avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... salarii pt 4 scari 9600 lei(noi,da) din \"diferente ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

salarii pt 4 scari 9600 lei(noi,da) din "diferente impozit femeia de serviciu

Buna ziua,
M-am hotarat,dupa ce am vazut ca aici sunt oameni care chiar incearca sa ajute,sa va scriu
Pe luna mai s-a afisat la salarii suma de 9611 lei,suntem 4 scari ale unui bloc,cand am intrebat cine ia salariu si cat mi s-a enumerat: femeie serviciu 1000+taxe,administrator 740+taxe,cenzor 500+taxe,casier 700+ taxe
Indiferent cum aduni(si asa mi se par excesive) nu dau 9611 lei(ca sa nu mai zic de ce 2 rubrici de "impozit salariale mai" 2500 lei si "impozite salariale iunie" 1272
Mai mult de atat, s-a ajuns ca datoriile legate de "onorarii executare" si alte chestii legate de executarea unui vecin sa fie bagate la cheltuieli administrative(cam 4300)
Asa s-a ajuns, pe timp de vara,daca ai consumat minim minim sa ai minim 180 lei plata
Am cerut explicarea sumelor in scris, nu mi-a dat numar de inregistrare la cerere...joi trebuie sa aflu explicatiile-o sa va tin la curent
Pot merge sa adun locatari 20 % sa schimbam administrator/cenzor...etc?
Cum ce conditii trebuie sa indeplineasca ce ii inlocuieste? nu putem aduce din afara?
Va rog sa ne ajutati(eu sunt tanara,dar majoritatea vecinilor sunt batrani si se tem ca cei din asociatie vor sa le scoata apartamentele la vanzare pentru ca vor acumula datorii)
Cel mai recent răspuns: o_ana , utilizator 09:04, 30 Iulie 2011
Cand este vorba de salariile celor care lucreaza la asociatii de proprietari - de obicei se vorbeste in mare necunostinta de cauza. Nu cred ca este cazul la dvs., insa observ ca intr-adevar nu cunoasteti situatia salarizarii personalului, chiar daca ati insirat acolo niste valori care probabil v-au fost comunicate.
Sa luam un exemplu, femeia de serviciu - salariul brut negociat 1000 lei/ luna, deserveste 4 scari de bloc (informatie care nu ajuta la nimic daca nu stim suprafetele utile ale apartamentelor); la acest 1000 lei, desigur se mai adauga contributiile la bugetele de asigurari care sunt de maximum 30%, astfel ca cheltuiala salariala, numai pentru femeia de serviciu ar fi cam 1280 lei/luna.
Acum daca cunoastem aceasta valoare o putem imparti la suprafata utila a apartamentelor pe care ac. salariata le deserveste si obtinem o valoare exprimata in lei/mp sup. utila. Ca exemplu, la noi in asociatie aceasta valoare este de 0,13 lei/mp sup. utila (salar negociat 670 lei/ luna, rezulta o cheltuiala salariala de 856 lei/luna).
Ei, acelasi lucru se poate face pentru fiecare dintre salariati, dar de obicei se discuta la gramada... Deci cheltuiala salariala la dvs. in asociatie ar fi:
(1000+740+500+700) x 27,81% = 3757,61 lei.
Aceasta suma de 3757,61 lei ar trebui sa ”intre” in fiecare luna in calculul cheltuielilor asociatiei si repartizata proprietarilor proportional cu cota-parte indiviza de proprietate. Dvs. aveti dreptate ca alte sume (impozite mai, iunie) nu mai au ce cauta pe-acolo, pentru ca aceste sume sunt contributii individuale ale salariatilor la bugetul de stat, calculate si retinute de angajator (as. prop.), sume care, alaturi de celelalte retineri, trebuiesc achitate la trezorerie pana pe data de 25 a lunii urmatoare efectuarii prestatiei. Oricum aceste sume (impozite) nu au ce cauta in explicatiile listei de plata.
Cu privire la cheltuielile de executare a unui prop. - 4300 lei (mi se pare o suma enorma), dar in fine, asociatia face aceasta cheltuiala si normal o trece pe lista de plata a tuturor prop., tot pe cota-parte, urmand ca respectiva suma sa se intoarca la proprietari in momentul in care executorul judecatoresc finalizeaza actiunea de executare silita...
Bun, daca reveniti, informati-va de aspectele legate de suprafata utila a unei scari (informatia trebuie sa fie afisata in dreptul fiecarui apartament, precum si totalizata). Daca toate scarile sunt la fel se inmulteste cu 4 si aflam sup. utila a as. prop. si atunci ne putem face o idee asupra acestor sume pe care le-ati pus in discutie.
Pentru celelalte intrebari ar fi bine sa studiati si sa aprofundati informatiile cuprinse in legislatia specifica as. prop. (o gasiti chiar aici pe forum), apoi in sfat: nu ”luptatiȚ singura... Aici pe forum, noi va ajutam cu sfaturi, informatii, dar cam atat, greul este acolo la dvs. si singura nu aveti sanse mari de izbanda.
Cu un procent de 20% dintre proprietari puteti convoca o AG prin care sa schimbati conducerea asociatiei, adica comitet executiv, presedinte, comisie de cenzori.
Pe administrator nu-l puteti schimba dv. pentru ca el este angajat de comitetul executiv, dar alegand alti oameni in conducerea asociatiei puteti antama si aceasta problema a administratorului pe care nu il mai vreti, astfel incat noua conducere sa tina cont de dorinta dv.

Salariile pot insemna mult mai mult decat atat daca angajatii au CIM, atunci taxele catre stat ajung aproape sa dubleze salariile pe care le iau oamenii in mana.
Intrebati ce forma de angajare si ce taxe platesc cei angajati, salarizati, indemnizati, contractati, adica ce au ei? CIM, conventii civile? Asta ca sa ne facem o idee cam ce inseamna acea suma imensa pusa la salarii.

E posibil sa fi pus pe liste taxele si impozitele din doua luni anterioare pe o singura lista si atunci suma sa fi crescut ca gogoasa. Intrebati si daca in lunile precedente ati avut pe liste taxele si impozitele aferente salariilor.

Nu va repeziti cu concluziile! Poate nici administratorul nu v-o fi raspuns sa va lamureasca, dar poate nici dv. nu l-ati ascultat ce avea de spus, ducandu-va la el cu gandul sa-i sariti la beregata si nici n-ati fost suficient de atenta la explicatiile lui ca sa intelegeti......
O observatie la ce a scris domnul Grecu, procentul acela de 30% e prea putin, la salariu net se mai aduna inca circa 60% impozite si contributii.(30.3% CAS, 10.7% CASS, 16% impozit...)
@grandanat,
Eu zic sa va mai uitati pe unde stiti - nu spun eu unde si observati ca o cheltuiala salariala este compusa din salariul brut negociat de salariat cu angajatorul la care se mai adauga contributiile asociatiei (angajatorului) la bugetul asigurarilor de stat si speciale.
Ce amestecati impozitul in aceasta ecuatie? Impozitul este o suma pe care angajatorul o calculeaza unui salariat la salariul brut negociat, retine si vireaza aceasta suma - dar nu intra in discutia numita cheltuiala salariala.
Situatia se prezinta chiar asa cum am aratat. Faza este ca nici cei de la as. prop. din care face parte autoarea topic-ului nu cunosc aceste lucruri si amesteca marfa cu ambalajul, ca de, si ambalajul costa...
De asemeni, amestecati (adunati) celelalte contributii ale angajatorului cu cele ale angajatului. Angajatului i se calculeaza aceste contributii, dar la salariul brut negociat, se retin din salariul brut si se vireaza la stat pana pe data de 25 a lunii urmatoare efectuarii prestatiei. Punct.
@Adam Grecu, cu respect va anunt ca la noi la asociatie nimeni nu negociaza salarii brute, ci oamenii cer ceea ce vor lua "in mana", pe ei asta ii intereseaza.
Daca cineva zice ca vine sa dea cu matura pentru 500 lei, omul ala, de la coada maturii nu stie si nici nu trebuie sa stie el ce e aia salariu brut, el stie ca in mana ii dai 500 lei.

O data stabilit acest lucru, ca administrator, iei creionul in mana sau apesi pe un buton inteligent pe vreun site destept unde pui salariul net, eventual daca ai suma deductibila si ala iti calculeaza contributiile angajatului , salariul brut, impozitul, contributiile angajatorului.
Le scrii frumos pe stat si la final faci totalul si-ti rezulta cheltuielile salariale.
Daca extragi din aceste cheltuieli salariul net, poti observa cu usurinta ca restul pe care il da angajatorul statului e ceva aproape de 44% din suma cheltuielilor salariale, adica aproape juma'.

Cam asta a vrut sa spuna @grandanat.

Asta vorbind de CIM.

Alte discuții în legătură

Factura incarcata la intretinere daf22 daf22 Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament din Pitesti, iar din luna Ianuarie 2016 pe lista de cheltuieli de intetinere a aparut o rubrica noua,, ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat-ce presupune si cum se calculeaza taxele? eve0389 eve0389 Buna ziua Sunt presedinta [b]noua ca toata conducerea [/b] la o asociatie de locatari si nu stiu ce taxe se platesc pentru contractul de mandat. Cenzorul ... (vezi toată discuția)
Control itm asociatie de proprietari alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 #-o Itm-ul s-a pus serios pe controale. Am primit o adresa astazi de la ITM , prin care suntem instiintati ca, asociatia de proprietari trebuie sa se prezinte ... (vezi toată discuția)