avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Codul de procedura fiscala
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Codul de procedura fiscala

CAP. II din Codul de procedura fiscala prevede:

Prescriptia dreptului de a stabili obligatii fiscale

ART. 91

Obiectul, termenul si momentul de la care incepe sa curga termenul de prescriptie a dreptului de stabilire a obligatiilor fiscale

(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.

(2) Termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala potrivit art. 23, daca legea nu dispune altfel.
.....
exemplu: Organele de inspectie fiscala stabilesc ca perioada supusa inspectiei fiscale 01.01.2002 -30.06.2007. Intrebarea mea este daca perioada supusa inspectiei fiscale , stabilita de catre organele de inspectie fiscala ,nu este contradictorie cu prevederile art. mentionat mai sus ?
Va multumesc,



Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 15:15, 8 August 2008
Conform prevederilor legale invocate de dvs. eu inteleg ca termenul de prescriptie incepe la data de 01.01.2003 si curge pana la la 01.01.2008 (inclusiv); intrebarea care se impune este cand a fost dispusa inspectia fiscala, inainte sau dupa 01.01.2008? In plus, trebuie sa precizati daca termenul de prescriptie nu a fost cumva intrerupt/suspendat in toata aceasta perioada ...
Inspectia fiscala a avut loc in iunie 2007 si a cuprins perioada 01.01.2002-30.06.2007.
Nu termenul de prescriptie nu a fost intrerupt sau suspendat.
Art.mentioneaza clar
Termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala potrivit art. 23, daca legea nu dispune altfel.
Deci este corect. Inspectia fiscala se efectueaza in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale. (adica in termen de 5 ani)
Intrebarea mea ar fi alta: - de ce nu ati beneficiat de prevederile art. 96? care precizeaza:

..........inspectia fiscala se efectueaza asupra creantelor nascute in ultimii 3 ani fiscali pentru care exista obligatia depunerii declaratiilor fiscale. Inspectia fiscala se poate extinde pe perioada de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale, daca este identificata cel putin una dintre urmatoarele situatii:@
a) exista indicii privind diminuarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat;
b) nu au fost depuse declaratii fiscale in interiorul termenului de prescriptie;@
c) nu au fost indeplinite obligatiile de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului general consolidat.

Concluzie - evidenta contabila nu era conform legii.
Ultima modificare: Vineri, 8 August 2008
ContSters42967, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inspectie fisc tzuku51 tzuku51 Sunt PFA.Daca am primit anunt pentru inspectie fiscala pentru luna mai a.c. ,pe citi ani in urma mi se va face inspectia?Ultima inspectie mi s-a facut in ... (vezi toată discuția)
Prescrierea datoriilor fiscale petricamocan petricamocan pentru stopaj la sursa plus alte datorii la bugetul de stat,din martie 2006, dosarul nu a ajuns inca in instanta dar este spre finalizare,care este ... (vezi toată discuția)
Perioada supusa inspectiei fiscale costicul costicul Ce sa inteleg din: perioada supusa inspectiei fiscale incepe de la sfarsitul perioadei controlate anterior, in conditiile incadrarii in termenul de ... (vezi toată discuția)