avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

La conditiile de acordare CCC conteaza daca realizarea veniturilor de 12 luni persoana respectiva era angajat cu 2 ore/zi si nu cu 8 ore/zi?
Mai este in vigoare optiunea de a alege dupa 2 ani de CCC si inca un an CFP? si daca da, unde ar trebui sa depune documentatia ( fiind PFA)?
Cel mai recent răspuns: melcsy , utilizator 21:57, 29 Iulie 2011
1. Deoarece copilul este nascut in 2009 se aplica prevederile OUG 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului:
Art. 6.1. - (1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 1 au dreptul la concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului dupã primele 3 naşteri sau, dupã caz, dupã primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevãzute la art. 5 alin. (2).
(2) Durata concediului prevãzut la alin. (1) este de 3 luni şi se acordã integral, o singurã datã, fiecãruia dintre pãrinţii fireşti ai copilului sau, dupã caz, persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (2), în perioada pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 2 ani, respectiv a vârstei de 3 ani în cazul copilului cu handicap.
(3) Cererea pentru acordarea concediului fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistreazã la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.
(4) Perioada în care o persoanã beneficiazã de concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevãzute de Legea nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurãri de sãnãtate prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, cu modificãrile ulterioare, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006.

2. Normele de aplicare a OUG 148/2005 precizeaza:
Art. 10. - (1) Începând cu cea de-a patra naştere sau, dupã caz, al patrulea copil adoptat, încredinţat în vederea adopţiei, dat în plasament ori în plasament în regim de urgenţã sau pentru care s-a instituit tutela, persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 1 din ordonanţa de urgenţã au dreptul la un concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
(2) Durata concediului prevãzut la alin. (1) este de 3 luni şi se acordã integral, o singurã datã, fiecãruia dintre pãrinţii fireşti ai copilului sau, dupã caz, fiecãreia dintre persoanele care au adoptat copilul, cãrora li s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care au copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţã, cu excepţia asistentului maternal profesionist, precum şi a persoanei care a fost numitã tutore, în perioada pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
(3) Concediul fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se acordã de cãtre angajator pe bazã de cerere, însoţitã de copia livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului sau, dupã caz, de copia actului constatator al naşterii sau extrasului de naştere, precum şi, dupã caz, de actele doveditoare privind situaţia juridicã a copilului faţã de persoana îndreptãţitã.
(4) Pãrinţii fireşti ai copilului, respectiv persoanele prevãzute la art. 5 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, nu pot beneficia de concediul fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului în acelaşi timp. Perioada concediului prevãzut la alin.(1) este diferitã pentru fiecare dintre aceştia.

3. Asadar nu va incadrati in prevederile legale pentru a beneficia de CFP.

4. Dvs. stiti ceva dar nu mai este valabil la aceasta data. este vorba de CCMUNN pe anii 2007-2010 care acum nu mai este in vigoare:
Art.62. - (1) In afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.
(2) Pe perioada in care salariata se afla in concediul prevazut la alin. 1, nu i se va putea desface contractul de munca, iar in postul sau nu vor putea fi angajate alte persoane, decat cu contract de munca pe durata determinata.

Va multumesc
La prima intrebare ca nu conteaza daca se lucreaza cu 2 sau cu 8 ore /zi unde as putea gasesc ceva temei legal, ca intredaver asa este?
1. Temeiul legal este chiar OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.

2. Adica nu se pomeneste nicaieri care este durata zilnica a muncii. Si nici nu s-ar putea asa ceva. Sunt si persoane care nu au CIM dar obtin venituri profesionale impozabile.
Ok. Va multumesc incaodata!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Supliment de insertie dupa concediu fara plata mihaela_m84 mihaela_m84 Buna seara, Copilul este nascut pe 24 martie 2012, iar eu am optat pentru un an de concediu crestere copil. Conform modificarilor din 2012, concediul meu ... (vezi toată discuția)
Maternitate pfa timis2014 timis2014 Buna dimineata. O persoana care activeaza ca PFA, insarcinata, care NU DORESTE SA INTRE IN CONCEDIU DE MATERNITATE (profesia ii permite sa lucreze 2-3 ore/zi ... (vezi toată discuția)
Srl-debutant si cic iuliamarin iuliamarin Buna ziua, As dori sa ma lamuriti in legatura cu calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului. Sunt angajata part-time la o societate, as dori sa imi ... (vezi toată discuția)