avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... utilizare programe fara licenta
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

utilizare programe fara licenta

lucrez la o institutie publica, si din numarul total de calculatoare jumatate nu au licenta pt windows-ul folosit. nici un calculator nu are licenta pt office.
Va rog foarte mult sa imi spuneti ce lege se incalca, care sunt sanctiunile pt institutia publica ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Priza , utilizator 13:40, 18 August 2011
Buna ziua.
Atat persoanele fizice, cat si cele juridice care folosesc soft-uri(de orice fel) fara licente pot raspunde penal pentru piraterie, prevazuta de art.139, al. 2,3 si 5 din legea nr.8/1996, ulterior modificata si completata.
Din cunostintele mele, se acorda mai mult amenzi pentru astfel de cazuri, insa legea prevede si pedeapsa cu inchisoarea.
In afara raspunderii penale, persoanele fizice si juridice raspund si civil, trebuie sa plateasca despagubiri titularilor drepturilor de autor incalcate, valori care pot ajunge pana la triplul valorii soft-ului piratat.
Fiind vorba de o institutie publica, parca imi vine greu sa cred ca vor fi trasi la raspundere in vreun fel.
Programele pentru calculator sunt strict protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, care garanteaza dreptul de autor asupra oricarei opere de creatie intelectuala, inclusiv programele de calculator.

Conform acestei legi, instalarea, stocarea, rularea sau executarea, afisarea ori transmiterea in retea a unui program pentru calculator fara autorizarea titularului dreptului de autor (fara licenta) reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda de la 100 de milioane de lei la 400 de milioane de lei.
Buna ziua,
Cu o situatie asemanatoare ma confrunt la momentul actual in sensul ca a fost achizitionat pe societate comerciala un utilaj care are in compomenta un soft fara licenta. Acest lucru a fost observat ulterior achizitionari si nici nu a fost specificat oficial in contract sau act aditional. Cum se procedeaza in aceasta situatie deoarece am dori returnarea utilajului cu acest soft dar vanzatorul nu mai raspunde la nici un fel de interpelare amiabila?!
De ce nu incercati sa cumparati licenta pentru softul respectiv, nu este necesar sa returnati si utilajul(acest utilizat este un computer?)
Nu vad nici o logica pentru a plati un soft care nu este licentiat dar care trebuia sa fie si nu este vorba de un calculator, un utilaj de printat ( plotter). Din cate stiu costurile pentru un asemenea soft sunt destul de mari!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Folosirea unui soft nelicentiat muscaa muscaa Buna ziua, Care sunt riscurile la care ma supun atunci cand folosesc un soft nelicentiat?? (de exemplu o platforma de forum IPB,vBulletin etc. ) ? (vezi toată discuția)
Legislatie instalare software sevenx sevenx Buna ziua, Mi s-a propus de catre o firma privata un contract in urma caruia sa ma ocup de mentenanta hardware si software a calculatoarelor utilizate. Fiind ... (vezi toată discuția)
Putin ajutor in privinta cu o perchezitie cineva-cineva cineva-cineva Am o nelamurire, in legatura cu o frauda pe care am comis-o :sorry:.Este vorba despre un cont de email (spart), primit una reclamatie,hard drive ridicat cu ... (vezi toată discuția)