avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort - pensie intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort - pensie intretinere minor

Dorind sa divortam pe cale amiabila, am hotarat sa depun in cel mai scurt timp actiunea de divort, la Judecatorie, prin care imi era incredintata fetita si solicitam o pensie de intretinere pe care o stabiliseram, de comun acord, la 500 de lei. Sotul fiind cadru militar si castigand cam 2400 de lei, lunar. Surpriza a venit cand m-a informat ca in adeverinta de venit net nu va fi trecuta nici norma de hrana si nici compensatia de chirie, se pare ca existand o practica in acest sens in cadrul unitatii militare, acestia considerand ca acesti bani, desi intra pe card .... nu sunt venit!
Intrebarea e daca putem stabili in instanta, de comun acord, 500 de lei, avand in vedere ca aceasta suma va depasi cei 25% din venitul de pe adeverinta (nu si din cel real, fireste). Ce modalitati exista ca unitatea militara sa declare toate veniturile sotului meu?
Cel mai recent răspuns: Zanaapelor , utilizator 12:52, 14 Octombrie 2011
Ma bine incercati varianta ''paratul lucreaza cu forme legale la .... si, decomun acord, am stabilit ca acesta sa ii plateasca minorei o pensie in valoare de 500 lei lunar''.
Faptul ca dv solicitati ca instanta sa va acorde 500 lei nu inseamna ca veti si primi. Instanta nu poate stabili in favoarea minorului o pensie mai mare de 1/4 din media veniturilor pe ultimele sase luni.
Un alt aspect pe care va trebui sa il luati in considerare: desi acum tatal este de acord sa dea 500 lei lunar, tinand cont de faptul ca primeste si norma de hrana si bani de chirie, numic nu il impiedica ca, imendiat dupa solutionarea divortului sa faca cerere de reducere a pensiei. Norma de hrana nu intra in categoria venitturilor salariale si nu intra in baza de calcul a pensiei de intretinere si nici nu poate fi urmarita pentru nici un fel de datorii.
Banii de chirie sunt acordati pentru plata chiriei si, la fel nu intra in baza de calcul a pensiei. Plus ca, tatal isi poate cumpara pe viitor o locuinta a sa, si atunci nu va mai primi bani de chirie.
In asemenea conditii, cererea de reducere va fi admisa de catre instanata.
Acum s-a ivit problema programului de vizita. Eu ii permit sa vada fetita saptamanal, chiar si mai des daca reuseste sa isi cenzureze reactiile care au starnit teama fetitei de el. Pentru ca in acest moment copilul este traumatizat nu de divort, culmea, ci de felul in care se comporta el in timpul intalnirilor lor, vorbindu-i despre lucruri ce tin de adulti, de la cum voi plati eu gasindu-mi un sot rau, pana la alte bazacnii. De la ultima intalnire a venit plangand, pentru ca a fost dur cu ea, nervos, acuzand-o ca e papagal, pentru ca imi spune mie tot ce ii spune el... Noi vorbim de un copil de 7 ani, sincer, inocent, care, daca ar avea ce sa ii spuna - ca as comenta eu, despre el - sigur ar face-o. Dar eu incerc sa imi mentin atitudinea corecta, fiind totusi tatal sau, dar, din pacate, comportamentul sau care m-a facut sa divortez se rasfrange si asupra fetitei.
El ar dori program de vizita. Sa ceara el judecatorului. Fiind in cadrul unui divort de comun acord, ma indoiesc ca acest lucru este posibil. El este de acord cu celelalte capete de cerere, din cererea de divort. Programul de vizita nu era unul dintre acestea, dar, repet, ca idee sunt de acord sa vada copilul saptamanal si daca fetita revina la sentimente mai buna, chiar si mai des, fiind tatal sau.
Faptul ca el ar solicita program de vizita, cum ar afecta finalizarea rapida a procesului, in cazul in care, sper ca la dosar sa fie si ancheta celor de la Autoritatea Tutelara.

Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2011
Zanaapelor, utilizator
Am trecut de primul termen. A mai ramas ancheta sociala, in 12 avem urmatorul termen. Am inteles ca atunci se va pronunta si sentinta. Pentru a intra in posesia sa, am inteles ca trebuie sa merg la Arhiva Judecatoriei, sa depun o cerere pentru a imi fi inmanat un exemplar, apoi sa solicit legalizarea acesteia. Fiind vorba despre un divort prin acord, am inteles ca nu exista termen pentru apel.
Ultima modificare: Luni, 3 Octombrie 2011
Zanaapelor, utilizator
In primul rand, cum vi s-a mai spus, nu o duceti, nu vi se va cere.
Apoi, in lumina Codului civil actual, se pot lua in consideratie si acele venituri de care spuneti.
Puteti divorta si la notar, conform 376 parca, dureaza mai putin, probabil costa mai mult, inca nu m-am interesat.
AVLIL a scris:

In primul rand, cum vi s-a mai spus, nu o duceti, nu vi se va cere.
Apoi, in lumina Codului civil actual, se pot lua in consideratie si acele venituri de care spuneti.
Puteti divorta si la notar, conform 376 parca, dureaza mai putin, probabil costa mai mult, inca nu m-am interesat.

Stiam despre posibilitatea divortului la notar, chiar si in situatia existentei copiilor minori, dar in acel moment eram in luna iulie, iar noul Cod civil urma sa intre in vigoare abia din octombrie.
Ultima mea postare, cea de ieri, se refera doar la modalitatea in care pot intra in posesia sentintei de divort.
In privinta adeverintei de venit... Sotul meu a depus la dosar, fara sa stiu, o cerere prin care solicita indirect diminuare sumei asupra careia convenisem, declarand in adeverinta sa de venit doar 1200 lei. Nu se punea problema sa contest, in acel moment, solicitarea sa, pentru ca nu mai puteam divorta, judecatorul cerandu-mi rapid sa spun, daca sunt ori nu de acord, altfel.... la revedere. Evident ca am fost.
Pe de alta parte, exista posibilitatea legala de a solicita recalcularea pensiei de intretinere a minorei, cu atat mai mult cu cat am gasit, in practica judiciara, situatii in care norma de hrana a fost avuta in vedere la calcului pensiei de intretinere.
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2011
Zanaapelor, utilizator

Alte discuții în legătură

Divort ContSters225046 ContSters225046 as vrea sa divortez sotul ma abandonat dupa 6 ani imediat ce am nascut si ne-a luat si singura sursa de venit un taxi care este pe numele lui dar este cumparat ... (vezi toată discuția)
pensia alimentara data pe jumatate de mai bine de un an lelia20052006 lelia20052006 In urma divortului din aprilie 2006 s-a hotarat incredintarea minorelor mie, ca mama, si acordarea de catre fostul sot, tatal copiilor, a unei pensii ... (vezi toată discuția)
Intampinare pt recurs pensie intretinere sergiu2012 sergiu2012 Buna ziua. In urma divortului pronuntat anul trecut, instanta a stabilit plata unei pensii alimentare care fiul meu in cuantumul procentual de 20% din ... (vezi toată discuția)