1. Ar fi fost bine sa citati din somatie care este baza legala a solicitarii restituirii indemnizatiei de somaj pe cele 4 luni.
2. Puteti face o sesizare la ANOFM.
3. Puteti sa contestati, la Tribunal, somatia de restituire a indemnizatiei de somaj.
Va multumesc pentru raspuns. Va citez din dispozitie baza legală a sistarii indemnizaţiei: art.5 pct.IV lit.c , art.34 alin(1) lit.b , art.47 din Legea nr. 76/2002. Somaţia a fost intocmita în baza deciziei.
Decizia poate fi atacată în condiţiile Legii nr.554/2004 privin contenciosul administrativ. Din pacate nu stiu care sunt costurile pentru a ataca in instanta si nu am bani.
Multumesc inca o data pentru atentia acordata.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã:
Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
...
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) este în cãutarea unui loc de muncã de la vârsta de minimum 16 ani şi pânã la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sãnãtate şi capacitãţile fizice şi psihice o fac aptã pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncã, nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã, în vigoare;
d) este disponibilã sã înceapã lucrul în perioada imediat urmãtoare, dacã s-ar gãsi un loc de muncã.
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
Art. 47.
(1) Sumele acordate în mod necuvenit din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, precum şi orice alte debite constituite la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, altele decât cele provenind din contribuţii, se recupereazã pe baza deciziilor emise de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã sau, dupã caz, de centrele regionale de formare profesionalã a adulţilor, care constituie titluri executorii.
(2) Sumele prevãzute la alin. (1) se recupereazã de la beneficiari în termenul general de prescripţie legal.
(3) Sumele rãmase nerecuperate de la beneficiarii decedaţi nu se mai urmãresc.
2. Vorbiti cu un jurist sa va ajute sa faceti contestatia (eu sunt economist, specialist in relatii de munca) pe care sa o depuneti la Tribunal.