avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatoria dintre o romanca si un turc pe teritoriul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatoria dintre o romanca si un turc pe teritoriul Turciei

sunt romanca si locuiesc in spania.iubitul meu este turc.si am hotarat sa ne casatorim.singura optiune este sa merg in turcia.din motiv ca el nu poate intra in spania,viza fiind complicat de obtinut .daca ma puteti informa,as vrea sa stiu cum se procedeaza.unde trebuie sa ne casatorim in turcia.la primarie ,la ambasada¨? ce acte avem nevoie si cat dureaza toate procedurile.vrem sa venim impreuna in Spania si vrem sa stim ce acte trebuie sa prezentam la vama.de moment ce el nu va mai avea nevoie de viza,intrand in drepturuile de europea,casatorindu se cu mine.va rog din suflet,cine ma poate informa!
Cel mai recent răspuns: veradarya , utilizator 21:36, 25 Iulie 2011
Conteaza unde vreti sa va casatoriti. Daca va casatoriti la primaria din orasul de domiciliu al viitorului sot trebuie sa mergeti la ei sa ii intrebati ce documente aveti nevoie.

În principiu aveti nevoie de certificat de nastere tradus si apostilat, copie si original dupa pasaport, certificat de celibat tradus si apostilat, horarari de divort (daca e cazul) tradusa, apostilata si legalizata, alte documente cerute de primarie.

Daca va casatoriti la ambasada trebuie sa aveti:
1. Declaratia de casatorie (11.5.c), semnata de viitorii soti la sediul Ambasadei. Din declaratie rezulta: vointa de a se casatori; faptul ca indeplinesc cerintele prevazute de art. 4-10 din Codul familiei, cu privire la indeplinirea conditiilor de fond si lipsa impedimentelor la casatorie; declaratia ca au luat cunostinta reciproc de starea lor de sanatate; numele purtat in timpul casatoriei;

2. Pasapoartele sau cartile de identitate valabile, originale si fotocopii;

3. Certificatele de nastere, originale si fotocopii;

4. Declaratie scrisa personal, semnata la sediul Ambasadei privind situatia casatoriilor anterioare, insotita, cand este cazul, de:
- copia sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare, definitiva si irevocabila;
- certificatul de deces al fostului sot;
- certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei;

5. Certificate medicale (prenuptiale), originale, in care sa se precizeze daca viitorii soti sunt sau nu apti pentru a incheia casatoria; aceste certificate sunt valabile 14 zile de la data emiterii.

N.B. Actele prezentate de solicitanti care sunt redactate intr-o limba straina este necesar sa fie insotite de traducerea corespunzatoare in limba romana, efectuata de un traducator autorizat. Traducere se poate face si la ambasada, taxa consulara 40 euro/pag si legalizarea 30 euro.

Certificatul de celibat, eliberat de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este.
Certificatul de cutuma privind conditiile de forma si de fond cerute de legea sa nationala pentru incheierea casatoriei, eliberat de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este.

-in ziua primirii declaratiei de casatorie, consulul va dispune afisarea acesteia in holul Ambasadei, astfel incat orice persoana sa poata face opozitie la casatorie in termen de 10 zile. Opozitia se face in scris, precizand motivul care impiedica incheierea casatoriei si dovezile pe care se sprijina.
- termenul legal in care se poate incheia casatoria este de 10 zile de la data cand a fost inregistrata declaratia de casatorie. Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la limita de valabilitate a certificatelor medicale care este de 14 zile, conform instructiunilor Ministerului Sanatatii nr. Xii/C.1/2758 din 24.07.1971.
- in cazul in care unul dintre soti nu cunoaste limba romana sau in cazul incheierii casatoriei intre surdo-muti se va incheia impreuna cu interpretul autorizat un proces verbal in care va fi consemnat faptul ca sotii si-au dat consimtamantul in cunostinta de cauza.
- cei doi soti vor semna in registrele de stare civila pentru exactitatea datelor inscrise, cu numele pe care au convenit sa le poarte in timpul casatoriei. Rectificarea sau completarea ulterioara a actelor de stare civila se poate face numai in temeiul unei hotarari judecatoresti.

Daca realizati casatoria la primaria din Turcia va trebuii sa transcrieti casatoria in Romania (se poate face si la ambasada).

Dupa acea sotul veti cere Ambasadei de la Ankara eliberarea unei vize de lunga sedere. Dupa ce ajungeti in Romania va trebuii sa solicitati eliberearea Cartii de Rezidenta. Cu cartea de rezidenta va putea sa mearga in UE insotit de dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
ContSters98245, utilizator
va multumesc mult pentru ajutor.as vrea sa va intreb.daca vom face casaoria la ambasada, la ce ambasada va refericit? Ambasada romaniei in turcia sau ambasada turciei?mi ati spus ca este nevoie ca actele sa fie traduse.in ce limba sa fie traduse? turceste ? si certificatul meu de celibat unde il pot elibera? pentru ca eu acum locuiesc in spania si nu sunt pe rom .unde as putea sa l eliberez fara sa fie nevoie sa ajug in romania? si mai am o intrebare .la ce va referiti ca trebuie sa mergem i romania iar de acolo sa ne dea cartea de rezidenta cu care poate sa mearga in UE insotit de mine? nu putem pleca direct din turcia in spania? nu putem elibera acel certificat la consulatul romaniei in turcia? va rog mult ast rasp.sunt f confuza...va multumesc

Vorbesc de Ambasada Romaniei la Ankara.

Daca va casatoriti la primaria din Turcia trebuie sa traduceti documentele in turca si sa le apostilati cu apostila de la Haga la prefectura din judetul de domiciliu. Doar prefectura sau Curtea de apel poate aplica Apostila de la Haga.

Certificatul de celibat este eliberat de primaria de domiciliu din Romania si dovedeste ca nu sunteti casatorita. Cred ca puteti da o declaratie pe proprie raspundere la Ambasada care sa inlocuiasca certificatul.

Ca cetatean turc cu resedinta in Turcia chiar si casatorit cu un cetatean român va trebuii sa obtina viza schengen. Cetatenii non-euro casatoriti cu cetateni romani cu resedinta in Romania pot sa circule in UE fara viza in baza cartii de resedinta.

Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
ContSters98245, utilizator
actele se pot traduce direct acolo..asta am inteles.perfect.cat despre certificatul de celibat nu stiu ce sa spun tinand cont ca eu sunt in spania.imi este foarte greu sa l obtin.ar fi foarte bine sa fie de ajuns doar cu o declaratie scrisa de mine.doar ca lucrul asta trebuie sa il stiu foarte sigur.si cat despre viza sghengen nu stiu exact cum se obtine.in cazul in care el este casatorit cu mine.si cartea de rezedinta cum o obtinem?se poate obtine in turcia?
Viza schengen se obtine de la Ambasada Spaniei, este gratis pentru membrii de familie ai unui cetatean UE.

Cartea de rezidenta se obtine doar in tara si pentru a ajunge in tara trebuie sa obtineti viza de lunga sedere de la Ambasada Romaniei la Ankara sau la consulatul Romaniei la Istambul.

Presupun ca sunteti rezidenta in Spania.

Cerinte pentru obtinerea vizei de reintragirea familiei:
1) Prezenta personala a solicitantului la Sectia Consulara a Ambasadei Spaniei in momentul prezentarii cererii.

2) Formular de viza completat si semnat de interesat (2 exemplare). Formularul se poate obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Spaniei.

3) 2 fotografii color recente, tip pasaport, pe fond alb.

4) Pasaport valabil cel putin inca 4 luni din momentul solicitarii vizei.

6) Autorizatie de rezidenta eliberata in Spania celui care solicita reintregirea.

7) Documente care sa dovedeasca legatura de familie si, daca este cazul, varsta solicitantului de viza si dependenta economica a acestuia de cetateanul rezident in Spania.

8) Certificat medical care sa precizeze urmatoarele: „Acest CERTIFICAT MEDICAL dovedeste ca Dnul/Dna [...] nu sufera de niciuna din bolile care ar putea sa aiba repercursiuni grave asupra sanatatii publice, in conformitate cu prevederile Regulamentul Sanitar International din 2005”.

9) Cazier judiciar sau un document echivalent eliberat de autoritatile tarii de origine si/sau ale tarii/tarilor in care a fost rezident in ultimii 5 ani.

Toate documentele trebuie sa fie in original, insotite de copii xeorx.

Documentele de la punctele 7), 8) 9) trebuiesc traduse in spaniola si ulterior legalizate si apostilate in Turcia (atat originalele cat si traducerile).
Certificatele de stare civila trebuiesc emise de maximum 3 luni inainte de prezentarea cererii de viza.

Formularul pentru viza este [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
ContSters98245, utilizator

Alte discuții în legătură

Casatorie cu cetatean roman Taisia87 Taisia87 Buna ziua!Sant cetateanca a Republicii Moldova.Iubituk meu este cetatean roman cu permis de sedere in Republica Elena.Locuieste acolo de mai bine de 7 ani ... (vezi toată discuția)
Obtinerea cetateniei romane aisun aisun Buna ziua as avea si eu nevoie deajutorul dumneavoastra .sant cetatean roman de nationalitate turca am o relatie de un an cu un cetatean turc urmeaza sa ne ... (vezi toată discuția)
Acte casatorie cu cetatean indian georgetazih georgetazih Doresc sa ma casatoresc cu un cetatean indian in Romania. El vine cu viza pe 3 luni de vizita. Are toate actele necesare pt. casatorie in Romania, dar la ... (vezi toată discuția)