avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata salariat pentru timp efectiv lucrat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata salariat pentru timp efectiv lucrat

care este modalitatea in care un angajator poate incheia salariatilor contracte individuale de munca prin care acestia sa fie salarizati in functie de timpul in care muncesc efectiv
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 14:11, 30 Iulie 2011
Clauzele privind timpul de munca si salarizarea din contractul de munca vor contine mentiuni in acest sens.Stabiliti un tarif orar mediu,prin raportarea unui salariu brut pe care il oferiti pt. functia respectiva la un program normal de 8 ore la 170 ore,media nr. de ore lucratoare/luna.Acest tarif il consemnati si in cim.Ex.sa presupunem ca incadrati un muncitor necalificat pt.a presta doar 15 ore/luna,plecam de la un salariu brut de 670 lei.Tarful orar va fi 670/170=3,94lei/ora.Veti plati munctorul cu 3,94x15ore=59lei.
ralucagogiltan a scris:

care este modalitatea in care un angajator poate incheia salariatilor contracte individuale de munca prin care acestia sa fie salarizati in functie de timpul in care muncesc efectiv


Modalitatea de plata este salarizarea in acord - care poate imbraca una din formele: in acord direct, in acord progresiv, in acord indirect, care la randul lor se pot aplica individual sau progresiv.
a) Salarizarea in acord direct presupune stabilirea salariului sub forma produsului dintre normele de timp pentru lucrarile, operatiile, activitatile, produsele executate si tariful pe unitate. Acordul poate fi individual sau progresiv. Acordul direct este modul de determinare al salariului in functie de posibilitatea, abilitatea si efortul angajatului.

b) Salarizarea in acord progresiv presupune stimularea salariatilor pentru realizarea unui numar de produse cat mai mare, acestia fiind platiti mai bine pentru realizari mai bune. Se stabileste salariul progresiv in functie de realizari.
Acordul se refera la o norma de produse /zi de munca .
Daca un muncitor are norma de 50 de camasi de realizat in 8 ore,el poate realiza aceasta norma si in 2 ore,dar este platit nu pt. timpul efectiv lucrat,ci pt. nr. de produse realizate.De altfel si tariful se stabileste la unitatea de produs,de ex. se plateste 5 lei fiecare camasa realizata.Daca in 8 ore nu realizeaza norma,este platit exact pt. nr. efectiv de camasi realizate nu pt. 50x5lei.
Intrebarea se referea la salarizarea in functie de timpul cat muncesc efectiv.
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2011
ContSters136493, utilizator
Nu cred ca este cazul sa facem teoria formelor de salarizare care se practica in Romania .... In cazul salarizarii în acord direct (pe bucată), salariul efectiv se calculează în funcţie de rezultatele obţinute (număr de bucăţi produse, valoarea bunurilor realizate în perioada de referinţă) înmulţind salariul stabilit pentru unitatea de produs cu volumul producţiei.
in cazul folosirii salarizarii in acord direct cu bucata, se prevede pentru executarea fiecarei lucrari, produs, operatie, etc. durata necesara realizarii (norma de timp) si un salariu pe bucata pornind de la salariu pe incadrare pe ora. De exemplu, pentru un salariat incadrat cu 10$/ora care trebuie sa faca 2 bucati din produsul A, salariul pe bucata este de 5 $. Salariatul va fi interesat sa-si utilizeze la maximum capacitatile, stiind ca, de exemplu, daca va obtine 3 bucati din produsul A intr-o ora, in loc de 2 bucati, va castiga nu 10 $/ora, ci 15 $/ora
ralucagogiltan a scris:

care este modalitatea in care un angajator poate incheia salariatilor contracte individuale de munca prin care acestia sa fie salarizati in functie de timpul in care muncesc efectiv


Prin activitatea de normare a muncii. In cazul acesta,stabiliti norme de timp pt. categorii de angajati cu aceleasi atributii si norme de productie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii-neclaritati privind salarizarea carmen a carmen a Buna ziua, As dori sa stiu daca este o problema daca salariul din CIM este 650, iar salariatul primeste lunar un salar mai mare decat acesta? Trebuie ... (vezi toată discuția)
Stabilirea salariului in cim LOREDANITA LOREDANITA In Contractul individual de muna, salariul poate fi stabilit ca salariu pe fiecare bucata de produs executata? (vezi toată discuția)
Plata ore zxz19 zxz19 Buna ziua In situația angajatul nu realizează totalul de ore lucrătoare dintr-o luna deoarece a petrecut mai mult timp pauze decât intervalul ... (vezi toată discuția)