avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine are dreptul la masa succesorala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine are dreptul la masa succesorala?

Buna ziua,

Incerc sa aflu daca legal sunt singurul indreptatit sa am pretentii legale la bunurile ramase in in urma bunicii mele.
Este vorba de bunica din partea mamei. Mama mea, singurul copil la parinti si casatorita cu tatal meu in anul 1986, a decedat in 1988, la acel moment tatal ei fiind decedat din anul 1978. In anul 2004 a decedat si bunica mea din partea mamei, la acel moment eu fiind inca minor si tatal meu recasatorit din anul 1993. Pana in momentul de fata succesiunea nu a fost inca deschisa la notar. In urma casatoriei cu mama mea, tatal meu are dreptul la o parte din bunuri?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 14:07, 1 August 2011
ati dezbatut succesiunea dupa bunicul dvs? dar dupa bunica? dar dupa mama?

Intai tb sa dezbateti dupa bunicul unde mosteniroti sunt bunica dvs cu 1/2 apoi , mama dvs cu 3/4, apoi dupa mama dvs care a murit inaintea bunicii, si la care vebiti dvs ca fiu, cu 3/4 si tata 1/4. apoi dezbateti succesiunea bunicii unde dvs sunteti singurul mostenitor. sunt succesiuni succesive.
Succesiunea dupa bunicul cred ca a fost dezbatuta, deoarece pe actele de propritate apare doar bunica. In acest caz tatal meu mai are dreptul la masa succesorala ramasa in urma bunicii? in conditiile in care bunica a murit la 16 ani de la moartea mamei mele si tatal meu a fost casatorit cu ea pentru o perioada de 2 ani.
Buna ziua,

tatal dvs.nu poate sa o mosteneasca pe bunica dvs.
In speta data dvs. sunteti unic mostenitor. Institutia se numeste reprezentare succesorala si se aplica numai descendentilor copiilor defunctului sau descendentilor din frati si surori.
Mai pe inteles - dvs. veniti in locul mamei la mostenirea bunicii iar tatal dvs., desi mostenitor al sotiei sale ( mama dvs) nu are acest drept.

Avocat Costi Boncu
~ Conținut șters la cerere ~
Dvs., in calitate de nepot de fiica predecedata, sunteti unicul mostenitor al bunicii dvs.

Intrebarea e: ce avea bunica?

Daca bunica avea (sa zicem) o casa NUMAI a ei, atunci casa va fi a dvs.

Daca bunica avea o casa cumparata impreuna cu bunicul, atunci la moartea bunicului:

- jumatatea de casa a bunicii a ramas la bunica
- jumatatea de casa a bunicului a fost mostenita de bunica (1/4 din 1/2) si de mama dvs. (3/4 din 1/2) pentru ca era in viata la data mortii tatalui ei.
Deci, in final, dupa moartea bunicului, bunica avea 5/8 din casa si mama dvs. 3/8.

La moartea mamei dvs. cei 3/8 ai ei au fost mosteniti de tatal dvs. (1/4 din 3/8) si dvs. (3/4 din 3/8).

Tatal dvs. NU este mostenitorul bunicului sau al bunicii dvs. (nu sunt rude)
Dar este mostenitorul sotiei sale (mama dvs.) si in acesta calitate de sot supravietuitor primeste 1/4 din averea mamei dvs. In aceasta avere a mamei dvs. se pot regasi si bunuri pe care mama dvs. le-a mostenit de la tatal ei (bunicul dvs.).

Mama dvs. nu a mostenit-o pe bunica dvs. pentru ca NU mai era in viata la data mortii bunicii. Si atunci, la mostenirea bunicii veniti NUMAI dvs. (in nume propriu sau prin reprezentare; ...nu mai conteza pentru ca oricum sunteti singura ruda in grad succesibil a bunicii. Ar fi avut importanta daca mama avea frati/surori).
Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ernesto ernesto buna ziua! suntem patru frati , tatal a decedat an urma cu zece ani iar atrebarea mea este urmatoarea: poate mama noastra sa lase mostenire la un singur copil ... (vezi toată discuția)
Suntem 2 frati si mama. tata a decedat in 2021. vrem sa dezbatem ... silviu1975 silviu1975 Suntem 2 frati si mama. Tata a decedat in 2021. Vrem sa dezbatem succesiunea dupa bunici, parintii tatalui meu. Tata mai are 2 frati, ambii in viata. Nu am ... (vezi toată discuția)
Printul mostenitor stefan_ruxandra stefan_ruxandra buna seara. va prezint si eu o situatie care este destul de incalcita dar sper sa ma ajutati sa o rezolv. este vorba de mama mea ai carei parinti s-au ... (vezi toată discuția)