avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... act aditional la acord de asociere asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

act aditional la acord de asociere asociatie de proprietari

buna ziua,
pt cei care doresc sa devina membri ai unei asociatii de proprietari inteleg ca trebuie semnat un act aditional la acordul de asociere al asociatiei de proprietari!
ma poate ajuta cineva cu un model de act aditional la acordul de asociere ?ma intereseaza si daca trebuie facut intre proprietar si asociatie si semnat de catre presedinte?
Acest act aditional necesita a fi inregistrat la judecatorie, primarie sau undeva?
multumesc!
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
carmenalinamihai, utilizator
Acum.....vin si eu si accentuez

HG 1588 Normele de aplicare a legii 230/2007
Art.12 - B - Obligatii spune :
g) Ia dobândirea proprietatii, sa depuna In copie, Ia asociatie, actul de proprietate

..... fara legatura cu cartea de imobil sau procese in instanta.

Cum adica cand depui cerere nu esti membru? Dar pentru ce o depui, nu pentru ca doresti si ceri sa fii inscris in asociatie? Si....atunci pentru cine credeti ca s-a scris acest articol, ca la limita, niciun proprietar nu e membru al asociatiei pana nu semneaza statutul si acordul de asociere, fie la inceput, la constituire, fie mai apoi. Nu exista stare de "imponderabilitate" daca intri in asociatie cand ea exista sau cand de-abia se constituie.
Ori nu esti si nu semnezi nimic sau nu faci cerere ca sa intri in asociatie, ori semnezi fie la inceput, la constituire, fie ulterior la cerere si atunci esti.

Asa scrie la lege, asa se face!
NCC din care ati citat are o aplicabilitate foarte larga, dar specific pentru asociatiile de proprietari este ce se scrie in HG 1588/2007.

Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2011
elga50, moderator
tot legea 230 si hg 1588 spune ca obligatiile si drepturile se aplica asupra tuturor proprietarilor, nu numai celor asociati (imi pare rau ca nu am timp acum sa caut articolele) deci normal ca i se poate aplica / opune art.12 oricarui proprietar, altfel despre ce discutam?

spre rusinea mea nu am reusit sa parcurg tot NCC-ul, dar dupa citatul Dvs. dreptul de propreitate tot trebuie dovedit, deci proprietarul (ca nu are cum rezidentul - mai ales daca nu e coproprietar) tot trebuie sa aduca o dovada, daca nu CVC atunci extrasul de carte funciara, deci tot act al proprietatii ...
elga50, sunt cazuri care s-ar putea sa nu se inscrie in cursul firesc al logicii pe care ai expus-o. De exemplu, depui cerere ca sa fii membru dar s-ar putea sa nu devii membru si asta din proprie initiativa :) Dupa ce depui cererea urmeaza sa consulti acordul si statutul si sa semnezi actul aditional. Abia atunci devii membru. Dar, daca nu-ti convine ce gasesti in statut sau acord, te poti razgandi, nu semnezi actul aditional si ramai in afara asociatiei.
Deci tot nu vad de ce ar trebui sa dai actele de proprietate odata cu cererea.
Iar art 12 incepe cu "proprietarii membri ai asociatiei" - la ei se refera intreg articolul cu ambele puncte A si B, drepturi si obligatii. Nu zice nimic de nemembri.
In plus, fie vorba-ntre noi ca nu ne aude nimeni, "la dobandirea proprietatii" e nedefinit. Fara termen si, mai ales, fara pedeapsa, degeaba regula.

arockz, in L230 scrie la art 24 pct 4 ca ceea ce se aplica tuturor proprietarilor sunt hotarile asociatiei. Alceva n-am gasit. Pt noii potentiali membri se aplica art 7 din L 230. In 1588 n-am gasit nimic in plus fata de ceea ce s-a amintit deja.

CipiM a scris:
...inscrirea se face fara formalitati. Adica fara sa fie nevoie sa fie probata calitatea de proprietar. Cererea de intrare in asociatie, care este si o declaratie pe proprie raspunde in acelasi timp (Eu ...., proprietar al ......), este suficienta.

Proprietarul unui apartament situat intr-un bloc cuprin intr-o asociatie de proprietar este membru al acelui bloc. Are apartamentul, are parti din proprietatea comuna, are drepturi si obligatii fata de furnizorii de utilitati si prestatorii de servicii efectuate prin intermediul asociatiei..., fara ca acest proprietar sa fie membru al asociatiei.
In acest stadiu de proprietar de apartamen, nemebru al asociatiei, are obligatia sa depuna la asociatie actul de proprietate in copie.
Aceasta este obligatia oriocarui proprietar si nu are legatura cu calitatea de membru al asociatiei, asa cum inscrierea apartamentului la primarie pentru plata impozitului nu are legatura cu asociatia, cu autoturismul, cu functia sau profesia.
Asa cum la primarie inscrierea se face fara formalitati (doar prezentarea documentelor), tot asa si la asociatie se prezinta copia actului de proprietate.

Inscrierea ca membru al asociatie, se face la fel de simplu, fara formalitati, asa cum prevede legislatia asociatiilor de proprietari.
Nici nu trebuie probata calitatea de proprietari pentru a deveni membru al asociatie, pentru ca deja, la asociatie, proprietarul a depus actul de proprietate in momentul dobandirii.
Nu se devine proprietar prin declaratie pe propria raspundere si nici membru al asociatiei prin declaratie pe propria raspundere, fara a fi proprietar cu acte in regula.
Ar fi interesant daca ar exista o asemenea reglementare, ca s-ar face unii, pe baza declaratie pe propria raspundere, proprietari ai unor obiective economice, a unor ville sau macar a unor apartamente de lux. La fel daca ar putea deveni membri pe propria raspundere cred ca ar declara ca sunt membri al Guvernului, al CSM-ului, membru in consiliul de administratie al...
Incercati sa gasiti exact nod in papura.:)
.
Pai dv. credeti ca la constiturea asociatiei proprietarii au semnat intai si apoi au luat la cunostinta de statut si acordul de asociere? Nu, pe toata perioada cat am strans semnaturile proprietarilor doritori sa infiintam asociatia, am pus la dispozitie statutul si acordul de asociere pentru a-l citi. Unii citeau, altii nu, semnau si asta e!

Cand vrei sa aderi la asociatie ceri statutul sa-l citesti, ceri acordul si daca iti convine faci cerere. Oricum, si daca aderi, si daca nu aderi, tot aia e. E ca si cum ai fi membru, numai ca daca tot te faci membru, aduci copia aia si nu te mai fasonezi. Asta daca ti se cere.
La asociatia noastra incepusem sa le strang pentru ca asa stiam, ca trebuie sa le prezint in dosar.
Pana sa depun dosarul am aflat ca nu mai trebuie aceste copii...si atunci le-am inapoiat proprietarilor....ca sa nu mai am grija lor! :)
Asta este experienta mea.

Alte discuții în legătură

Votul in cadrul asociatiei sniperm007 sniperm007 Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale? (vezi toată discuția)
Daca faci sau nu parte din asociatie alv alv Va rog sa imi spuneti daca o scara venita noua in asociatie, prin acordul tacit al proprietarilor (fara acordul prin semnatura), trebuie inregistrata la ... (vezi toată discuția)
Echivocul art. 7din lg.230/2007 gambette gambette Potrivit Art. 9. din HG 1588/2007 -\" Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenti la adunarea generala de ... (vezi toată discuția)