe fond a cauzei, dar există posibilitatea ca acestea să rămână definitive şi irevocabile, dacă părţile nu mai urmează calea dreptului comun.
Trebuie sa aveti rabdare totusi sa vi se stabileasca legaturile cu minorul ,este f. adevarat ca ,daca nu aveti o hotarare in acest sens..sotia nu are obligatia legala sa va inlesneasca vizitele poate doar una de natura morala .


Ultima modificare: Vineri, 8 August 2008
Etna, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecare strainatate fara acordul tatalui ADRIENUTA ADRIENUTA As vrea sa stiu daca pentru a pleca in strainatate cu copilul, fiind divortata si avand o sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul imi este ... (vezi toată discuția)
Ordonanþã preºedinþialã - încredinþare minor moldovanlaura moldovanlaura Prin ordonanţă preşedinţială s-a încredinţat minorul, spre creştere şi educare, reclamantei spre creşte Ordonanţa preşedinţială este ... (vezi toată discuția)
Decizia irevocabila la divort remyy007 remyy007 Daca fosta sotia a obtinut custodia copilului prin decizie definitiva si irevocabila eu ce drepturi mai as avea...Ea aplecat cu copilul din tara fara acordul ... (vezi toată discuția)