avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1621 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva imobil persoana fizica
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva imobil persoana fizica

in anul 2006 luna octombrie am facut trei antecontracte de vanzare - cumparare a unui imobil (casa D+P+E+M),catre doua persoane fizice. imobolul se afla in constructie la stadiul de " constructie la rosu" . cu banii incsati pe antecontracte am terminat mansarda, am pus acoperisul si scarile exterioare .in luna decembrie cand trebuia sa finalizam actele de vanzare-cumparare , cele doua persoane s-au certat si notaru mi-a spus ca nu poate sa faca tranzactia deoarece casa nu este dezmembrata. ulterior am dezmembrat imobilul , tot la stadiul de constructie la rosu, cei de la cadastru au dat denumirea de apartament la cate doua camere ( in proiect initial erau camere de locuit, living, pivnita). s-au finalizat actele in luna februarie 2007. S-au facut 5 contracte de vanzare cumparare catre cele doua persoane, fiecare contract avand un "apartament cu doua camere" . constructia a fost facuta in regie proprie. suma incasata a fost mai mica decat suma investita in constructie. cei de la anaf m-au inregistrat in anul 2011 martie ca platitor de TVA. doresc sa stiu daca sunt platitor de tva si daca suma incasata pe imobil este mai mica decat cea investita mai platesc TVA ( nu ar trebui sa-l recuperez). va multumesc pentru colaborare.
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 15:10, 26 Iulie 2011
subiectul este mult mai complicat ca sa fie dezbatut pe forum. va recomand sa consultati un avocat deoarece este sezonul contestatiilor in instanta in aceasta problematica a TVA la imobile.

pe scurt, strict pe legislatia fiscala si in optiunea ANAF sunteti bun de plata deoarece aveti 5 tranzactii si valoarea lor depaseste 35k euro.

pe de alta parte nu aveti dreptul de a deduce TVA aferent constructiilor ceea ce este o anomalie a legii.

poate articolul de aici ([ link extern ] .
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2011
Mihai Costache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract apartament in constructie TheKindred TheKindred Buna ziua, Am rezervat un apartament intr-un bloc aflat in constructie (momentan blocul este ridicat \"la rosu\", se va finaliza la vara) si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Neintelegeri privind contractul de vanzare cumparare asupra unui imobil BogdanMo BogdanMo Situatia de azi. Constructia finalizata, luat receptie anul trecut. Fatada exterioara executata de proprietar pentru toata cladirea. Bransamentul ... (vezi toată discuția)
Tva androneoana androneoana Am fost inscris ca persoana fizica platitoare de tva pentru tranzactii imobiliare ( vinderea unui imobil dezmembrat in 6 apartamente). Doresc sa stiu, daca ... (vezi toată discuția)