avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Declaratia 390 se aplica la note de credit?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Declaratia 390 se aplica la note de credit?

Bina ziua,
Am o nedumerire... Luna aceasta am primit de la un furnizor din spatiul UE o nota de credit pentru niste produse pe care dorim sa i le returnam. Nu ne-a facut factura fiscala de storno.
Cum se procedeaza cu declaratia 390 in acest caz? Contabila sustine ca nota de credit nu are valoare fiscala, iar produsele nu se pot scadea nici din gestiune doar in baza acesteia. (s-a confruntat cu o situatie de genul cand a avut control din partea autoritatilor fiscale)
Oare furnizorul din UE declara si notele de credit sau si la ei se tine cont doar de facturi fiscale? Vreau sa stiu si eu pentru cultura mea generala... pe internet am gasit diverse variante...
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 10:59, 23 Iulie 2011
din cate cunosc eu, creditnote-ul reprezinta acordarea unei reduceri de pret, fapt ce impune ajustarea bazei de impozitare a achizitiei intracomunitare respective.
prin urmare in decont ar trebui sa se regularizeze aceasta suma (la randurile de regularizari) si de asemenea se va depune o rectificativa a decl. 390 depusa initial.

in cazul in care produsele se returneaza, ar trebui emisa o factura de storno de catre furnizor si nu un creditnote.
creditnote-ul reprezinta o factura de discount sau risturn primita de la furnizorul din ue.
baza de impozitare se reduce in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137, alin.3, lit. a) din codul fiscal sunt acordate dupa livrarea bunurilor.
aceasta ajustare se evidentiaza in luna in care ia nastere exigibilitatea tva, deci la primirea documentului de reducere.
de asemenea, decl. 390 se completeaza pentru aceeasi luna in care reducerea de pret a fost acordata (nefiind vorba despre o rectificativa a decl. depusa initial), cu semnul minus pentru furnizorul respectiv, chiar daca rezulta o valoare negativa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere comerciala la facturi romicichi romicichi buna ziua. Daca pe o factura de la un furnizor , dupa enumerarea articolelor cumparate, apare o precizare de genul \"aceasta factura contine o reducere ... (vezi toată discuția)
Tva discount acordat vanzarilor de medicamente anamariacelik anamariacelik pentru fidelizarea clientilor la o farmacie s-a luat masura ca sa se acorde discount de 10 % . suma acordata de 10% este purtatoare de tva? intreb pentru ca ... (vezi toată discuția)
Despre factura cu discount ana_abo ana_abo Buna dimineata tuturor! Ce parere aveti despre urmatoarea situatie, cum este corect a se inregistra? In apr, mai iul 2010 am luat marfa de la o societate mai ... (vezi toată discuția)