Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Tatal meu a cumparat in 2007 un teren al carui istoric este urmatorul:
1) facea parte dintr-un teren mai mare cu casa, care au fost lasate mostenire fratilor X
2) apoi acestia au vandut numitului Y, terenul si casa, insa in contractul de vanzare cumparare de la acel timp s-a mentionat ca "se vinde imobil constand in casa cu 4 camere. Vecinatatile sunt ....." Din vecinatatile mentionate in acest contract se subintelegea ca este vorba si de teren
3) la o diferenta de 5 ani , noul proprietar Y realizeaza greseala din contract si apeleaza la acelasi notar la care se facuse initial contractul de vanzare cumparare si se face rectificare introducandu-se " ca se vinde casa si teren, avand vecinatatile mentionate anterior". Insa , chiar daca doamna notar a chemat mostenitorii X in scris, acestia nu s-au prezentat.
4) dupa cativa ani, proprietarul vinde casa si terenul numitului B
5) dupa o perioada, noul proprietar B face impartirea terenului in doua, si anume: teren cu casa si teren
6) partea de teren este cea care acum apartine tatalui meu
Acum, mostenitorii X vin si ii dau in judecata pe primii 2 cumparatori si doamna notar, sustinand nulitatea contractului de rectificare prin care se corecta faptul ca se vandu-se casa cu teren, nu numai casa.
Intrebarea mea este: are vreun temei ceea ce sustin mostenitorii? Au ei vreo sansa de castig? In ce masura va fi afectat tatal meu? Ce imi recomandati sa fac?
In actul votarial de vinzare cumparare se precizeaza atit vecinatatile cit si lungimea pe care se invecineaza cu terenul vindut. Daca transferul proprietatii a privit casa si terenul aferent si acest lucru rezulta din documentatia de instrainare, actiunea in nulitate este inadmisibila, pe de o parte cei care o invoca nu sunt parti, iar pe de alta parte tatal dv. este dobinditor de buna-credinta a unei suprafete de teren instrainata de cel care a cumparata casa si terenul aferent acesteia, chiar daca ulterior a vindut o parte din acest teren.