avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Infintare P.F.A
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Infintare P.F.A

Doresc infintarea unui P.F.A, pentru a fi agent Provident.Care sunt contributile la cas, cass, impozit, tinand cont ca mai am si alt servici pe perioada nedeterminata, la care se platesc toate aceste obligatii?
Cel mai recent răspuns: Diana Ionela Timoscov , Contabil 08:52, 8 August 2011
Poate va va ajuta urmatorul material:
 Inregistrarea propriu-zisa - se face la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Formularele si lista documentelor necesare se gasesc pe pagina www.onrc.ro.
 Inregistrarea fiscala – se face la ANAF prin competarea declaratiei 070 „Declaratie de înregistrare fiscală/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităti economice în mod independent” si a declaratiei 220” Declaratie privind venitul estimat “, in maxim 15 zile de la ridicarea documentelor de la Registrul Comertului.
Fiscalitate
1. Impozit pe venit Cota de impozit este de 16%.
Se utilizeaza doua forme de impozitare:
1.1. Sistemul real
 La infintare sau la inceputul anului ( pana la 31 ianuarie ), se depune declaratia 220 cu venituri si cheltuieli estimate. Pe baza acestei declaratii, ANAF emite decizia de plati anticipate. Pana pe 15 mai a anului urmator, pe baza registrului de incasari si plati, se completeaza declaratia 200, pe baza careia, ANAF emite decizia anuala de plata.
 In cazul PFA, venituri impozabile sunt sumele incasate in anul de raportare, indiferent de perioada in care acestea au fost facturate, iar cheltuielile deductibile sunt cele efectuate in scopul desfasurarii activitatii, platite in anul de raportare, indiferent de perioada la care se refera.
 Persoanele impozitate in sistem real au obligatia organizarii contabilitatii in partida simpla.
1.2. Sistemul pe baza normelor anuale de venit
 Norma de venit este un barem stabilit anual de DGFP pe baza caruia se calculeaza impozitul pe venit ce trebuie platit;
 Important! – un pfa inregistrat in sistem real, poate sa treaca la sistemul pe baza normelor de venit doar dupa 2 ani fiscali consecutivi;
 Persoanele impozitate pe baza normelor de venit nu au obligatia organizarii contabilitatii in partida simpla si in consecinta nu au obligatia depunerii declaratiei privind venitul realizat (200);
 In cazul in care persoana fizica desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale, venitul net se stabileste prin insumarea normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati;
 In cazul in care persoana fizica desfasoara o activitate impusa pe baza normelor de venit si o alta activitate independenta venitul net anual se determina in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

Indiferent de forma de impozitare, impozitul pe venit se plateste trimestrial, cu urmatoarele termene: 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie, 15 decembrie.
2. CASS ( contributia de asigurari sociale de sanatate) 
Cota de taxa este 5.5% aplicata asupra bazei de impunere.
 Baza de impunere si termenele de plata sunt aceleasi ca si cele aferente impozitului pe venit;
 Dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contributia, aceasta nu poate fi mai mica decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe tară, lunar. Salariul minim brut pe tara pentru anul 2011 este de 670 lei. Dupa primirea Deciziei de impunere de la ANAF, aceasta trebuie depusa anual, in copie, la Casa de Sanatate, ca document justificativ privind veniturile realizate, concomitent cu Declaratia anexa 5( de pe adresa www.casmb.ro)

3. CAS ( contributia de asigurari sociale – pensii) 

Cota de taxa este este de 31.3% aplicat asupra sumei lunare asigurate.

 In sistemul public de pensii sunt asigurate in mod obligatoriu persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, in situatia in care nu beneficiaza de o alta forma de asigurare ( contract de munca, pensie, etc). Persoanele fizice autorizate sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna Declaratia individuala de asigurare in temen de 30 de zile de la data incadrarii in situatia respectiva;
 Persoanele fizice autorizate care au si contract de munca, nu au obligatia sa declare si sa plateasca CAS;
 Suma asigurata este stabilita de asigurat prin declaratia individuala de asigurare, dar aceasta nu poate fi mai mica decat suma reprezentand 35% din salariul mediu brut pe economie si nici mai mare decat suma reprezentand de 5 ori salariul mediu brut pe economie, si anume, poate fi orice suma cuprinsa in intervalul: 708 lei si 10.110 lei.
 Plata contributiei se efectueaza lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata.

ATENTIE ! Contributiile obligatorii platite reprezinta cheltuieli deductibile in anul in care au fost efectuate platile.


4. Taxa pe valoarea adaugata ( TVA )

Persoana fizica autorizata se poate inregistra neplatitor sau platitor de TVA ( lunar sau trimestrial), dupa optiune.

ATENTIE ! Cei care se inregistreaza neplatitori de TVA, trebuie sa se inregistreze ca platitori in cazul in care depasesc plafonul de TVA , in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care s-a atins sau depasit plafonul.

ATENTIE ! Cifra de afaceri pe baza careia se calculeaza plafonul de TVA este diferita de venitul brut care sta la baza calcularii impozitului pe venit. Cifra de afaceri a unei PFA este suma facturilor emise.

Efectele nerespectarii acestei obligatii pot fi majore!

 Plafonul de TVA este echivalentul a 35.000 euro , calculat la cursul din data aderarii Romaniei la UE, rotunjita la mia de lei superioara, adica 119.000 lei pentru un an fiscal intreg;
 In cazul in care PFA este infintat in cursul anului, plafonul de TVA, se ajusteaza proportional cu perioada cuprinsa intre momentul infintarii si finalul anului;
 In cazul in care o persoana inregistrata in scopuri de TVA ( platitor de TVA ), nu depaseste in cursul unui an calendaristic plafonul de TVA, poate solicita pana la data de 20 ianuarie a anului urmator scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA. Anularea inregistrarii in scopuri de TVA va fi valabila incepand cu 1 februarie.


ATENTIE ! Operatiunile scutite de TVA sunt stabilite in Codul Fiscal la art.143. Veniturile obtinute din activitatile enumerate mai jos nu impun inregistrarea in scopuri de TVA indiferent daca valoarea lor depaseste sau nu plafonul de 119.000 lei intr-un an fiscal.

 Cabinete medicale, stomatologice, societati care se ocupa cu transportul bolnavilor
 Activitati de invatamant, prestari de bunuri si servicii catre aceste institutii si meditatii acordate in particular
 Servicii sau livrari legate de protectia sociala, a copiilor si tinerilor
 Servicii legate de activitatile sportive
 Servicii culturale
 Servicii de natura financiar-bancara
 Servicii in asigurari
 Activitati de inchiriere, arendare, concesionare 
 Livrari de constructii sau terenuri cu constructii care nu sunt noi

ATENTIE ! Intentia de a efectua operatiuni economice intracomunitare implica inregistrarea in scopuri de TVA cf. art 153 sau 153/1 si inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari in conformitate cu art. 158/2 .

IV. Obligatii declarative

 Declaratia 220 – Declaratie privind venitul estimat;
 Decaratia 200 – Declaratie privind veniturile realizate din Romania;
 Declaratia privind obligatiile de constituire şi plata la FNUASS;
Declaratia individuala de asigurare sociala ( CAS);
 Declaratia 392A- Declaratie informative privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul precedent; *
 Declaratia 392B- Declaratie informativa privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul precendent;
 Declaratia 300 - Decont de taxa pe valoarea adaugata;*
 Declaratia 394 – Declaratie informativa privind livrările /prestările şi achizitiile efectuate pe teritoriul national. *

*)Aceste declaratii se intocmesc de catre platitorii de TVA.

In functie de specificul activitatii, de schimbarile intervenite in situatia fiscala, sau de statutul de angajator, este necesara intocmirea unor declaratii suplimentare.

V. Registre obligatorii

 Registrul unic de control
 Registrul de incasari si plati ( acesta nu este un registru obligatoriu pentru persoanele impozitate pe baza normelor anuale de venit).
 Registrul inventar

ATENTIE ! Orice activitate desfasurata de o persoana fizica, poate fi reconsiderata ca fiind activitate dependenta daca :
 Se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit;
 Foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit;
 Platitorul de venit suporta cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit,
 Platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, vor fi recalculate si platite, fiind datorate SOLIDAR de catre platitorul si beneficiarl de venit.

Activitatile care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe potrivit Legii 8/1996 privind dreptul de autor  nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente.

Asociatia Profesionala a Economistilor si Contabililor din Romania
www.apec-romania.ro


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Daca aveti un servici stabil in momentul infiintarii PFA veti completa o declaratie estimativa cu ce venituri si ce cheltuieli urmeaza sa realizati pe anul in curs. Pe baza acestei declaratii mergeti la Casa de sanatate si la Casa de pensii si vi se calculeaza cat aveti de plata urmand ca la finele anului calendaristic sa completati o declaratie reala la finante. Daca ati mai platit mai mult la sanatate se ia in calcul pentru anul urmator, la fel la pensii.Impozitul este de 16% si se calculeaza la diferenta dintre veniturile si cheltuielile de pe daclaratia estimativa. Acest impozit se plateste trimestrial. Veti avea de plata pe 15.09.2011 si 15.12.2011.Regularizarea se face tot la finele anului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere pfa (frizerie) cristianrazvan88 cristianrazvan88 Buna ziua as vrea sa-mi deschid o frizerie, eu sa fiu cel care tunde fara nici un angajat.Va rog sa ma ajutati cu privire la pasi care trebuiesc urmati pentru ... (vezi toată discuția)
Pfa gabi_romanul gabi_romanul Ce legislatie sta la baza infiintarii unui pfa?Ce documente trebuiesc depuse pentru infiintarea unui pfa?Cum si cine poate tine contabilitatea pfa?Se poate ... (vezi toată discuția)
Pfa declaratie tva? doru_geo doru_geo am PFA si sunt platitor de TVA incepand de anul acesta. Intrebare: am de facut vreo declaratie la Fisc in cursul anului sau numai la sfarsitul anului? si, daca ... (vezi toată discuția)