avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare strainatate fara acordul tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare strainatate fara acordul tatalui

As vrea sa stiu daca pentru a pleca in strainatate cu copilul, fiind divortata si avand o sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul imi este incredintat, fara un program de vizitare copil, pot pleca cu copilul din tara?!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 16:01, 1 Februarie 2012
Daca aveti aceasta hotarare definitiva si irevocabila de incredintare a minorului, puteti pleca impreuna cu copilulin strainatate fara acordul tatalui. Programul de vizitare nu are legatura cu interdictia de a parasi tara a copilului, cata vreme v-a fost incredintat doar dvs., nu mai este necesar acordul tatalui, deciziile in ce priveste copilul sunteti in masura sa le luati doar dvs.
Da, puteti pleca. Sa aveti la dvs. insa tot timpul hotararea judecatoreasca prin care v-a fost incredintat copilul spre crestere si educare. Organele de frontiera vor dori sa o vada.
Tatal are dreptul de a intretine relatii personale cu propriul copil, astfel ca nu vad cum ati putea pleca cu copilul in strainatate fara sa suportati vreo consecinta, posibil pierdierea autoritatii parintesti.

In principiu cred ca puteti parasi tara....
Exista o hotarare judecatoreasca prin care instanta de judecata a dispus incredintarea copilului spre creste si dumneavoastra.
Fara acordul tatalui, puteti obtine pasaportul pentru copilul minor, si totodata, puteti parasi tara.


Faptul ca s-a stabilit un program de vizitare nu conduce la imposibilitatea de a pleca intr-o deplasare intr-o tara straina.

Sigur ca , pentru a preintimpina o situatie de conflict, dumneavoastra puteti sa-l instiitati pe fostul sot cu privire la deplasarea pe care o veti efectua.


In cazul in care autoritatea parinteasca , in conformitati cu modificarile aduse de Noul Cod Civil , este exercitata de ambii parinti, atunci trebuie sa existe acordul de vointa al parintelui care nu isi insoteste copilul pe parcursul deplasarii .





Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Avand in vedere ca nu aveti un program de vizita al minorului stabilit pe cale judecatoreasca, nu este necesara instiintarea celuilalt parinte.
Aveti nevoie la iesirea din tara de hotararea de divort legalizata cu "mentiunea definitiva si irevocabila " si pasaport pentru minor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoaterea copilului, din tara, de catre parintele caruia i-a fost incredintat Rucsiandru Rucsiandru Buna seara! Am divortat anul trecut si fetita, in varsta de 9 ani a ramas in custodia mea. Pot pleca cu ea, in excursie, in strainatate, fara acordul tatalui ... (vezi toată discuția)
Doresc sa parasesc tara impreuna cu baiatul meu sabina492005 sabina492005 buna ziua ma numesc sabina suciu si am terminat divortul iar baiatul meu in varsta de 11 ani mi-a fost incredintat mie pentru crestere si educare.Fostul meu ... (vezi toată discuția)
Plecare in strainatate cu copil minor julius.jr julius.jr va multumesc ca existati! Problema mea este urmatoarea:-Sint divortata si am un copil de 5 ani.La divort tatal nu a ridicat pretentii asupra copilului de nici ... (vezi toată discuția)