avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masa succesorala a bunurilor dobandite prin mosteni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masa succesorala a bunurilor dobandite prin mosteni

Buna seara,va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare;incazul decesului unei persoane,bunurile imobile dobandite de acesta prin certificate de mostenitor,revin in totalitate copilului persoanei respective sau cota parete revine si sotului sau sotiei in viata?Va multumesc,daca revin si sotului sau sotiei cum pot fi protejate astfel incat sa apartina numai copilului rezultat din casnicie.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 16:58, 22 Iulie 2011
Mostenirea se imparte 1/4 la sotia supravietuitoare si 3/4 la copil. Nu puteti scoate de la mostenire sotul supravietuitor decat daca prin actiunile sale a atentat la viata defunctului.

Daca bunurile au fost obtinute in timpul casatoriei atunci ele sunt bunuri comune, deci sotia supravietuitoare are deja 1/2 din bunuri.

Ce intelegeti prin protejare
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
@arva....
Am inteles ce vrei:D ! Bunurile mostenite de unul din soti sunt bunuri proprii, deci poate dispune de ele dupa bunul lui plac. Ca sa-l ,,sara'' din schema pe celalat sot si sa transmita aceste bunuri copilului este nevoie de un act de vanzare-cumparare intre el (sotul cu mostenirile) si copil. Orice alta ,,incercare'' (donatie, testament, etc) poate fi atacata in instanta cu sanse !
Chiar si Contractul de vanzare-cumparare poate fi atacat in instanta. Vanzarea-cumpararea intre parinti si copii este prezumata de lege ca fiind donatie mascata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot ajunge pe strada? anonim_afx anonim_afx Suntem o Familie careia ia decedat în urma Cu DOI ANI, unicul copil, in varsta de 20 ani, în urma unui accident.Am economisit si Noi, ca avem bunuri toata ... (vezi toată discuția)
Mostenire georginica georginica Eu si sotul meu nu avem copii, in schimb sotul are un copil dintr-o alta casatorie. Intrebarea mea este ce fel de contract juridic, care nu poate fi atacat ... (vezi toată discuția)