avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Convenþia matrimonialã
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Convenþia matrimonialã

O alta noutate a noului Cod Civil este conventia matrimoniala.

Credeti ca va fi utilizată conventia la casatoriile viitoare sau chiar la cele deja incheiate?
Cel mai recent răspuns: Florin* , utilizator 21:38, 5 Octombrie 2011
Stoica Ioana a scris:

In timpul regimului comunitatii, bunurile comune pot fi impartite, in tot sau in parte, prin buna invoiala sau pe cale judecatoreasca, fara nici o conditionare, lucru care nu este permis de legislatia in vigoare.

Sunteti sigura ca legislatia actuala nu permite partajul bunurilor comune in timpul casatoriei ?!

Eu nu as fi atat de sigur ca nu! B-)
@Quartila va rog argumentati-va pozitia si dati prevederea legală care permite partajul bunurilor comune in timpul casatoriei acum.
Conventiile matrimoniale se vor incheia si vor deveni in timp o practica obisnuita.
Conventiile, vor fi utilizate in special de familiile care au o "avere si misloace de trai" peste medie (cu scopul apararii si protejarii patrimoniului propriu).
Daca suntem sinceri, observam (cu ajutorul mass-media) o serie de casatorii anacronice si modul in care acestea se destrama (vezi cazul Columbeanu) #-o
Conventiile matrimoniale se pot face doar inainte de casatorie si...liber consimtit :(
In timpul casatoriei NU se pot face conventii matrimoniale (bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt proprietate comuna a sotilor) =D>
Se poate initia o separatie a bunurilor in timpul casatoriei dar in anumite conditii, impuse sau...pentru a se urmarii anumite scopuri. Totusi este foarte greu de a purcede la o asemenea intreprindere.
Conform legislatiei in vigoare, exista cateva modalitati prin care unul din soti poate dobandi proprietatea exclusiva a unui bun, insa separatia de bunuri (asa cum este vazuta de noul CC) nu este posibila. In timpul casatoriei este posibil partajul bunurilor comune numai cu incuviintarea instantei si numai in conditii speciale (cand unul din soti se dovedeste a fi excesiv de "risipitor", existand posibilitatea sa puna in pericol patrimoniul familiei).
potrivit art.36 din din Codul familiei bunurile comune pot fi impartite in timpul casatoriei la cererea oricaruia dintre soti , in anumite conditii , numai prin hotarare judecatoreasca.

Alte discuții în legătură

Partaj in urma decesului unui parinte tudorica70 tudorica70 Dupa cum se stie in urma decesului unuia dintre parinti are loc partajul intre copii si sotul supravietuitor. Daca unul dintre copii primeste un imobil prin ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial 080668 080668 va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Daca exista un contarct prenuptial incheiat sub semnatura privata ,la un moment dat in timpul casniciei ,regimul ... (vezi toată discuția)
Conventia matrimoniala in noul cod civil 2011 Alin Popescu Alin Popescu S-a tot discutat in mass-media pe tema asta pana acum. Proiectul noului Cod Civil ofera posibilitatea sotilor de a alege intre regimul comunitatii legale, cel ... (vezi toată discuția)