avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... stanjen si iugar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

stanjen si iugar

buna ziua,care este valoarea unui stanjen si a unui iugar in ardeal?va intreb pentru caci in actele pe care le detin,nici o valoare nu bate cu marimea reala a terenului,pe unele apare in stanjen si pe altele in iugar.cred ca s-a facut o greseala majora.am verificat si dex-ul,am calculat dar pe degeaba,nu iasa nici cum :(
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 16:23, 21 Iulie 2011
dupa 1850, iugarul cadastral avea 1600 de stanjeni patrati iar un stanjen patrat era de 3,59 metri
asadar, 1 iugar este 5744 mp
inainte de 1850 iugarul era mai mare, respectiv suprafata ce putea fi arata cu o pereche de boi intr-o zi - cca 7000 mp, insa dupa reforma austro-ungara in toate cartile funciare iugarul cadastral are aceasta valoare: 5744 mp

Dimensiunile terenurilor din vechile protocoale de carte funciara nu va garanteaza suprafata deoarece in foarte putine cazuri terenurile au fost efectiv masurate iar protocoalele de carte funciara transformate in impozite de carte funciara.
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
atunci cum se poate clarifica situatia?acelasi teren se foloseste de la bunici,acelasi teren apare pe 3 acte cu suprafete diferite si credetima caci mare e diferenta...in realitate este de 7803 mp,pe un act de succesiune facut in 1987 dupa bunicul zice caci sunt 386 stanjeni iar pe un alt act,facut in acelasi an 1987 cind s-a masurat,au masurat 3200 mp,mai este unul in iugar dar nu -mi aduc aminte ce si cum e.de ce asa mare diferenta?.cum credeti ca se poate clarifica situatia?si daca bineinteles se poate clarifica.e un teren in devalmasie.
1. Nu cred ca terenul este in devalmasie ci in coproprietate, fiecare proprietar avand o cota parte ideala din bun.
2. Daca toti proprietarii sunt de acord se poate face documentatia cadastrala insotita de un proces-verbal de buna vecinatate si declaratiile vecinilor si se poate modifica suprafata inscrisa in CF, de aceasta data in urma unor masuratori si cu o schita care sa arate configuratia terenului si sa identifice limitele acestuia in sistem stereo 70.
3. Daca ceilalti proprietari nu sunt de acord, puteti face partajul si odata cu acesta documentatia amintita mai sus.
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
~ Conținut șters la cerere ~
jurist Clement a scris:

jugar mic = 52 arii=5200mp
jugar mare = 58 arii = 5800mp
1 stanjen = 2,25 ml

Dimensiunile acestea provin ... de unde? :O
E vorba despre carti funciare din Ardeal si masuratori din Ardeal. Datele oferite de mine corespund celor din monumentala lucrare a academicianului dr. George Plopu, "Pagini alese din dreptul privat ungar", scrisa la comanda Ministerului Justitiei pentru uzul magistratilor care veneau din regat in Ardeal.

Alte discuții în legătură

Teren-trecerea de la prajini in metri patrati diferente de calcul antonela antonela Cand s-a trecut de la unitatea de masura -prajini in unitatea de masura metri patrati, in urma calculelor ... apare o diferenta, si ar aparea ca si cum am o ... (vezi toată discuția)
Cati mp avea un hectar pe timpuri ? Lisonelta400 Lisonelta400 Am gasit in cartile vechi ca un stanjen avea 1,9665 m sau 2,02 m. Iar un pogon avea 1296 stanjeni patrati, adica 5011,790436 mp sau 5288,1984 mp. Hectarul ... (vezi toată discuția)
Unitati de masura agricole POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Vechi unitati de masura regasite prin acte de proprietate care pot fi utile Unitati de masura agricole care se mai pot regasi prin acte de proprietate ... (vezi toată discuția)