avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eliberare autorizatie de constructie fara cale de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eliberare autorizatie de constructie fara cale de acces catre un drum public

Buna ziua !

Am o problema care am aflat-o de curand, legata de calea de acces catre o proprietate pe care se afla in prezent si o casa in constructie.

In 2007 am cumparat de la familia "N" (bunicii mei) o suprafata de teren de 430 mp pentru a construi o casa. Persoana care s-a ocupat de cadastru a inteles ca e nevoie sa lase si un drum de servitute sau cale de acces pe care sa ajung pana la terenul cumparat.
Terenul cuparat se afla la aproximativ 150 metri de la un drum public aflat pe malul unui parau. Ca sa ajung la el trebuie sa trec peste terenul "A" (fanat), terenul "B" (casa bunicilor), terenul "C" (gradina bunicilor).
In cadastru si in actele de vanzare cumparare am observat, de curand, ca drumul de servitute este trecut doar de la terenul meu pana la limita cu terenul "B"(casa bunicilor), mai departe peste terenul "B" si "A" nemaifiind trecut nimic.
Primaria, pe baza acestor cadastre, in 2007, mi-a eliberat autorizatie de constructie neverificand posibilele greseli in cadastre sau in actele de vanzare cumparare.
Acum, bunicii mei vor sa vanda aceste terenuri si casa unui unchi de-al meu ceea ce inseamna ca e posibil ca eu sa raman fara o cale de acces peste terenul A si B pana la domeniu primariei.
Cum pot rezolva problema in primarie, sau cu primaria, datorita faptului ca s-a eliberat autorizatia de constructie fara sa fie verificate actele sau ce se intampla daca unchiul meu cumpara tot fara sa mai declare pe acele parcele un drum public pentru a avea si eu iesire de la proprietate?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 20:17, 22 Septembrie 2011
Drumul nu se declara "public" asa, oricum (prin simpla delimitare a acestuia pe o schita cadastrala a unui teren privat !). Drumul public are un anumit regim juridic. Stati linistit, ca nu-l pot declara nici bunicii, nici unchiul "drum public".

Mai jos va redau niste definitii dintr-un "glosar" de specialitate (terminologie utilizată în proiectarea şi exploatarea drumurilor):

Drumuri publice: "obiective de utilitate publică destinate circulaţiei rutiere, în scopul satisfacerii cerinţelor de transport unitar ale economiei naţionale, ale populaţiei şi de apărare a ţării. Acestea sunt proprietate publică."

Drumuri deschise circulaţiei publice: "toate drumurile publice şi acele drumuri de utilitate privată care servesc obiectivele turistice ori alte obiective la care publicul are acces."

Or, atat timp cat trecerea dinspre drumul public propriu-zis si pana la terenul dvs. nu deserveste vreun obiectiv ...public, nu aveti de ce sa va faceti griji in acest sens.
Acum s-au rezolvat o parte din probleme. Mai pe scurt, bunicii nu i-au mai vandut unchiului toate parcelele, incluzand si casa. I-a vandut doar 311 mp din parcela "B".
Problema e:
eu neavand, in actele de vanzare cumparare, drum de servitute decat pana la parcela B,
acum bunicul a declarat in actele de vanzare cumparare cu unchiul drum de servitute si pe parcelele B si A.
Eu am voie sa trec pe acest drum de servitute, care traverseaza parcelele A si B? Toate drepturile asupra drumului sunt a bunicului, unchiului specivicandui-se in acte doar ca are voie sa treaca pe el.

Multumesc de raspuns !
Daca vi se permite accesul la drumul de trecere, nu exista nicio problema.
Puteti totusi sa incercati sa-l convingeti pe unchi sa incheiati un act pentru servitutea de trecere.
Daca vi se interzice accesul, puteti face actiune in instanta pentru stabilirea servitutii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de servitute! se poate? crismari crismari indraznesc sa apelez la bunavointa voastra (am mai postat un mes. si am fost surprinsa sa vad ce prompt mi-ati raspuns) si revin cu o problema: drum de ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute wrunning wrunning Buna ziua! Impreuna cu o cunostinta am achizitionat un teren ce a fost dezmembrat pentru ca noi sa cumparam fiecare jumatate din el. El a optat pentru ... (vezi toată discuția)
Ingradirea accesului la proprietate privata GRECEA SORIN GRECEA SORIN Buna ziua,detin in proprietate un teren in suprafata de 2600mp intravilan.Acest teren este taiat in doua de un parau care in actele mele este proprietatea ... (vezi toată discuția)