avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate reduce sporul de 100% din salariul de bazã ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate reduce sporul de 100% din salariul de bazã pentru orele suplimentare?

In CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCÃ UNIC LA NIVEL NAŢIONAL
PE ANII 2011-2014 la art. 41 alin. 3 c) se precizeaza ca "pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi in zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acordă un spor de 100% din salariul de bază". Interbarea mea este daca angajatorul poate reduce acest spor de 100%. Mentionez ca orele lucrate nu sunt compensate.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:18, 8 August 2011
Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

CCMN nu mai este in vigoare din noiembrie 2010 cad a expirat durata pentru care a fost incheiat. A existat un proiect dar care nu a mai prins viata.

Raspunsul este valabil in sectorul privat. Pentru sectorul de stat trebuie avut in vedere legea, regulamentul, statut-ul aplicabil.
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2011
ContSters42179, utilizator
auggri a scris:

In CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCÃ UNIC LA NIVEL NAŢIONAL
PE ANII 2011-2014 la art. 41 alin. 3 c) se precizeaza ca "pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi in zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acordă un spor de 100% din salariul de bază". Interbarea mea este daca angajatorul poate reduce acest spor de 100%. Mentionez ca orele lucrate nu sunt compensate.



1. Cand o exista un astfel de CCMN , atunci va fi aplicabil ... de la 01.01.2011 nu mai exista CCMN.

2. Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Buna dimineata!
Inteleg ca sunteti medic; in aceste conditii nu inteleg in ce conditii efectuati ore suplimentare. Oricum, in 2011 cf cu legea 285/2010 aceste ore suplimentare nu se platesc ci se compenseaza doar cu timp liber corespunzator:
"Art. 9
(1) In anul 2011, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.
(2) In anul 2011, ordonatorii de credite nu vor acorda premii si prime de vacanta. "

Daca va referiti la zilele de sambata-duminca atunci va pot fi de folos aceste aricole din legea 284/2011:
" Art. 2. -
(1) Munca prestata de personalul din unitatile sanitare, de asistenta sociala si de asistenta medico-sociala, in vederea asigurarii continuitatii activitatii, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se plateste cu un spor de 100% din salariul de baza al functiei indeplinite.
(2) Munca astfel prestata si platita nu se compenseaza si cu timp liber corespunzator.
Art. 3. -
(1) Personalul sanitar cu pregatire superioara care efectueaza garzi pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza se salarizeaza cu tariful orar aferent salariului de baza.
(2) Garzile efectuate de personalul sanitar cu pregatire superioara pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului de lucru de la functia de baza in zilele lucratoare se salarizeaza cu un spor de pana la 75% din tariful orar al salariului de baza, dar care nu poate fi mai mic de 25%.
(3) Garzile efectuate de personalul sanitar cu pregatire superioara, pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului de lucru de la functia de baza, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza, se salarizeaza cu un spor de pana la 100% din tariful orar al salariului de baza, dar care nu poate fi mai mic de 50%.
(4) Procentul concret al sporului prevazut la alin. (2) si (3) se aproba trimestrial de comitetul director.
(5) Medicii care nu au contract individual de munca cu unitatea sanitara care organizeaza serviciul de garda si care la nivelul acestei unitati desfasoara activitate numai in linia de garda vor incheia cu aceasta unitate sanitara publica un contract individual de munca cu timp partial pentru activitatea prestata in linia de garda si vor beneficia numai de drepturile aferente activitatii prestate in linia de garda, stabilite conform prevederilor acestui articol. Salariul de baza se stabileste pentru functia si gradul profesional in care acestia sunt confirmati prin ordin al ministrului sanatatii, corespunzator vechimii in munca si se utilizeaza pentru stabilirea tarifului orar.
(6) Medicii care sunt nominalizati sa asigure asistenta medicala de urgenta, prin chemari de la domiciliu, vor fi salarizati pentru perioada in care asigura garda la domiciliu cu un venit determinat in functie de 40% din tariful orar aferent salariului de baza si numarul de ore cat asigura garda la domiciliu."

Va mai pot fi de folos si aceste articole din ccm aplicabil (faptul ca nu sunteti membru al vreunui sindicat nu are importanta in acest caz):
"ART. 113
(1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal este considerată
muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de
forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării
consecinţelor unui accident.
(3) Pentru efectuarea orelor de muncă suplimentare angajatorul este obligat să solicite în scris
salariatului efectuarea acestora.
(4) Lipsa solicitării scrise pentru efectuarea de muncă suplimentară exonerează personalul
angajat de răspundere în cazul în care nu se prezintă la muncă pentru efectuarea programului
suplimentar.
(5) Durata maximă de muncă suplimentară pe parcursul unei luni este de 32 de ore.
(6) Compensarea cu timp liber a muncii suplimentare se face numai pentru încadrarea în timpul
de muncă de maximum 48 de ore pe săptămână şi numai dacă lipsa persoanei respective nu
afectează bunul mers al activităţii la locul său de muncă.
(7) Necesitatea acoperirii unei perioade mai mari de timp decât cea prevăzută la alin. (5) implică,
obligatoriu, angajarea altei persoane cu contract individual de muncă cu timp parţial
(8)Pentru munca suplimentară, necompensată cu ore libere, sporurile se acordă conform
legislaţiei în vigoare.
ART. 114
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după
efectuarea acesteia.
ART. 115
(1) În domeniile de activitate unde sarcinile ce revin unor posturi ai căror titulari lipsesc
temporar din unitate nu pot fi amânate şi nici nu pot fi redistribuite, în cadrul programului normal
de lucru, între ceilalţi salariaţi încadraţi în funcţii similare, pentru realizarea acestora se vor putea
folosi alţi salariaţi din unitate care să realizeze sarcinile respective în afara programului lor normal
de lucru.
(2) Pe perioadele menţionate la alin. (1) se va utiliza angajarea prin cumul, în limita fondurilor
care se disponibilizează prin absenţa persoanelor titulare."
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2011
stelarman, utilizator
Multumesc, stelarman!
Intradevar sunt medic si ma referam la zilele de sambata-duminica. Angajatorul (spitalul) vrea sa ne reduca sporul aferent acestor zile si sa ne acorde 2 zile lunar concediu fara plata. Putem face ceva impotriva acestor decizii? Daca Da, ce anume?
Sunt doua decizii arbitrare ale conducerii spitalulului. Nu aveti decat sa va opuneti.. Nu semnati nici o hartie prin care sa solicitati cfp, ( altfel nu se poate) si refuzati sa mai veniti la servici sambata si duminica. Va puteti opune intr-un cadru legal, organizat, alaturi de colegi.Sau, impreuna cu sindicatele, va asezati la masa negocierilor si gasiti o alta solutie ptr a iesi din criza.Oricum, masura cu s+d-urile nu va afecta pe toata lumea deci este cu atat mai arbitrara..
Succes!

Alte discuții în legătură

Sambete, duminici si sarbatori legale mod de plata ? cili1959 cili1959 personal medico sanitar care lucreaza la ture 12/24 lucreaza si in zilele de repaus saptamanal si in zilele libere prin lege .Cum vor fi platite conform noii ... (vezi toată discuția)
Salarizare la orele suplimentare Cristina Plaveti Cristina Plaveti Care este calculul corect al salariului pentru salariatii care efectueaza ore suplimentare in zile obisnuite si de sarbatoare legala cuprinse in orarul de ... (vezi toată discuția)
Salariul minim in sanatate mica-mihaela mica-mihaela Buna ziua, Sunt angajata in sistemul sanitar de stat si am salariul de incadrare de 580 lei.Ptr.ca am ture si ore de noapte netul ajunge la 800 lei. E corecta ... (vezi toată discuția)