avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salar mediu pe unitate pt. nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salar mediu pe unitate pt. nastere

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca se impoziteaza si se retin toate cotizatiile la salarul mediu pe unitate pt. nastrea copilului ( conform art. 51, litera c din CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL pe anii 2007-2010). Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: zzenovia , utilizator 14:08, 1 Iulie 2009
Despre ce fel de concediu vorbiti? sarcina si lauzie, cresterea copilului pana la 2 ani? Sunt doua lucruri diferite.
Ultima modificare: Luni, 18 August 2008
ContSters42967, utilizator
Angelica, este vorba de ajutorul acordat mamei la nasterea unui copil. Potrivit art.51 lit.c din CCMN, in afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare: un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate.

Pentru acest ajutor se plateste impozit pe venit - art.55 Cod fiscal.
As dori sa aflu ,cum se calculeaza acest salariu mediu pe unitate(conf.art.51 din CCM).Media se calculeaza din luna depunerii cererii,din anul in curs?
Deoarece nu exista o norma care sa reglementeza cum se calculeaza salariul mediu pe unitate, in acest caz de aplicare a art.51 din CCMUNN, eu as calcula salariul mediu brut (deoarece se impoziteaza) pe luna in care se plateste.
S-ar putea sa fie unitati care au deja o cutuma in acest sens. Important este insa sa se plateasca acest ajutor.
Si eu am un caz asemanator si m-am gandit tot pentru luna in care se plateste, dar "pe unitate" inseamna pe punct de lucru sau pe toata societatea?

Alte discuții în legătură

Salariu mediu pe unitate pentru nastere copil dana.1610 dana.1610 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca puteti, am nascut in 2007 luna noiembrie si am primit in urma cererii mele in 2009 un salariu mediu pe ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate acordat mamicilor Laura Old Laura Old Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti si mie cum se calculeaza salariu mediu pe unitate? Eu inteleg ca se aduna bruturile tuturor angajatilor din cartile de munca ... (vezi toată discuția)
Ajutor nastere copil eionela eionela Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca angajatii MAI beneficiaza de ajutoarele prevazute in contractul colectiv de munca la nivel national 2011-2014 si ma ... (vezi toată discuția)