avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Casatorie cu cetatean roman
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Casatorie cu cetatean roman

Buna ziua!Sant cetateanca a Republicii Moldova.Iubituk meu este cetatean roman cu permis de sedere in Republica Elena.Locuieste acolo de mai bine de 7 ani impreuna cu baietelul lui.Am si eu un copil din prima casatorie.Asa a vrut Domnul sa ne cunoastem si sa se unim destinele.Vrem sa ne casatorim dar nu stiu unde ne este mai usor,in Grecia sau in Moldova?Care sant pasii pe care trebuie sa ii urmam dupa casatorie,dat fiind faptul,ca vreau sa plec la el in Grecia?Am cerut viza de scurta sedere,pentru ca voiam sa ne casatorim acolo dar Ambasada mi-a refuzat viza.Acum nu stim ce sa facem si cum sa facemDaca e sa ne casatorim aici,in Moldova,cat timp trebuie sa asteptam ca sa se perfecteze actele p-u reintregirea familiei??Santem deja obositi dupa atata fuga pe drumuri si cerem ajutorul dvs. p-u a ne da cateva sfaturi cum sa incepem si unde?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 16:58, 21 Ianuarie 2013
Incheierea unei casatorii la Ambasada Romaniei

Doriti sa va casatoriti la Ambasada?

Ambasadorul poate incheia casatorii atat intre doi cetateni romani, cat si intre un cetatean roman si un cetatean strain, daca legea statului acelui cetatean nu se opune. Oficierea casatoriei va avea loc dupa trecerea unui termen de 10 zile de la data depunerii cererii insotite de celelalte acte mentionate in cele ce urmeaza.

Incheierea casatoriei intre doi cetateni romani

Pentru a se putea casatori la Ambasada, cetatenii romani trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- barbatul sa fi implinit varsta de 18 ani, iar femeia sa fi implinit varsta de 16 ani;
- sa nu fie deja casatoriti;
- sa prezinte documente de identitate valabile (pasapoarte sau carti de identitate).

Acte necesare :

1. Declaratia de casatorie (11.5.c), semnata de viitorii soti la sediul Ambasadei. Din declaratie rezulta: vointa de a se casatori; faptul ca indeplinesc cerintele prevazute de art. 4-10 din Codul familiei, cu privire la indeplinirea conditiilor de fond si lipsa impedimentelor la casatorie; declaratia ca au luat cunostinta reciproc de starea lor de sanatate; numele purtat in timpul casatoriei;

2. Pasapoartele sau cartile de identitate valabile, originale si fotocopii;

3. Certificatele de nastere, originale si fotocopii;

4. Declaratie scrisa personal, semnata la sediul Ambasadei privind situatia casatoriilor anterioare, insotita, cand este cazul, de:
- copia sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare, definitiva si irevocabila;
- certificatul de deces al fostului sot;
- certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei;

5. Certificate medicale (prenuptiale), originale, in care sa se precizeze daca viitorii soti sunt sau nu apti pentru a incheia casatoria; aceste certificate sunt valabile 14 zile de la data emiterii.

N.B. Actele prezentate de solicitanti care sunt redactate intr-o limba straina este necesar sa fie insotite de traducerea corespunzatoare in limba romana, efectuata de un traducator autorizat, legalizata de un notar si, daca este facuta intr-o tara a Uniunii Europene, prevazuta cu apostila Conventiei de la Haga (in Luxemburg eliberata de Ministerul Afacerilor Externe, in Germania de Ministerul de interne de Land, in Franta de Prefectura etc). Traducerea se poate de asemenea efectua direct la Ambasada. Pentru traducere, taxa consulara este de 40 euro/pag, iar legalizarea traducerii este de 30 euro pentru fiecare document.

2. Incheierea casatoriei intre un cetatean roman si un cetatean strain

Sotul strain va prezenta in plus:

1. Certificatul de celibat, eliberat de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este sau de catre misiunea diplomatica ori oficiul consular competent al acelui stat in Luxemburg;

2. Certificatul de cutuma privind conditiile de forma si de fond cerute de legea sa nationala pentru incheierea casatoriei, eliberat de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, fie de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular competent al acelui stat in Luxemburg.

Precizari:

- in ziua primirii declaratiei de casatorie, consulul va dispune afisarea acesteia in holul Ambasadei, astfel incat orice persoana sa poata face opozitie la casatorie in termen de 10 zile. Opozitia se face in scris, precizand motivul care impiedica incheierea casatoriei si dovezile pe care se sprijina.
- termenul legal in care se poate incheia casatoria este de 10 zile de la data cand a fost inregistrata declaratia de casatorie. Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la limita de valabilitate a certificatelor medicale care este de 14 zile, conform instructiunilor Ministerului Sanatatii nr. Xii/C.1/2758 din 24.07.1971.
- in cazul in care unul dintre soti nu cunoaste limba romana sau in cazul incheierii casatoriei intre surdo-muti se va incheia impreuna cu interpretul autorizat un proces verbal in care va fi consemnat faptul ca sotii si-au dat consimtamantul in cunostinta de cauza.
- cei doi soti vor semna in registrele de stare civila pentru exactitatea datelor inscrise, cu numele pe care au convenit sa le poarte in timpul casatoriei. Rectificarea sau completarea ulterioara a actelor de stare civila se poate face numai in temeiul unei hotarari judecatoresti.
Imi pare rau dar cele postate mai sus nu mai sunt intru totul de actualitate. Mai ales in privinta varstei intrucat ambii parteneri trebuie sa aiba 18 ani, dar banuiesc ca ambii aveti 18 ani din moment ce aveti copii. Eu sunt de parere ca ar trebui sa va casatoriti la ambasada Romaniei din Moldova, din moment ce oricum dvs. nu vi s-a aprobat viza, e clar ca nu puteti calatori. Dupa obtinerea certificatului de casatorie romanesc, solicitati imediat reintregirea familiei, dupa care incercati sa mergeti insotita de sotul dvs. in Grecia. Dvs. solicitati o adeverinta de la locul de nastere din care sa rezulte ca indepliniti conditiile de a va casatori, certif.de nastere, actul de identitate, adev.medicala, sentinta de divort, certif. de nastere a copilului dvs. pe care le traduceti, daca sunt in rusa, daca nu doar le legalizati. Actele din Rep. Moldova nu se apostileaza, sunt recunoscute de drept de aut. romane.La fel si pentru sotul dvs.cu diferenta ca el nu trebuie sa traduca nimic.Va prezentati impreuna la ambasada/ consulat pentru depunerea actelor si dupa 10 zile va casatoriti.
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2013
Justitiarul711, utilizator
Va multumesc mult p-u raspunsuri!Inca o intrebare...Pot depune fara iubit actele la ambasada?sau e necesar ca el sa vina si sa stea cu mine pana dupa casatorie si perfectarea actelor de reintregire a familiei?Ar pierde zile de munca...Caci dupa cate am inteles,insotita de el pot pleca in Grecia..
Nu puteti depune actele fara ca sotul dvs. sa fie prezent, atat la depunere cat si dupa 10 zile cand aveti fixata data pentru a va casatorii. In intervalul 2-9 de zile dumnealui poate circula oriunde, nu este necesar sa fie efectiv in localitate. Dupa casatorie trebuie sa va adresati in vederea obtinerii cartii de rezidenta pentru membrii de familie/permis de sedere, sa intrebati la ambasada, pentru a stii din timp de ce acte aveti nevoie si la ce institutii sa bateti la usa(Oficiul Roman de Imigrari/Emigrari). Oricum cred eu ca trebuie sa veniti in Romania, deci aveti nevoie de viza de calatorie si sa solicitati cartea de rezidenta la ORI.
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea cetateniei romane aisun aisun Buna ziua as avea si eu nevoie deajutorul dumneavoastra .sant cetatean roman de nationalitate turca am o relatie de un an cu un cetatean turc urmeaza sa ne ... (vezi toată discuția)
Casatorie intre un cetatean roman si o basarabeanca dselepco dselepco Buna ziua! Sant cetatiana al Republicii Moldova, an prezent ma aflu an Italia. De 3 ani traesc cu roman si am hotarat sa ne casatorim si sa ne mutam cu taraiul ... (vezi toată discuția)
Casatoria dintre o romanca si un turc pe teritoriul turciei veradarya veradarya sunt romanca si locuiesc in spania.iubitul meu este turc.si am hotarat sa ne casatorim.singura optiune este sa merg in turcia.din motiv ca el nu poate intra in ... (vezi toată discuția)