avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune vinzare a unei constructii noi ce urmeaza a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune vinzare a unei constructii noi ce urmeaza a se intabula

Ce sanse sunt sa se anuleze o promisiune de vinzare a unei constructii care nu a fost intabulata in momentul in care s-a facut promisiunea bilaterala de vinzre-cumparare?

Astfel am constuit o casa iar in momentul in care mai aveam de finisat exteriorul am gasit un client cu care am facut o promisiune de vinzare- cumparare, mi-a dat jumatate din pret si s-a mutat in ea. Eu mai aveam de terminat exteriorul cladirii si de intabulat cladirea, In promisiune era dat si un termen pina la care trebuia sa termin aceste doua lucruri. Am depasit cu 3 luni data pina la care trebuia sa fac vinzarea din cauza intabularii. Dar asta nu i-a deranjat pe cumparatori. Locuiau deja in casa. In schimb acum cind am terminat si cu intabularea si i-am chemat sa facem la notar actul de vinzare cumparare spun ca nu mai vor sa imi plateasca pretul convenit din cauza ca nu le place cum a iesit exteriorul.Eu consider ca a iesit bine.

Vreau sa le dau banii inapoi, eventual si despagubirea,sa plece din casa si sa scap de ei. Voi incerca sa le explic frumos acest lucru. In caz ca nu ne vom intelege vreau sa stiu ce sanse sunt sa cistig un proces cu ei si sa imi iau casa inapoi?

Nu scrie niciunde in promisiunea de vinzare ca instanta va putea face vinzarea - cumpararea si intabularea constructiei pe numele cumparatorilor daca eu ca si vinzator nu voi semna contractul

Si cum trebuie sa procedez? (e nevoie sa apelez la un executor judecatoresc sau trebuie sa trec prin instanta mai intii?)

In promisiune scrie exact asa


"Subsemnatul vinzator declar:

In cazul in care contractul nu va fi incheiat din cauze imputabile mie eu ma oblig sa restitui promitentei cumparatoare suma platita ca avans si sa ii plateasc in plus suma de 5000 eur cu titlu de despagubiri.

Subsemnatul cumparator declar:

Sunt de acord ca in cazul in care contractul nu va fi incheiat din cauze imputabile mie sa pierd suma platita ca avans"
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 12:55, 18 August 2008
Eu vad promisiunea de vinzare cumparare ca si o optiune (instrument derivat pe bursa).
Adica ai dreptul sa cumperi si obligatia sa vinzi. Dar ai si dreptul sa te razgindesti si atunci platesti un pret (despagubirea de care pomeneam). Intre timp preturile la case au crescut si mie imi convine sa o vind altuia la un pret mai mare.
Faptul ca au investit intr-o casa care inca nu era a lor e o greseala din partea lor. Asa vad eu lucrurile

Important insa e cum o vede si judecatorul

Promisiunea este o optiune, dar nu tocmai cum ai descris-o. In primul rand nu poate aceeasi persoana sa aiba si dreptul de a cumpara si obligatia de a vinde, cele doua se impart intre partile promisiunii. Totusi, sa spui ca ai "dreptul" sa te razgandesti e cam mult pentru codul civil roman care spune ca obligatiile asumate prin conventii au putere de lege pentru parti! Despagubirea e o sanctiune civila, iar nu un pret. Stiu ca financiar vorbind nu exista diferenta, dar cred si ca nu ar trebui sa le confundam macar de dragul principiului respectarii cuvantului dat. Cu atat mai mult cu cat beneficiarul promisiunii are la indemana anumite mijloace de executare silita a promisiunii care nu tin de intabulare...

Vreau sa le dau banii inapoi, eventual si despagubirea,sa plece din casa si sa scap de ei. Voi incerca sa le explic frumos acest lucru. In caz ca nu ne vom intelege vreau sa stiu ce sanse sunt sa cistig un proces cu ei si sa imi iau casa inapoi?

Dvs v-ati asumat obligatia sa vindeti si basta. Numai daca ei refuza incheierea contractului scapati.

Nu scrie niciunde in promisiunea de vinzare ca instanta va putea face vinzarea - cumpararea si intabularea constructiei pe numele cumparatorilor daca eu ca si vinzator nu voi semna contractul

Nici nu trebuie sa scrie asa ceva. Hotararea care sa tina loc de contract este un mijloc de executare a obligatiei recunoscut de foarte multa vreme, iar tot ce trebuie sa dovedeasca beneficiarii este faptul ca ati semnat promisiunea, nimic mai mult. Faptul ca v-ati razgandit nu inseamna ca nu sunteti in continuare obligat de antecontract si in niciun caz nu inseamna ca instanta nu le va da dreptate.
Mergem pe principiul contradictorialitatii, asta pt ca numai asa scoatem la iveala adevarul....Nu ?
Ce cred eu...
Contractul de vânzare-cumpărare a unui imobil nu poate fi perfectat şi, în consecinţă, o hotărâre judecătorească de constatare a acestei vânzări nu poate fi pronunţată dacă, prin antecontractul încheiat între părţi, s-a prevăzut că oricare dintre acestea se poate răzgândi cu consecinţele precizate în antecontract – restituirea avansului plus despagubiri de 500 euro.
Convenţia încheiată de părţi este o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare (antecontract), prin care acestea s-au obligat să încheie contractul în formă autentică, în termen de 3 luni. În antecontract s-a inserat, însă, clauza potrivit căreia, dacă una din părţi se răzgândeşte, revocându-şi consimţământul, cel păgubit să fie despăgubit cu suma de 5000 de euro.
In aceste condiţii, promitentul cumparator are doar dreptul la dezdăunări.


Catalin
...despagubiri, plus avansul si ...eventuale cheltuieli cu investitiile ( asta-i alta problema)
catalin_just a scris:
prin antecontractul încheiat între părţi, s-a prevăzut că oricare dintre acestea se poate răzgândi cu consecinţele precizate în antecontract – restituirea avansului plus despagubiri de 500 euro.

Antecontractul prevede o sanctiune, nu un drept, care nu poate inlatura remediile prevazute de lege. Daca un contract ar prevedea ca partea care isi asuma obligatia se poate razgandi apoi (chiar cu plata unei despagubiri) am ajunge la nulitatea acestei clauze pentru lipsa cauzei ;)

In aceste condiţii, promitentul cumparator are doar dreptul la dezdăunări.

Nu iti impartasesc deloc opinia. Cu privire la terenuri chiar exista cadru legislativ care prevede expres ca "În situaţia în care după încheierea unui antecontract cu privire la teren, cu sau fără construcţii, una dintre părţi refuză ulterior să încheie contractul, partea care şi-a îndeplinit obligaţiile poate sesiza instanţa competentă care poate pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract." In plus, si cu privire strict la constructii solutia a fost imbratisata de jurisprudenta de foarte mult timp, chiar daca nu mai are conscrare legala.

Alte discuții în legătură

Precontract nerespectat bularca daniel bularca daniel am facut un precontract de vanzare cumparare de mana pentru un teren am achitat o suma de bani si nu a fost respectat de catre vanzator. acest act poate fi ... (vezi toată discuția)
Cumparate teren agricol neintabulat sorinnelupop sorinnelupop Buna ziua, As dori sa cumpar niste terenuri agricole care nu sunt intabulate (proprietarii au doar titluri de proprietate) Exista vreo posibilitate legala ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare nerespectat? cugetatorul cugetatorul Buna ziua. Se doreste vanzarea unei case cu terenul aferent. In fata notarului se constata ca sunt probleme privind intabularea terenului. Se ... (vezi toată discuția)