avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Este legala depasirea a doua camioane?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Este legala depasirea a doua camioane?

Buna ziua

Dee curand am avut urmatoarea problema: drum in localitate, o banda pe sens, in fata mea doua camioane; ma angajez in depasirea primului, nu am loc sa ma reincadrez, continui depasirea, si cand ajung in la jumatatea celui de-al doilea (practic primul din sir), care era de scoala, condus de instructor, acesta pune semnal si vireaza stanga pentru a intra intr-o curte; in urma accidentului ajunge si masina politiei, iar agentul ma sfatuieste sa facem intelegere amiabila si sa-i dau asigurarea intrucat este vina mea ca am depasit citez "coloana" si-mi suspenda permisul 60 de zile; asa am facut, dar de atunci ma intreb daca avea dreptate sau nu...am cautat peste tot si nu am gasit un raspuns concludent.
Va multumesc
Art. 152. - (1) Se interzice depasirea vehiculelor:

a) în intersectii cu circulatia nedirijata prin mijloace de semnalizare rutiera ori de catre politisti;

b) în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusa sub 50 m;

c) în curbe si în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m;

d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri si în tuneluri. Prin exceptie, pot fi depasite în aceste locuri vehiculele cu tractiune animala, motocicletele, ciclomotoarele si bicicletele, daca lungimea segmentului de vizibilitate a drumului este mai mare de 20 m, iar latimea drumului, de cel putin 7 m;

e) pe treceri pentru pietoni semnalizate prin indicatoare si marcaje;

f) pe treceri la nivel cu calea ferata curenta si la mai putin de 50 m de acestea;

g) în statii de tramvai, atunci când acesta este oprit, iar statia nu este prevazuta cu refugiu pentru pietoni;

h) în zona de actiune a indicatorului "Depasirea interzisa";

i) când pentru efectuarea manevrei se trece efectiv peste marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculele circula pe contrasens;

j) în situatia când din sens opus se apropie un alt vehicul al carui conducator este obligat sa efectueze manevre de evitare pentru a nu intra în coliziune;

k) în locul unde s-a format o coloana de vehicule în asteptare, daca prin aceasta se intra pe sensul opus de circulatie.

(2) Se interzice depasirea coloanei oficiale asigurate, înainte si în urma, cu echipaje ale politiei.

aveati voie sa depasiti, cat nu va aflati in nici una din situatiile astea cand depasirea e interzisa...si cat v-ati asigurat ca puteti depasi in siguranta, nu e vreun impediment sa depasiti 2 camioane.
ala a fost de vina ca nu s-a asigurat la schimbarea directiei de mers
Conducatorul primului autovehicul a incalcat o interdictie relativa si a virat la stanga fara a se asigura iar dv ati incalcat o alta interdictie relativa depasind intr-o intersectie. Deci cu alte cuvinte este vorba de o culpa comuna si fiecare va despagubi 50% din paguba produsa celuilalt.
Va multumesc. Dar nu eram intr-o intersectie, pur si simplu a virat sa intre intr-o curte
Buna ziua .
Daca drumul era cu linie intrerupta,d-voastra nu ati incalcat nicio norma.Militianul se cunostea cu instructorul si acela nu s-a pierdut painea.
Obligatia autovehiculului depasit era de a rula cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului,fara a mari viteza.
Nu putea vira la stanga nici daca d-voastra doar ati fi semnalizat intentia de a depasi,fiind in spatele lui.
Din moment ce ati fost de acord cu militianul,v-ati fraierit singur.
Presupun ca ambii camionagii se cunosteau,asadar primul depasit nu v-a sustinut.
Atentie marita,militienii nu sunt mai destepti decat par.
Doar intimideaza si cred ca au mai multe drepturi decat obligatii.Obligatiile sunt pentru ceilalti.
Drum bun !
Va multumesc...pe moment asa am gandit si eu dar nu eram foarte sigur de partea asta cu camioanele, plus ca nu aveam timp de alergat prin procese cu politia...

Alte discuții în legătură

Accident cu vatamare (parte vatamata) TGU TGU Va salut in primul rand ... la sfarsitul lui mai am avut un accident in urma caruia am fost diagnosticat cu fractura clavicula + disfunctie ... (vezi toată discuția)
Depasire in intersectie ralyna ralyna buna seara! este prima data cand folosesc acest site si sper sa ma puteti ajuta. Ma aflam cu o ruda in masina, ea era la volan - este incepatoare. Ne ... (vezi toată discuția)
Art. 120, lit. j) din oug nr. 195/2002 surroundead surroundead Buna ziua Ieri, in Vinerea Mare, mi-a fost retinut permisul pe o perioada de 30 de zile. In localitate (Rm Sarat) am intrat in depasirea unui sir de 3 ... (vezi toată discuția)