avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Magazin online - am nevoie de un sfat
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Magazin online - am nevoie de un sfat

Exista foarte multi romani implicati in diverse firme de MLM (multi level marketing) si, fara discutie, sunt multe persoane fizice care vand produsele acestor firme fara a avea ei insisi societati comerciale si fara a tine contabilitate, fara a pati impozite etc.. Acest lucru este legal.
Problema mea este ca doresc sa intru intr-un astfel de MLM si sa-mi fac un magazin online prin care sa vand produsele. Pot realiza acest site legal daca nu am o firma ?
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: R&R MEDIASERV AFFAIRS , Consilier juridic 21:59, 16 August 2008
Daca nu plateste nimeni impozitul nu este legal, asa cum zice Ghola.
Se poate spune ca fapta respectiva constituie infractiunea de evaziune fiscala.

Cei care fac astfel de operatiuni juridice sunt comercianti chiar daca nu sunt inregistrati la ORC.
Daca este vorba de un mandat comercial tot se platesc impozite catre stat.

avocat Claudiu Lascoschi
In primul rand multumesc tuturor celor care mi-au raspuns la intrebari. Verdictul este in unanimitate "ilegal".
Am ridicat aceasta problema pentru a face lumina intr-o situatie in care am o ideie de afacere si doresc sa muncesc corect.
Iata ce raspuns am primit de la o reprezentanta a unei firme de multi level marketing (nu voi da numele firmei dar precizez ca un raspuns asemanator am primit si de la reprezentantii altor firme):

"Nu este necesar sa aveti firma sau PFA pentru colaborarea cu (aici s-a precizat numele firmei). Firma opreste lunar impozitul datorat catre stat iar anual emite Fisa Fiscala pentru impozitul global."
Asadar, in aceste conditii pot lucra fara grija de a face evaziune fiscala?
Precizez foarte clar ca nu contest raspunsurile primite si multumesc tuturor pentru sfaturi. Doresc doar sa aflu adevarul pentru a munci cinstit.
Dvs. "user277" ati pus in discutie 2 chestiuni diferite: una - in ce conditii va puteti infiinta un magazin online si cealalta - in ce conditii puteti lucra in sistemul MLM.
In calitate de colaborator al unei firmein sistem MLM, trebuie sa semnati un contract civil de colaborare, mandat, comision, etc in baza caruia, la final de an financiar trebuie sa primiti o adeverinta de venituri realizate de la acea firma, pe care o folositi pentru a va declara in anul urmator veniturile la finante.Daca nu primiti acea adeverinta de la firma, nu aveti nici o dovada ca s-a platit impozitul pe venit catre stat, nu va puteti declara corect venturile si s-ar putea sa "munciti la negru"....si sa fiti implicata in "evaziune fiscala".
Revin la magazinul online: recititi va rog ce v-am scris duminica 10 august 2008.
Daca va uitati ceea ce am scris si eu veti observa ca am zis ca daca nu plateste nimeni impozitul catre stat va fi evaziune fiscala.
Cineva plateste impozitul.;)

avocat Claudiu Lascoschi
Pentru mine este clar: va trebui sa-mi fac firma sau PFA pentru a vinde produsele printr-un magazin online.

As mai avea o intrebare: daca nu ma pricep sa tin contabilitatea atunci compania de MLM imi poate opri lunar impozitul datorat catre stat ?
Reprezentanta companiei mi-a spus: "Firma opreste lunar impozitul datorat catre stat iar anual emite Fisa Fiscala pentru impozitul global."
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Statut persoana fizica cu activitate independenta crisandr crisandr Buna ziua tuturor! Am intrat intr-un impas in sensul ca doresc sa-mi dau drumul la o afacere care consta din a-mi edita singur cartile si a le vinde in format ... (vezi toată discuția)
Magazin fizic , vrea sa ofere clientilor si posibilitatea de a comanda online. Claudia O.Z Claudia O.Z Bună ziua! Am un magazin fizic , comert cu amanuntul. Fiindca vanzarile au scazut foarte mult in general iar acum cu raspandirea virusului COVID19 va fi si ... (vezi toată discuția)
Comert on line bobams bobams Subiect: comert on line Buna ziua, Am cateva intrebari despre legalitatea comertului electronic cu produse it. Firma exista deja, platitoare de TVA, ... (vezi toată discuția)