avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general CREDITARE FIRMA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

CREDITARE FIRMA

Daca administratorul crediteaza firma cu 40000 lei si ii depune direct in banca,trebuie taiata chitanta?Daca se taie chitanta inregistrarile care se fac sunt 531=455 si apoi 581=531 si 512=581 si nu intra sub incidenta hg 2185:"Sumele acordate de persoanele juridice angajaţilor proprii cu titlu de avansuri pentru aprovizionări diverse vor avea regimul plăţilor către persoane juridice şi se vor încadra în limita plafonului de 100.000.000 lei, prevăzut la art. 5 alin. 2 lit. c) din ordonanţă. La data plăţii avansurilor spre decontare, sumele aferente intră în calculul plafonului zilnic maxim."?Cum se procedeaza in acest caz pentru a fi in regula?Nu se poate face inregistrarea chitantei de creditare pe un decont 542=455 si apoi 512=542?#-o
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
JENIFER, utilizator
Cel mai recent răspuns: JENIFER , utilizator 08:16, 8 August 2011
Daca se face creditarea prin banca nu se intocmeste chitanta,la banca vi se va solicita sursa fondurilor si pe foaia de depunere eliberata de banca va fi mentionata ca si creditare.Se intocmeste contract de creditare,inregistrare 5121=455.
Depunandu-i direct la banca in contul societatii si se mentioneaza aport personal inreg este 5121 = 455.

Asociatul daca si-i recupereaza din casierie acela nu este avans de trezorerie ci o rambursare a fondurilor proprii ale asociatului si se aplica prevederile art 5, OUG 15/1996 actualizata :
(1)Pentru întărirea disciplinei financiare şi evitarea evaziunii fiscale, operaţiunile de încasări şi plăţi între persoanele juridice se vor efectua numai prin instrumente de plată fără numerar.
(2)Prin excepţie de la prevederile alineatului precedent persoanele juridice pot efectua plăţi în numerar în următoarele cazuri:
a)plata salariilor şi a altor drepturi de personal;
b)alte operaţiuni de plăţi ale persoanelor juridice cu persoane fizice;

Nu se mai inregistreaza trecerea sumei prin casierie, ci direct depunerea in banca. Trebuie incheiat un contract de creditare societate intre administrator si persoana juridica in care sa se specifice si o data limita de rambursare a acestui imprumut. Se poate mentiona daca suma respectiva este sau nu purtatoare de dobanda.

Nu am inteles ce ati vrut sa scrieti aici, citand HG 2185:
Sumele acordate de persoanele juridice angajaţilor proprii cu titlu de avansuri pentru aprovizionări diverse vor avea regimul plăţilor către persoane juridice...


Nu persoana juridica imprumuta, ci persoana fizica imprumuta persoana juridica.
Daca nu am inteles eu bine la ceea ce faceti referire , va rog sa-mi spuneti.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Daca banii se depun direct in banca, declarati la depunere aport asociat.
Trebuie sa incheiati si un contract de creditare, iar inregistrarea este 5121 = 455 - sume datorate asociatilor..
Nu intra sub incidenta HG 2185 depunerile de numerar in banca, dar daca depasiti cv a 15.000 euro la o depunere trebuie sa aveti in vedere prevederile Legii 656/2002 privind prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism.

Contul 542 se foloseste pentru acordarea catre salariatii proprii de avansuri spre decontare. In general aceste sume se acorda in cazul deplasarilor in interes de serviciu si in aprovizionarile curente cu materiale consumabile, urmand ca ulterior, in termenul stabilit prin hotarare a consiliului de administratie, suma sa fie justificata cu documente.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
Cornelia Tulpan, Contabil
in mod normal in baza contractului de imprumut incasati banii cu chitanta inregistrati in registrul de casa 5311=455.analitic, pe urma faceti dispozitie de plata catre cel care depune banii in banca si anexati foaia de varsamant 581=5311 si inregistrati in baza extrasului bancar 5121=581 , nu este obligatoriu folosirea contului 542 garda financira cere ca orice iesire de numerar sa fie justificata prin dispozitie de plata emisa de catre casier salariatului, colaboratorilor sau administratorului, dupa caz.

da si nu uitati pentru incasarile in numerar sa anuntati Oficiul de Prevenire si spalare de banii pentru sume mai mari de 15.000 Euro
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2011
ovidiu7676, utilizator

Alte discuții în legătură

Creditare societate - conturi utilizate felisana felisana Asociatul imprumuta firma cu 20000 lei, depunand suma la banca. Cand inregistrez extrasul suma o trec direct pe contul 455? Iar cand restitui creditul tot ... (vezi toată discuția)
Cash direct din bancomat gdec gdec Salutare la toti! Poate s-a mai discutat, dar eu nu am gasit nimic acum, asa ca intreb si eu: patronul retrage numerar cu cardul firmei din bancomat de pe ... (vezi toată discuția)
Contractul de creditare societate Buna ziua, Contractul de creditare societate, se inregistreaza in registrul de casa? Am nevoie de aceasta informatie din motivul urmator: - tin ... (vezi toată discuția)