avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral...fara succesiune dezbatuta ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral...fara succesiune dezbatuta ?

Buna seara,
Pe rolul Judecatoriei,s-a inregistrat un proces de partaj succesoral.
Dar,succesiunile dupa ambii parinti decedati,nu s-au dezbatut.
Tatal a decedat in 1975,iar mama in 1995. Au ramas 6 frati mostenitori.
Unul dintre ei a inregistrat actiunea mentionata de partaj succesoral.
Tot acesta,A OMIS (cu buna stiinta) sa cheme in judecata unul dintre cei 6 frati.
1. Este posibil sa se faca un astfel de partaj,daca nu s-au facut anterior succesiunile?
2. Este normal sa se omita mentionarea unuia dintre frati,la un partaj succesoral ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 22:49, 7 August 2011
Ca sa va raspund, mi-ar fi mult mai usor daca as sti care este pozitia dvs. fata de aceasta actiune : doriti sa fie admisa sau respinsa.
Pentru ca, in raport de harababura care este in acel dosar, se pot invoca aparari care sa duca la respingerea ei sau aparari care sa acopere deficientele observate de dvs.
1. Sa fie admisa,dar sa se dezbata succesiunile mai intai,sa fie trecute in certificatul de mostenitor toti mostenitorii si toate bunurile imobile (si casele ce se afla pe terenuri),terenul nepoatei sa nu fie inclus in masa succesorala.
2.Sa fie respinsa/suspendata,pana la rezolvarea succesiunii,in conditiile mentionate mai sus,ulterior sa se faca si partajul succesoral.
Cum credeti ca este mai bine ?
Va multumesc.
dar sa nu uitati ca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care are efect de lege. iar cel care a omis sa treaca pe acei mostenitori poate invoca in instanta exceptia autoritatii de lucru judecat.
Cel mai bine ar fi ca unul dintre parati sau toti impreuna sa faca cerere reconventionala, prin care sa ceara dezbaterea succesiunii tatalui, includerea in masele succesorale si a bunurilor omise, indicarea ca mostenitor si a fratelui care nu a fost chemat in judecata.
Cererile de dezbatere succesorala vor fi solutionate cu precadere, prin pronuntarea asa numitei incheieri de admitere in principiu, prin care se va stabili identitatea mostenitorilor/coproprietarilor, cotele parti de coproprietate si bunurile incluse in masa partajabila, conform dispozitiilor art.673 indice 6 CPC..
Nepoata care a cumparat poate formula cerere de interventie, prin care sa solicite excluderea din masa succesorala a terenului pe cere l-a cumparat. Temeiul de drept pentru cererea de interventie sunt dispozitiile art.49 si urm. CPC.
athe a scris:

dar sa nu uitati ca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care are efect de lege. iar cel care a omis sa treaca pe acei mostenitori poate invoca in instanta exceptia autoritatii de lucru judecat.

Despre ce hotarare judecatoreasca este vorba ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Constantin-Corneliu Constantin-Corneliu Tata a decedat in anul 1972, iar mama in anul 1975,si a ramas ca masa succesorala 1,64 ha teren extravilan si 0,03 ha teren arabil intravilan. in urma ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune - partaj succesoral - retransmitere succesorala CRISTIAN CIRMACIU CRISTIAN CIRMACIU Buna ziua. Va rog sa am ajutati cu urmatoarea speta. Niste clienti, sora si frate, au fost chemati in judecata de bunica lor pt. ca instanta de judecata sa ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune stancuta41 stancuta41 Buna ziua!Cu deosebit respect , va solicit ajutorul in urmatoarea problema: -Exista un titlu de proprietate emis in anul 1995, prin care ... (vezi toată discuția)