avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale si chirie si impozit pentru un spatiu dintr-o ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

si chirie si impozit pentru un spatiu dintr-o institutie publica?

Am inchiriat un spatiu intr-o scoala si acum primesc instiintare de la fiscul local ca trebuie sa platesc si impozit pe spatiul respectiv,deoarece scoala este scutita de impozit . Care este baza legala pentru o asemenea aberatie si ce pot face pentru a nu plati acest impozit ?
Cel mai recent răspuns: Roland Mindrila , Avocat 22:27, 25 Iulie 2011
Codul fiscal

art 249
(3) Pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, persoanelor juridice, altele decât cele de drept public, se stabileşte taxa pe clădiri, care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe clădiri.

Puteti renegocia contractul , astfel incat chiria sa fie mai mica cu acest impozit .
Clauze nule privind plata impozitului pe chirie
Majoritatea proprietarilor impun chiriasilor, prin contract, obligatia de a le plati impozitul pe chirie, desi, potrivit Codului Fiscal, plata impozitului pe chirie este în sarcina proprietarului. O astfel de clauza este nula deoarece suma platita de catre chirias în contul impozitului proprietarului constituie, în final, tot un venit al acestuia, pentru care proprietarul datoreaza impozit.
Introducerea unei astfel de clauze în contract expune proprietarul nu doar la riscul nerespectarii acesteia de catre chirias, dar mai ales la sanctiuni de natura penala.
Evacuarea chiriaSului
Exista cazuri în care partile încheie contractul la notar crezand ca astfel ii dau forta executorie. Contractele de închiriere încheiate la notar cuprind asa-numita clauza a "fortei executorii", prevazuta de dispozitiile art. 66 din Legea nr. 36/1995 privind activitatea notariala, conform carora actul autentificat de notarul public care constata o creanta certa si lichida are putere de titlu executoriu la data exigibilitatii acesteia.
În realitate, existenta unei astfel de clauze în contractul de închiriere nu are nicio valoare deoarece Legea nr. 114/1996 prevede contrariul, respectiv faptul ca evacuarea chiriasului se poate face numai în temeiul unei hotarâri judecatoresti irevocabile. Cu alte cuvinte, evacuarea chiriasului nu poate fi ceruta în temeiul unui act autentic, în speta un contract de închiriere încheiat în fata notarului public.
Prevederile legislative contradictorii sunt un fenomen normal în peisajul legislativ autohton, însa o atare prevedere legala favorizeaza în mod nejustificat si aberant pe chirias, impunându-se de urgenta eliminarea ei din Legea nr. 114/1996.
Practic, indiferent câta prudenta ar manifesta proprietarul la încheierea contractului de închiriere, de exemplu, prin introducerea unei clauze de desfiintare de drept a contractului de închiriere pentru neplata chiriei de catre chirias, în situatia neplatii chiriei de catre acesta, proprietarul nu îl poate da afara din imobil decât în urma unui proces de lunga durata. Trebuie mentionat ca procesele de evacuare presupun trei grade de jurisdictie (fond la judecatorie, apel la tribunal si recurs la Curtea de Apel), obtinerea unei hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile durând cel putin doi ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere garsoniera - ajutor anghelada anghelada Doresc sa inchiriez o garsoniera, modern mobilata si aranjata, cu utilitatia, acces internet, telefon, centrala etc... Intrebarile mele sunt: 1. atunci cand ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere magda1612 magda1612 :) Buna dimineata ! Apelez din nou la ajutorul dvs pt lamuriri intr-o problema: vreau sa inchiriez un apartament , si nu stiu cum sa procedez pt a evita ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere apartament. cornel2 cornel2 cum se incheie un contract de inchiriere fara a avea probleme cu chiriasul, si cum se reziliaza contractul daca apar probeme??? multumesc anticipat. (vezi toată discuția)