avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt cadru didactic activ si prestez si servicii de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt cadru didactic activ si prestez si servicii de meditator. Trebuie sa platesc CASS?

Buna ziua!
Sunt cadru didactic activ,angajat, iar la unitatea scolara mi se opresc toate datoriile pe care trebuie sa le onorez eu catre stat,pe statul de plata.
Am autorizatie, data de finante, sa prestez servicii de meditator din anul 2006,iar in fiecare an ,in urma declaratiilor depuse de mine ,personal ,platesc impozitul de 16%.
Acum doua zile mi-a venit o instiintare ca trebuie sa platesc o suma pentru asigurarile de sanatate si o suma cu penalitati in urma prestarii acestei activitati.
Activitatea mea ca meditator este doar pe perioada de scoala ,sumele incasate sunt fluctuante si mici(eu fiind invatatoare).
Va intreb ,daca platesc asigurarile de sanatate , ca angajat trebuie sa le platesc si ca prestator servicii de meditator_si aceste penalitati?-nu mi s-a spus din anul 2006 nimic pe aceasta tema-
Daca ,da,in ce temei legal si daca exista exceptii.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 18:31, 10 August 2011
SECTIUNEA 1
Asiguratii care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor

ART. 5
(1) Contributia lunara a persoanelor asigurate se stabileste sub forma unei cote stabilite de lege, aplicata asupra veniturilor din salarii sau a celor asimilate acestora, care sunt supuse impozitului pe venit. Angajatorul are obligatia calcularii, retinerii si virarii lunare integrale a contributiei datorate de catre persoana asigurata in contul deschis pe seama CNAS la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului in a caror raza angajatorii sunt luati in evidenta ca platitori de impozite si taxe.
(2) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda.
(3) Veniturile asimilate salariilor cuprind orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, asa cum sunt definite de Codul fiscal si de Normele metodologice de aplicare a acestuia.
Ordin Nr. 617 din 13 august 2007
-plata CNAS se ia din totalul de venituri banesti
Va multumesc!
Sa inteleg ca"DA", trebuie sa platesc ,dar daca ordinul apare in august 2007,de ce sa platesc penalitati din 2006?
Acest Ordin Nr. 617 din 13 august 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate precede
Legea nr. 95/2006 cu privire la reforma din sanatate.
ART. 215
(1) Obligatia virarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate revine persoanei juridice sau fizice care angajeaza persoane pe baza de contract individual de munca ori in baza unui statut special prevazut de lege, precum si persoanelor fizice, dupa caz.
(2) Persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea asiguratii sunt obligate sa depuna lunar la casele de asigurari alese in mod liber de asigurati declaratii nominale privind obligatiile ce le revin fata de fond si dovada platii contributiilor.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica si persoanelor care exercita profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente.
ART. 216
In cazul neachitarii la termen, potrivit legii, a contributiilor datorate fondului de catre persoanele fizice, altele decat cele pentru care colectarea veniturilor se face de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, denumita in continuare ANAF, CNAS, prin casele de asigurari sau persoane fizice ori juridice specializate, procedeaza la aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor cuvenite bugetului fondului si a majorarilor de intarziere in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul 617/2007 MarcelaS MarcelaS Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca ordinul 617/2007 este in vigoare. La art. 5 din acest ordin [quot](6) Persoanele care realizeaza venituri din ... (vezi toată discuția)
Cas camelia visla camelia visla Buna ziua! As dori sa stiu daca in cazul unui venit din inchirierea unei locuinte , in afara de impozitul pe venit trebuie sa platesc{ separat } si ... (vezi toată discuția)