avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... va rog ajutati-ma
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

va rog ajutati-ma

am un baietel de 8 ani.nu am fost casatorita cu tatal lui.in certificat poarta numele de familie al tatalui.de la 6 saptamani nici eu nici fiul meu nu l-am vazut.nu stiu unde este si unde locuieste.nu am nici o sentinta.pur si simplu copilul a ramas la mine.cum pot sa ies cu fiul meu din tara pentru o saptamana de vacanta.va multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2008
gianialex-nicoleta, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 11:46, 15 August 2008
Cerere de incredintare a minorului. In acest mod nu veti mai avea nevoie de acordul tatalui.
Legea 248/2005:

Art. 30. - (1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
a) minorului care este înscris în documentele de călătorie ale ambilor părinţi sau, după caz, este titular al unui document de călătorie individual şi călătoreşte în străinătate însoţit de aceştia i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceştia;
b) minorului care este înscris în paşaportul unui părinte şi călătoreşte în străinătate împreună cu acesta sau, după caz, este titular al unui paşaport individual şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte, din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei respective în statul sau în statele de destinaţie, precum şi cu privire la perioada acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
c) minorului care este înscris în paşaportul unui părinte şi călătoreşte în străinătate împreună cu acesta sau, după caz, este titular al unui paşaport individual şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;
d) minorului care este titular al unui paşaport individual şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv.

(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau, după caz, declarat dispărut, în condiţiile legii, dacă însoţitorul face dovada în acest sens, cu excepţia cazului în care ambii părinţi se află în această situaţie, când este obligatorie declaraţia reprezentantului legal al minorului.

(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)-d), organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a minorilor însoţiţi, numai în următoarele situaţii:
a) în cazul în care însoţitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul urmează să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României şi fără de care viaţa sau sănătatea îi este pusă în mod grav în pericol, cu condiţia să prezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autorităţile medicale române, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care urmează să se acorde tratamentul medical respectiv, chiar dacă nu există acordul ambilor părinţi, al celuilalt părinte, al părintelui supravieţuitor sau al reprezentantului legal;
b) în cazul în care însoţitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul se deplasează pentru studii sau concursuri oficiale, cu condiţia să prezinte documente doveditoare în acest sens, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfăşura aceste studii sau concursuri, precum şi avizul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, emis în condiţiile prevăzute în normele metodologice, chiar dacă nu există acordul celuilalt părinte.

(4) Pe lângă informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d), declaraţia părinţilor, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului legal, după caz, trebuie să cuprindă şi următoarele menţiuni:
a) scopul deplasării;
b) ruta urmată până în statul de destinaţie;
c) indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.





gianialex-nicoleta a scris:

am un baietel de 8 ani.nu am fost casatorita cu tatal lui.in certificat poarta numele de familie al tatalui.de la 6 saptamani nici eu nici fiul meu nu l-am vazut.nu stiu unde este si unde locuieste.nu am nici o sentinta.pur si simplu copilul a ramas la mine.cum pot sa ies cu fiul meu din tara pentru o saptamana de vacanta.va multumesc anticipat


Pentru a evita problemele este necesar sa deschideti proces si sa va fie incredintat minorul spre crestere ingrijire si educare.
Va fi dificil deoarece nu cunoasteti domiciliul tatalui dar o veti rezolva.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)
Doresc sa plec din tara cu copiii Lili Sina Lili Sina Sunt o mama, in care Curtea de Apel Timisoara imi incredinteaza spre crestere si educare cei doi copii (17 si 12 ani), decizia fiind irevocabila, fara ca in ... (vezi toată discuția)
Vacanta in afara tarii/divortata/de ce acte am nevoie sa scot copilul din tara Teodora77N Teodora77N Buna ziua Anul acesta vream sa plecam in vacanta in Bulgaria. Sunt divortata din 2007 iar copilul mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca def si ... (vezi toată discuția)