avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... An sabatic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

An sabatic

Buna ziua, asi dori sa-mi spuneti In ce condiții se poate cere angajatorului un an sabatic?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:40, 24 Iulie 2011
Alegerea unui "an sabatic" poate avea beneficii pe termen lung pentru cariera noastra, daca suntem suficienti de determinati sa facem un astfel de gest.
Nevoia de o perioada mai lunga de timp liber poate fi acoperita prin luarea unor concedii fara plata ...
"Anul sabatic" e un fel de concediu (uneori platit, intre 50 si 80 % din salariu), in care teoretic iti regandesti cariera si practic ai libertatea de a face ce vrei. Termenul provine din mediul universitar, in care profesorii isi pot lua o data la sapte ani o vacanta prelungita, pentru studiu. De fapt, totul vine de mult mai departe, din religia mozaica, conform careia o data la sapte ani iudeii renuntau la munca pamantului. "Sabbath" era numele dat acestui an al renuntarii, al iertarii si al odihnei. Acum "zeii" care ofera acest privilegiu sunt doar universitatile si unele companii straine, iar cei care isi iau un an sabatic profita pentru a calatori, a face munca de caritate, a salva padurea amazoniana sau a scrie un roman. Nu s-au evidentiat efectele pauzelor de cariera asupra mediului, dar ele au efecte indiscutabile asupra subiectului: relaxare, echilibru, dezvoltare personala.
Autor: Iulia Stancu


Un an in care sa fiti platit fara a presta munca? Contribuabilii care alimenteaza bugetul statului nu sunt pregatiti sa suporte inca un "moft" de bugetar.
Nu cred ca este cazul numai pentru sectorul bugetar , o astfel de situatie poate apare si in sectorul privat .. un salariat sa solicite ”an sabatic” ...oricum pentru plata unui astfel de concediu, ar trebui sa existe o pevedere in R.I. sau in c.c.m. aplicabil angajatorului.
Visul multora, in special pe aceste plaiuri, sa munceasca altii si noi sa fim intr-o perpetua vacanta. platita, bineinteles si indexata cu tot ce trebe......adica, para malaiata in gura lui Natafleata.:)
Optiunea unui concediu fără plata in situația in care mă aflu este o varianta buna. Va multumesc pentru răspuns.

Alte discuții în legătură

Concediu fara salar padicam padicam Cat are dreptul un angajat sa stea in concediu fara salar intr-un an,la cererea angajatului? (vezi toată discuția)
Concediul fara plata cristina1981 cristina1981 buna ziua am nevoie urgent de un raspuns la intrebarea mea.la cate zile de concediu fara are dreptul un angajat pe an (vezi toată discuția)
Concediu fara plata (cfp) libra_y2005 libra_y2005 Buna ziua Sunt in concediu fara plata de aproape 3 saptamani . Precizez ca cererea pentru acordarea concediului , a fost facuta la solicitarea ... (vezi toată discuția)