avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata contributiei la sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata contributiei la sanatate

Buna ziua.

As avea si eu o intrebare. Inteleg ca de anul acesta este obligatorie plata retroactiva a CAS-ului. Ce se intampla in cazul in care nu am mai realizat nici un venit din 2009 si nu sunt somera? Mai este inca in vigoare prevederea conform careia sotiile sunt scutite de plata la sanatate?

In cazul in care decid sa imi fac un PFA, mi se va solicita sa platesc retroactiv?
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2011
IoanaAda, utilizator
Cel mai recent răspuns: IoanaAda , utilizator 12:32, 6 August 2011
1. Creantele fiscale se urmaresc timp de 5 ani,deci situatia privind calitatea dvs.de asigurat si contributia datorata se analizeaza incepand din august 2006,pana in august 2011,daca acum va clarificati situatia.

2.Daca din august 2006 pana in 2009,ati realizat venituri si ati platit contributie,atunci pt. acea perioada ati avut calitate de asigurat cu plata contributiei.
Ramane de clarificat perioada din 2009-august 2011,pt. care aveati obligatie de plata ,dar spuneti ca nu ati realizat venituri.In acest caz ar trebui sa faceti dovada ca nu ati obtinut venituri in toata acesta perioada si sa platiti retroactiv asigurarea pe 6 luni,cu penalizari si majorari,prin aplicarea cotei la valoarea sal. minim brut /tara.Dar mai spuneti ca sotul este asigurat,atunci ar fi trebuit totusi sa beneficiati de statutul de coasigurat pe asigurarea sotului,ceea ce inseamna ca erati asigurata fara plata contributiei.
Mergeti la casa de sanatate,sa aveti asupra dvs. si dovada ca nu realizati venit,o copie dupa certificatul de casatorie,o declaratie a sotului ca va are in intretinere,copii dupa actele de identitate ale dvs. si ale sotului,sa incercati sa rezolvati in felul acesta,nu stiu daca vor accepta retroactiv sa va dea acest statut,dar macar de acum inainte. Daca vreti sa va inregistrati ca PFA,sigur trebuie sa fiti in ordine cu asigyrarea,asa cum v-am explicat pe cei 5 ani.
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2011
ContSters136493, utilizator
Si cum se face dovada faptului ca nu am avut venituri? Ultimii 5 ani se calculeaza din 2009 in jos sau din 2011? Mi s-ar parea logic sa se scada din 2011 nu din 2009 daca anul acesta as face PFA.

Ce se intampla in cazul in care reusesc sa ma reangajez?
Daca in 2006 am fost plecata voluntar in alta tara, iar in 2005 abea am absolvit facultatea, cum se iau in calcul aceste perioade?
Daca sa spunem ca faceti PFA acum in august 2011, 5 ani se calculeaza incepand din august 2006.
Daca va reangajati acum,din momentul angajarii capatati statut de asigurat si veti plati asigurare de 5,5% din salariul brut,
Daca in 2006 ati obtinut venituri de natura celor pt. care este de platit contributie la sanatate si nu ati platit,figurati cu debit.Daca nu,figurati ca persoana care avea obligatie de plata,dar nu a realizat venit si acest fapt se poate demonstra pt. ca la fisc exista evidenta exacta.
Pai tocmai am spus ca in 2006 eram voluntar in alta tara. Din voluntariat nu se platesc taxe la stat din cate stiu eu.

Apoi, cata vreme intre 2001 si 2005 am fost studenta, iar in 2005 -2006 am fost plecata, prima angajare avand loc in 2007, mi se pare o prostie sa mi se ceara bani pentru perioada respectiva. In plus, vad in lege ca se calculeaza CAS la un tip de venit. Cum eu nu am avut nici unul, din ce se presupune sa platesc CAS?! (intrebarea e retorica). Ca sa nu mai spun ca nu toata lumea care a ramas fara loc de munca in perioada aceasta a avut norocul sa intre in somaj, unora li s-a bagat pe gat demisia sau acordul partilor, ca in cazul meu. In cazul asta???
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2011
IoanaAda, utilizator
Aceasta este legislatia,se presupune ca daca nu aveati niciun venit erati in evidenta Primariei si primeati ajutor social deci erati asigurata fara plata contributiei.
Daca insa aveati obligatia sa va asigurati,nu aveati niciun venit ,nu erati asistata social,si nu ati platit asigurare ,plata se solicita retroactiv,in intervalul 2006-2011,scazandu-se perioada din acest interval in care ati cotizat(cat ati fost angajata)asa cum v-am explicat.
Nu inteleg de ce nu ati incercat sa obtineti insa statut de coasigurat pe asigurarea sotului,daca acesta plateste asigurare. Cred ca ar trebui sa mergeti la casa de sanatate sa va clarificati situatia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2011
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Cass - asigurat sau coasigurat? balisdanconstantin balisdanconstantin Buna ziua ! In ultimi 5 ani am o perioada de 16 luni in care nu am platit .Cit trebuie sa platesc ? Asigurat sau coasigurat? sotiia mea va trebui sa ... (vezi toată discuția)
Cass pentru persoana fara venituri mariacoman mariacoman buna ziua. intrebarea mea este : din august 2009 nu beneficiez de nici un venit, nici somaj nici ajutor social, deci implicit nu mai am asigurare medicala. la ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate vasilica90 vasilica90 Buna ziua. Tatal meu este in spital de aproximativ o saptamana si nu are asigurare deoare nu lucreaza si nu realizeaza nici un venit si nici pensionar nu este. ... (vezi toată discuția)