avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Care sunt stagiile asimilate stagiului de cotizare?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Care sunt stagiile asimilate stagiului de cotizare?


pentru pensionarea anticipata, am inteles ca nu se ia in calcul stgiul asililat.

care ar fi acesta???

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:41, 21 Iulie 2011
Legea 263/2010
2 - Pensia anticipata
Art. 62
3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)—c) si g).

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata ionescuandreea ionescuandreea BUNA ZIUA AM 54 ANI SI 5 LUNI SUNT NASCUTA PE 10/08/1958/ CU O VECHIME DE 34 DE ANI AS VREA SA STIU DACA POT IESI LA PENSIE ANTICIPAT. SUNT DE SEX FEMININ (vezi toată discuția)
Calcul varsta pensie anticipata Alice100 Alice100 Buna ziua. Sunt nascuta in nov.1961, angajata din 1985, cu 5 ani facultate -studii la zi. Va rog sa ma ajutati sa aflu ce optiuni am pentru pensionare ... (vezi toată discuția)