avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri dobandite inaninte de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri dobandite inaninte de casatorie

Buna seara,

Vin cu o speta a unei prietene care a avut ghinionul sa dea peste un...barbat....care s-a dovedit a fi un alcoolic.
Problema este urmatoarea: ii este frica sa divorteze deoarece o ameninta ca ii va lua casa, mentinez ca apartamentul este cumparat pe numele fetei inainte de a se casatori, din banii parintilor ei. El sustine ca desi este apartamentul pe numele ei si a fost cumparat inaninte de casatorie tot vor imparti acest bun deoarece au mai mult de 5 ani de cand s-au casatorit.
Este posibil sa se imparta apartamentul daca ea este proprietarul in acte, iar imobilul este achizitionat inainte de casatorie? Ma ajuta cineva?
Va multumesc anticipat, o seara frumoasa tuturor!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 08:40, 22 Iulie 2011
Apartamentul este si ramane al ei.
Sotul poate invoca un drept de creanta pentru jumatate din valoarea imbunatatirilor aduse apartamentului, daca s-au efectuat.
Bunurile dobandite inainte de casatorie sunt bunuri proprii si nu devine comune ,indiferent de numarul anilor de casnicie.
Bunurile achizitionate inainte de incheierea casatoriei de catre unul dintre soti, sunt bunurile proprii sotului respectiv si prin urmare nu pot face obiectul unui partaj de bunuri comune.
Daca pe parcursul casniciei cei doi soti prin munca si contributie comuna au adus imbunatatiri imobilului respectiv, sotul neproprietar poate pretinde contravaloarea unei cote de 1/ 2 sau a unei cote majorate ( in functie de contributia efectiva ) din imbunatatirile aduse imobilului.
Cu alte cuvinte, povestea cu 5 ani de convietuire e doar o poveste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bun dobandit in afara casatoriei alma sofia alma sofia Buna seara.Va rog sa-mi spuneti daca un apartament dobandit inainte de casatorie se imparte in cazul unui divort dupa 10 ani de casatorie.Ce trebuie facut in ... (vezi toată discuția)
La divort cum se impart bunurile imo imo Dupa un an si jumatate de casnicie sintem in divort. Trebuie sa impart apartamentul meu cumparat inainte de casatorie cu sotul meu? (vezi toată discuția)