avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Alocatia de stat pentru copii in cazul persoanelor ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Alocatia de stat pentru copii in cazul persoanelor care lucreaza in Spania

incerc sa depun actele pentru alocatia de stat pentru un copil nascut in luna martie in Spania, acolo unde lucrez de mai multi ani, dar de la Primarie mi se spune ca trebuie sa depun si un act emis de autoritatile spaniole ca nu beneficiez de prestatii sociale acolo. In Spania nu se acorda alocatie pt copil, mai am o fetita care s-a nascut in Spania acum 4 ani si pt care primesc alocatie in tara, nu inteleg de ce intampin acum atatea probleme la depunerea actelor acum
Cel mai recent răspuns: katanyc , utilizator 10:14, 2 Septembrie 2011
ACORDAREA ALOCATIEI PENTRU COPII


In Spania nu exista alocatie de stat pentru copii, care sa se acorde neconditionat tuturor copiilor, indiferent de veniturile parintilor, asa cum se intampla in Romania sau in alte state europene.
In Spania obtin ajutor pentru cresterea copilului doar familiile care se incadreaza in baremele de venit anual stabilite de Institutul National de Securitate Sociala.
De aceea, alocatia europeana, care reprezinta acordarea in statul in care se afla copilul beneficiar a sumei reprezentand valoarea mai mare (fie cea din Romania, fie cea din statul european unde lucreaza parintele), nu poate fi solicitata de catre un parinte care lucreaza in Spania, unde nu exista aceleasi principii de acordare a alocatiei ca in Romania.

Ca reprezentant legal al copilului aveti urmatoarele doua optiuni:

1. puteti solicita in Spania Prestatia pentru minor aflat in intretinere (Prestacion economica por hijo o menor a cargo). Aceasta este o suma de care beneficiaza copiii sub 18 ani (sau si cei ce depasesc 18 ani dar care au un grad de handicap de peste 65%) in functie de situatia materiala a familiei. Pentru aceasta trebuie sa va adresati birourilor Securitatii Sociale (Centros de Atención e Información de la Seguridad Social) din localitatea in care locuiti. Veti completa o cerere si veti depune documentatia solicitata. In functie de venitul anual al familiei dvs. copilul va beneficia, sau nu, de aceasta prestatie care este in cuantum de 24,25 euro/lunar;

2. puteti solicita in Romania Alocatia de stat pentru copii care reprezinta o suma acordata neconditionat de veniturile familiei, conform Legii 61/1993, Art.(1). De aceasta alocatie beneficiaza toti copiii cetătenilor români in varsta de pana la 18 ani precum si cei peste 18 ani care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora, inclusiv copiii cu handicap. Cuantumul alocatiei este de 200 de lei/lunar pentru copii intre 0 si 2 ani si de 42 lei/lunar pentru copiii mai mari de 2 ani. După vârsta de 2 ani, copiii cu hadicap beneficiaza de cuantum dublu, respectiv 84 lei/lunar. Pentru a beneficia de alocația de stat, trebuie sa depuneti personal sau prin imputernicit cererea de alocație de stat pentru copii, împreună cu documentatia necesară, la primaria de domiciliu din tara. Cererea trebuie completată şi semnată de reprezentantul legal al copilului şi va fi însoţită de orginalul şi copia certificatului de naştere al copilului şi ale actului de identitate al reprezentantului legal (parintele), precum şi de alte documente din care să rezulte situaţia juridică a copilului faţă de reprezentantul legal (sentinte judecatoresti, daca este cazul). De asemenea, dosarul depus va cuprinde și formularul E 411, completat în partea B, solicitat de la Securitatea Sociala din Spania, sau orice alt document eliberat de această instituție din Spania care să dovedească faptul ca nu sunteți îndreptățiti să beneficiati in Spania de prestatia pentru copil aflat in intretinere.

Formularul E411 - cererea de informatii privind dreptul la prestatiile familiale in statul de resedinta al familiei
Formularul E411 se utilizeaza de catre institutiile din statele care ar putea acorda alocatia, pentru a-si comunica una celeilalte dreptul la prestatii pentru copiii unei familii. Astfel, daca o familie beneficiaza de prestatii familiale in alta tara decat in Romania, dreptul la aceleasi prestatii in Romania va fi suspendat partial sau total.
Mentionam ca a beneficia si de alocatia din Romania si de prestatia din Spania este o incalcare a legii.
Trebuie sa plec impreuna cu sotia sa muncim LEGAL in Italia? Copilul ramane cu bunicii in Romania.
Pentru a beneficia de aceasta alocatie toate actele se depun in Italia sau trebuie completat ceva si in Romania?
Ce formulare trebuie MAI EXACT sa fie cuprinse in dosar?

Multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatii copii takytaky1 takytaky1 sotul lucreaza 2 luni pe an in strainatate cu contract de munca .se poate lua alocatia pt copii se acolo ca am fost intrebati de la primarie de unde luam ... (vezi toată discuția)
Alocatie europeana irina37 irina37 Buna ziua,deranjez cu cateva intrebari.Am 2 copii o fata de 11 ani si baiatul de 13 luni si suntem in Spania de multi ani atat eu cat si sotul.Fata este ... (vezi toată discuția)
Alocatia europeana italia cfilip20 cfilip20 Buna seara. Va rog sa imi spuneti daca copilul meu poate beneficia de alocatia europeana daca se afla in urmatoarea situatie: Are 14 ani, tatal lui a plecat ... (vezi toată discuția)