avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor de 100%
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor de 100%

Buna ziua,daca CCMN nu este in vigoare si cum acesta prevedea ca trebuie sa acordam un spor de 100% pt munca in zilele libere si zilele de sarbatoare legale si daca la noi nu apare prevazut in CCM sau CIM ii acord 100% doar ptr munca in zilele de sarbatoare legala?
Se acorda acest spor conform Codul Muncii.
cel ptr munca in zilele cu liber legal nu si zile libere adica sambete si duminici....sau am inteles gresit?
Art. 122. Compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite

(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.


Art. 123. Compensarea muncii suplimentare prin acordarea unui spor la salariu

(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Eu din citatul din CM de mai sus nu vad obligativitatea unui spor de 100% ci de minim 75%. Daca la nivel de unitate nu este negociat mai mult, nu ramane cel de 75%, in lipsa CCMNN?

@ alexandra 24 Cat despre cea de-a doua intrebare, nu am inteles-o exact. O puteti reformula putin mai clar, va rugam?
Zile nelucratoare, pot fi sarbatori sau cele 2 zile declarate libere la sfarsitul saptamanii.
Sporul nu poate fi mai mic de 75%. Vedeti art.120-124 codul muncii.
Codul muncii face distinctie intre:
1. munca prestata in afara timpului normal de lucru = ore suplimentare;
2. munca prestata in zilele de repaus saptamanal (sambata / duminica);
3. munca prestata in zilele de sarbatori legale;
Redau mai jos textul de lege:

1.
Art. 123(1)În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2)Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

2.
Art. 138.
(1)În cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este necesară pentru organizarea unor măsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlăturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalaţiilor sau clădirilor unităţii, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar în vederea executării acestor lucrări.
(2)Salariaţii al căror repaus săptămânal a fost suspendat în condiţiile alin. (1) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2). (vezi mai sus art. 123!)

3.
Art. 142
(1)Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2)În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Alte discuții în legătură

Zile libere ContSters74221 ContSters74221 salaraitii care prin natura locului de munca trebuie sa lucreze sambata sau duminica ,sunt indreptatiti sa primeasaca doua zile libere pt o zi lucrata in ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Gyna Gyna Eu am fost la serviciu pe 25 Dec.(Duminica) , pe 26 Dec.(Luni), pe 1Ian.(Duminica) si pe 2 Ian.(Luni).In acest an mi-am petrecut sarbatorile la serviciu.Este ... (vezi toată discuția)
Munca efectuata sambata si duminica Mainerici  Ctin Mainerici Ctin la o institutie publica pentru orele efectuate sambata si duminica , nu se acorda timp liber si spor de sambata,iar dupa 60 de zile se considera munca ... (vezi toată discuția)