avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificari salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificari salariale

Buna ziua! Am si eu o intrebare. In urma modificarii procentului la sanatate au rezultat diferente la salariul net intre luna iulie si lunile precedente. In prima faza patronul a fost de acord sa dam diferenta aceea angajatilor. Acum, insa vrea sa facem o decizie colectiva de diminuare a salariilor tuturor angajatilor in asa fel incat salariul net sa ajunga la valoarea pe care a avut-o in lunile precedente. Practic angajatii nu isi dau acordul ca salariul lor lor brut sa scada si mie mi se pare o masura abuziva. Este legal sa diminuam salariile angajatilor prin decizie colectiva? Ar trebui salariile sa ramana asa sau facut act aditional pentru fiecare in parte?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 12:08, 13 Octombrie 2008
Seful dvs ar trebui sa stie ca prin micsorarea procentului la asigurarile de sanatate firma nu plateste bani in plus. Acum nu mai plateste banii statului, ci da acel procent salariatilor.
Oricum, nu puteti modifica salariile prin decizie colectiva. Trebuie incheiat un act aditional cu fiecare salariat in parte, deoarece se modifica un element esential al contractului. Daca salariatii nu vor dori sa-l semneze nu aveti cum sa micsorati salariile.
Diminuarea salariului nu poate fi dispusa decat ca masura disciplinara sau atunci cand salariatul a trebuit mutat pe un post cu un salariu inferior si exista acordul angajatului sau o cerere a acestuia (ceea ce nu o sa vedeti de la nici un angajat).
Faceti-va seful sa inteleaga ca nu este deloc in avantajul lui aceasta de decizie si nu are nici un drept sa faca acest lucru, iar acei cativa lei pe care i-ar "salva acum" l-ar putea cost scump mai tarziu.
#-o:O Salariatii nu vor vedea cu ochi buni aceasta intentie a sefului Dvs. desi ar semna ca sa nu aibe "probleme":( Sfatuiti-l sa renunte la aceasta idee ca oricum nu pierde nimic.
Am mai intalnit astfel de cazuri, conducatori de firme care au negociat cu salariatii salariul net (?!) si, in cazul cand apare o situatie de genul celei prezentate de dvs., procedeaza la micsorarea salariului brut pentru a "respecta" salariul net negociat.
Ceea ce vrea sa faca este ilegal. Negocierea salariului si inscrierea acestuia in contractul individual de munca se fac pentru forma bruta, nu neta. Masura luata de Guvern nu atinge pe angajator (stiti ce zice el?: ca plateste mai multi bani ca rest de plata). Inseamna ca este un rau manager, fara nici un pic de cultura economica.
Salariile trebuie sa ramana asa cum sunt acum. Masura luata prin actul normativ respectiv este de a mai usura datoriile fiscale ale salariatilor, asa cum s-a luat aceasta masura si pentru angajator, la un moment dat (si se va mai lua).
Decizii colective de modificare a salariilor se fac numai cand modificarea lor se face ca urmare a unui act normativ (exemplu: modificarea salariului minim BRUT pe economie - deci NU net). Ceea ce nu e cazul in ce vrea sa faca angajatorul dvs. Actul normativ nu modifica salariul brut ci una din darile salariatului catre stat.
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
patronul e patron..... daca i s-ar fi micsorat lui contributiile, ca angajator, dadea diferenta la salariat ca sa plateasca la fel ca inainte?
ma indoiesc......

Alte discuții în legătură

Micsorarea salariului negociat dupa instiintare stare de graviditate cris_alex cris_alex Buna ziua, As dori sa stiu daca legal angajatorul are dreptul sa-mi micsoreze salariul negociat la inceputul angajarii, dupa ce am anuntat ca sunt ... (vezi toată discuția)
Diminuare salariu anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti in ce conditii se poate diminua salariul unui angajat ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Modificare de salar wellis wellis Buna seara.As dori sa intreb daca se poate modifica un salar de 1400 lei brut in 850 lei brut incepand cu 1.01.2014?Precizez ca am studii superioare si prestez ... (vezi toată discuția)