avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda aplicata de politia de frontiera
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda aplicata de politia de frontiera

buna ziua,

amenda data de politia de frontiera este contraventionala? daca nu se achita se pun penalizari? Sau se prescrie peste o anumita perioada de time?
dispozitiile referitoare la prescriptie din Ordonanta 2/2001 (regimul juridic al contraventiilor) sunt urmatoarele

Art. 13. - (1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

(2) În cazul contravenţiilor continue termenul prevăzut la alin. (1) curge de la data constatării faptei. Contravenţia este continuă în situaţia în care încălcarea obligaţiei legale durează în timp.

(3) Când fapta a fost urmărită ca infracţiune şi ulterior s-a stabilit că ea constituie contravenţie, prescripţia aplicării sancţiunii nu curge pe tot timpul în care cauza s-a aflat în faţa organelor de cercetare sau de urmărire penală ori în faţa instanţei de judecată, dacă sesizarea s-a făcut înăuntrul termenului prevăzut la alin. (1) sau (2). Prescripţia operează totuşi dacă sancţiunea nu a fost aplicată în termen de un an de la data săvârşirii, respectiv constatării faptei, dacă prin lege nu se dispune altfel.

(4) Prin legi speciale pot fi prevăzute şi alte termene de prescripţie pentru aplicarea sancţiunilor contravenţionale.

Art. 14. - (1) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.

(2) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 2 ani de la data aplicării.

(3) Executarea sancţiunii închisorii contravenţionale se prescrie în termen de un an de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti, dacă contravenientul nu a optat pentru prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.


amenda este contraventionala si se poate contesta
CRED CA VA GANDITI LA CEVA FOARTE GRAV....VA SCRIU MAI JOS CE S-A INTAMPLAT DE FAPT :)

IERI am fost la pescuit cu sotul meu si un prieten , ei avand permis de pescuit pe prut eu fiind insotitoarea sotului meu. Cu noi insa a fost si cumnata mea cu prietenul ei....care nu aveau permis....si oricum nu aveau de gand sa pescuiasca ( au venit in concediu la noi de la arad si au vrut sa mearga si ei sa vada prutul - in fine). problema este ca au fost amendati de o d-na de la pol de frontiera pt ca '' au incalcat linia de frontiera'' sau ceva de genul acesta scrie pe procesul verbal.

intrebarea mea este : aceste amenzi date de politia de frontiera se prescriu? ei vor pleca din tara peste 2 saptamani....vor intampina vreun fel de problema la vama? mentionez ca, cumnata mea are adresa din arad trecuta pe buletin - si acum pe amenda dar ea nu mai locuieste acolo de 2 ani....iar prietenul ei in braila. amenda este luat pe raza mun iasi.

daca nu platesc aceste amenzi...exista riscul ca in timp ele sa creasca?


amenzile contraventionale nu sunt purtatoare de penalitati.
se prescriu in 5 ani incepand din anul urmator.. undeva in 2017
nu vor avea probleme la vama.
poate depune contestatie ( daca sora crede ca a luat-o pe nedrept) la judecatorie in termen de 15 zile de la data pv-ului ( inteleg ca il aveti deja), poate solicita judecarea in lipsa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce termene intervine prescriptia in cazul amenzilor de circulatie? buiga buiga As dori sa stiu,daca AMENZILE DE CIRCULATIE se PRESCRIU,in ce conditii si in cat timp???X-( (vezi toată discuția)
Amenda trimisa dupa 6 luni alex555 alex555 Se mai plateste amenda trimisa dupa 6 luni ? (vezi toată discuția)
Prescriptia amenzi radar ovidiu_macovei ovidiu_macovei Buna seara.... In cursul anului 2004, mai exact pe 12.06.2004, am luat un radar. Normal, nu ma platiti amenda si ma ramas in debit la primarie. Intre timp, nu ... (vezi toată discuția)