avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dobandire proprietate teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dobandire proprietate teren

Am achizitionat in 1990 o casa cu teren aferent 250m ,dar de fapt terenul este mai mare (3000 m.).De atunci platesc imozit pe casa si teren, inclusiv cel nementionat in actul de cumparare.Casa este la tara si ma intereseaza daca pe restul de teren pot deveni proprietar avand in vedere ca platesc impozit din 1990 si nu a fost revendicat pana acum.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: marcelac , utilizator 14:09, 5 August 2011
Promovati actiune la judecatorie-uzucapiune.

Uzucapiunea (sau prescriptia achizitiva) consta in acel mod de dobindire a proprietatii sau a altor drepturi reale asupra unui bun imobil prin posedarea neintrerupta a acestuia intr-un interval de timp fixat de lege. Codul Civil, in articolele 1846-1847, prevede acele conditii pentru a putea opera dobindirea proprietatii prin uzucapiune, si anume posesia sa fie continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar.

In cazul uzucapiunii de 30 de ani se impune exercitarea unei posesii, utile, neintrerupte, timp de 30 de ani, indiferent daca posesorul este de buna sau de rea credinta, iar in cazul uzucapiunii de 10-20 de ani trebuie sa existe un just titlu, posesia sa fie de buna credinta, iar bunul sa fie individual determinat. Termenul este de 10 ani atunci cind adevaratul proprietar are domiciliul in circumscriptia tribunalului judetean in care se afla imobilul si de 20 de ani in cazul in care nu este indeplinita aceasta conditie.
Primaria ce v-a zis?Sa asteptati 30 ani pentru uzucapiune?
Nu am adresat in acest sens o intrebare la primarie,sa nu le dau alte idei? Intamplator am auzit la tv. ca s-ar pute ca dupa ce pltesti impozit 10 ani consecutiv sa poti deveni proprietar pe astfel de teren . Eu folosesc acest teren de la data cumpararii locuintei amintite fara probleme.
Sa fim seriosi, nu poate introduce actiunea de constatare a uzucapiunii: din 1990 si pana acum nu sunt 30 de ani si nu are just titlu pentru a opera uzucapiunea scurta, de 10-20 de ani.
Puteti incerca obtinerea diferentei prin Ordinul Prefectului (art. 23 si 36 din legea 18/1991), atasand documentatiei aferente contractul dvs. de vanzare-cumparare.
Problema este ca in documentele vechi (registrul agricol 1986-1990 si registrul posesorilor 1990) figureaza vechiul proprietar. Trebuie sa discutati la primarie daca se accepta astfel de dosare.

Este mai simplu cu o cerere de recunoastere a bornelor de hotar, din partea vecinilor proprietari, adresata catre Primarie.
Evident impozit platiti doar pentru ce aveti in acte si registru agricol, Nu ? ca doar nu incaseeaza pe baza declaratiei dvs. verbale ca detineti in posesie 3000mp , NU?

Alte discuții în legătură

Uzucapiune buna buna Detin din 1990 teren + casa - limitele de hotar specificate in act corespund cu realitatea de pe teren. In acte 363 mp, pe teren 549 mp, eroare calcul ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate al unui teren hangiunel hangiunel multumesc anticipat pentru raspuns. tatal meu are in stapanire un teren de circa 150 mp de peste 30 de ani dar nu are act pe el cum poate sa dobandeasca un ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune,jonctiune liamic43 liamic43 Speta: G.moare in 1973.Lasa mostenire sotiei G.E. un teren .G.E moare in 1981.Lasa mostenire terenul respectiv catre 3 mostenitori care au facut ... (vezi toată discuția)