avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Disolvare asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Disolvare asociatie

Buna seara,

Exista posibilitatea ca o asociatie sa fie dizolvata de drept, ca urmare a nedepunerii bilantului timp de 2 ani? Am citit Ordonanta 26/2000, dar nu am gasit acest lucru, este stipulat in alta parte ?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: bianca27 , utilizator 08:18, 19 August 2008
S-au inatamplat aceste dizolvari prin actionarea in instanta, a societatilor comerciale care nu au depus bilantul.
Cred insa ca va referiti la Ordinul ANAF nr. 819/2008 pentru aprobarea Procedurii privind declararea contribuabililor inactivi, cu urmatoarele reglementari:

A. PREVEDERI GENERALE
1.1. In evidenta contribuabililor declarati inactivi, potrivit prevederilor art. 78 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, parte componenta a Registrului contribuabililor, sunt inscrisi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica ce indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii:
- nu au depus nicio declaratie la doua termene de declarare consecutive;
- nu li s-a aprobat, la cerere, de catre organul fiscal competent o masura privind indeplinirea obligatiilor fiscale declarative (regim derogatoriu).
1.2. In sensul prezentului ordin, prin declaratii se intelege formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", formularul 102 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale", formularul 103 "Declaratie privind accizele", formularul 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata", formularul 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata", formularul 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri" si formularul 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national".
2. Declararea contribuabililor inactivi se face incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea Listei contribuabililor declarati inactivi.
3. Contribuabilii declarati inactivi se reactiveaza daca indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:
- li s-a aprobat, la cerere, trecerea in regimul derogatoriu de declarare;
- si-au indeplinit toate obligatiile declarative.
4. Reactivarea contribuabililor declarati inactivi se face incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea Listei contribuabililor reactivati.
bianca27 a scris:

Buna seara,

Exista posibilitatea ca o asociatie sa fie dizolvata de drept, ca urmare a nedepunerii bilantului timp de 2 ani? Am citit Ordonanta 26/2000, dar nu am gasit acest lucru, este stipulat in alta parte ?

Multumesc!Cam greu de dizolvat un ONG pentru nedepunerea bilantului contabil, intrucat prevederile legale se refera la societatile comerciale si nu la ONG. Nedepunerea bilantului la RC este cauza de dizolvare a societatii comerciale. Ori, ONG-urile nu depun bilantul contabil la Registrul comertului ci la AFP.
Multumesc de raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl cu datorii - cum pot sa-l fac inactiv? hesperos hesperos Buna ziua. Am un SRL care - din cauza unui cec fara acoperire primit acum citiva ani, a ramas cu datorii neplatite la furnizori (in nr de 2). Pentru ca ... (vezi toată discuția)
Procedura de reactivare a unei firme declarata inactiva eliasav eliasav Care este procedura de reactivare a unei firme declarata inactiva? Dupa ce o firma declarata inactiva conform Ordinului ANAf nr 819/2008 mai trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Lichidare (oarecum)voluntara drov drov Multumesc pentru raspuns.Stiu ca datorez impozitul forfetar dar as vrea sa stiu daca neachitarea lui sau nedepunerea situatiilor financiare poate duce la ... (vezi toată discuția)