avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DEZBATEREA SUCCESIUNII SUB BENEFICIU DE INVENTAR
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DEZBATEREA SUCCESIUNII SUB BENEFICIU DE INVENTAR

Un major poate cere dezbaterea succesiunii sub beneficiu de inventar si in ce conditii? Exista un termen anume in care se poate dezbate o astfel de succesiune? Ce presupune o astfel de succesiune? Are relevanta faptul ca au trecut aproape 8 luni de la data survenirii decesului defunctului?
Cel mai recent răspuns: Ulpianus , utilizator 10:52, 26 Iulie 2011
Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.
În cazul cînd moştenitorul a fost împiedicat de a se folosi de dreptul său, din motive de forţă majoră, instanţa
judecătorească, la cererea moştenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni de la data cînd a luat sfîrşit
împiedicarea. (art. 700 din Codul Civil)

Mie mi se pare foarte clara prevederea din art. 700, acceptarea trebuie sa aiba loc in termenul de 6 luni, cu exceptia cazului de forta majora. Daca notarul crede altceva...
In practica, multe persoane nu isi exercita in mod expres (prin declaratie notariala) dreptul de optiune succesorala in termenul legal, cum e si cazul dumneavoastra.
Asta nu inseamna ca devin neaparat straini de succesiune. Mai este posibila dezbaterea (si nu acceptarea) succesiunii, prin constatarea acceptarii tacite, cum cred ca e si cazul dumneavoastra, dar o acceptare dupa cele 6 luni nu e posibila decat in caz de exceptie, mentionata de art. 700.
Probleme intervin doar daca vreti sa dezbateti succesiunea si un mostenitor care a facut act expres de acceptare invoca prescriptia dreptului de optiune succesorala, iar in cazul asta dumneavoastra trebuie sa aratati ca nu sunteti straina de succesiune, adica dovada acceptarii tacite.
Daca mostenitorii se inteleg si nimeni nu invoca impotriva altuia prescriptia dreptului de optiune, nu e nici o problema. Doar ca in cazul dumneavoastra nu vad posibil beneficiul de inventar pentru ca s-a depasit termenul.
Daca sunt si alte pareri, le astept.
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2011
Ulpianus, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune sau mostenire? lucica maria lucica maria Tatal meu a decedat din 2007 si nu s-a facut succesiune din lipsa banilor. Cei 2 copii nu sunt trecuti in actele de proprietate a casei ( apartament ).Daca nu ... (vezi toată discuția)
"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Acceptare mostenire tinus tinus buna seara ,se poate afla daca ceilalti mostenitori au acceptat expres mostenirea inauntrul termenului de 6 luni? (vezi toată discuția)