avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale sediu social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

sediu social

Buna ziua,

as dori sa stiu ce responsabilitati implica un SEDIU SOCIAL pentru proprietarul apartamentului.
Este vreun motiv pentru care ar trebui sa se teama sau sa nu accepte declararea sediului unei societati comerciale in spatiul sau?
Activitatea si modul in care opereaza acea firma( in viitor) sau eventualele neplati ale firmei, afecteaza in vreun fel sau altul acel apartament?
Va intreb asta, pentru ca un amic m-a rugat sa il las sa declare sediul social la adresa mea.

In speranta ca m-am facut inteles, astept raspunsul dumneavoastra.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ciprian Mitoseriu , Avocat 13:00, 20 August 2008
contractul de comodat este esentialmente un contract cu titlu gratuit.Acest contract nu este translativ de proprietate.Prin urmare chiar daca incheiati acest contract proprietarii apartamentului raman parintii dvs.
Prin incheierea acestui contract dvs dobanditi doar dreptul de folosinta asupta apartamentului iar la incetarea contractului sunteti obligat sa restituiti imobilul.
In ceea ce priveste forma contractului, inscrisul sub semnatura privata esre suficient.Acum depinde si de practica ORC( se pare, din ce spune anamaria ca in bucuresti se cere forma autentica).
De specificat in contractul de comodat, la obiectul acestuia ca imobilul va avea destinatia de sediu social ptr S.C...
Nu este necesar sa stipulati nicio clauza in contract de genul "prin incheierea acestui contract nu se transfera dr de proprietate..."intrucat prin esenta sa acest contract implica doar dobandirea unui drept de folosinta de catre comodatar
Pe langa contractul de comodat in original va mai trebuie si titlul de proprietate al parintilor in copie.
Ultima modificare: Luni, 18 August 2008
bustiuc elena, utilizator
Contractul de comodat este un contract consensual, ceea ce inseamna ca acesta este valabil incheiat prin simplul acord de vointa la partilor contractante. Forma scrisa a contractului se cere pentru a face proba acestuia.
ORC nu poate cere incheierea contractului in forma autentica.
Contractul de comodat(sau imprumut de folosinta) reprezinta contractul prin care o persoana(comodant) remite spre folosinta temporara unei alte persoane(comodatar), un lucru determinat cu obligatia acesteia din urma de a-l restitui in natura in individualitatea sa. Prin incheierea contractului, comodatarul dobandeste numai dreptul de folosinta, fiind obligat la inapoierea lucrului. Dovada contractului de comodat se face potrivit regulilor generale, fiind suficient inscrisul sub semnatura privata, cerut ad probationem.Daca ORC va solicita, puteti merge la un avocat care sa dea data certa contractului.
Comodatarul este obligat sa intrebuinteze lucrul numai la destinatia determinata prin natura lui sau prin acordeul partilor.Cheltuielile necesare folosintei lucrului sunt suportate de comodatar.
Comodatarul NU POATE CERE restituirea lucrului inainte de termenul stipulat.
In caz de nerespectare a obligatiilor de catre comodatar(intrebuintarea in alte scopuri, de ex.), comodantul poate cere rezilierea contractului.
katona ella a scris:

Contractul de comodat este un contract consensual, ceea ce inseamna ca acesta este valabil incheiat prin simplul acord de vointa la partilor contractante. Forma scrisa a contractului se cere pentru a face proba acestuia.
ORC nu poate cere incheierea contractului in forma autentica.


Din pacate nu numai ca ORC poate sa ceara forma autentica ci o si face .Am intalnit un caz de genul asta .Dosarul a fost respins pentru ca nu era contractul de comodat incheiat in forma autentica.Firma a depus dosarul la alt functionar,in ideea ca poate unii mai cunosc legea si au primit acelasi raspuns negativ.in momentul in care s-a mentionat ca acest contract este valabil incheiat doar prin acordul partilor respectivul functionar a spus ca asta este practica la ORC si toata lumea trebuie sa se conformezeX-(
Intr-adevar e posibil sa aiba legatura cu data certa pe care o da avocatul....rezultatul...alti bani..alta distractie#-o
Ultima modificare: Marți, 19 August 2008
anamaria2006, utilizator
va multumes foarte mult toturor pentru raspunsurile date, si va asiur ca sunt acum mai mult decat informat in ceea ce priveste viitorul contract de comodat pe care il voi incheia .mi-ati rezolvat problema intr-un mod extrem de bun si va mutumesc inca odata .tot ce pot spera acum este faptul ca in iasi/bacau orc sa nu ceara contactul in forma autentica astfel inca sa nu se complice din nou lucrurile .iar ca urmare a raspunsurilor apare o intrebare. daca sediul social e in bacau se apote ca totalitate de acte si actiuni pentru intocmirea firmei sa se faca in iasi...sau e nevoie ca sediul firmei sa fie in aceeasi localitate cu sediul local orc?
va multumesc.

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament inchiriat cu comodat bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca se poate vinde un apartament care are un contract de comodat incheiat cu o firma, adica firma respectiva are sediul ... (vezi toată discuția)
Contract comodat expirat anakarenina1 anakarenina1 Buna ziua , In cazul in care unei soc comerciale careia ia expirat contractul de comodat in 2010 , iar aceasta a functionat pana in prezent fara contract cum ... (vezi toată discuția)
Anulare contract comodat sediu societate sterea sterea Buna ziua, anul trecut in noiembrie am facut un contract de comodat ptr o societate nou infiintata, al carei administrator este cetatea moldovean, fiind-u-mi ... (vezi toată discuția)