avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru persoana condamnata definitiv
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru persoana condamnata definitiv

va rog sa-mi raspundeti daca o persoana condamnata definitiv, pensionar de invaliditate fiind, mai beneficiaza de pensia in drept el sau familia lui. Mentionez ca sotia lui este in ingrijirea copilului si au impreuna un copil de 1 an.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:49, 27 Iulie 2011
Mai adaug ca sotia condamnatului a primit pensia de invaliditate a sotului,
cu ajutorul unei procuri semnate de catre el, pana in prezent, desi a fost condamnat definitiv in luna aprilie, si nu stim daca este un drept sau o eroare a Casei de Pensii.
Nu stie daca poate cheltui acesti bani de care ar avea mare nevoie sau va primi o Decizie de la casa de Pensii de returnare a lor.
Varog frumos, asteptam un raspuns
1. Depinde pentru ce a fost condamnat.

2. Iata ce spune Legea 263/2010:
Art. 113
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
h) pensionarul urmas a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiunea de omor sau tentativa de omor, comisa asupra sustinatorului.

(3) Instantele judecatoresti au obligatia sa comunice, in scris, informatiile de natura sa conduca la incetarea platii pensiei, in termen de 10 zile de la data ramanerii definitive a hotararii pronuntate in situatia prevazuta la alin. (1) lit. h), casei teritoriale de pensii, respectiv casei de pensii sectoriale in evidentele careia se afla pensionarul condamnat.

3. Din cele de mai sus reiese ca pensia poate fi primita in continuare.
4. Pentru a avea o certitudine mergeti la Casa de Pensii si intrebati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea/incetarea pensiei nety87 nety87 Buna dimineata! mai este indreptatit cine ex casa de pensii sa suspende pensia de invaliditate in afara de medicul de la comisia de exp? care lege face ref ... (vezi toată discuția)
Plata pensiei de urmas inceteaza daca ma casatoresc? Ganna Ganna Buna ziua. Am primit pensie de urmas de la varsta de 16 ani dupa decesul tatalui. M-am imbolnavit inainte de 18 ani si aceasta pensie a devenit pensie de ... (vezi toată discuția)
Optiune pensie proprie - pensie de urmas film film SUNT PENSIONARA DE CAP SI AM 400 LEI PENSIE. MI A DECEDAT SOTUL, ACESTA AVEA O PENSIE DE 950 LEI. AM INTELES CA SE POATE SA RENUNT LA PENSIA MEA SI SA IAU ... (vezi toată discuția)