avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA taxa pe valoare adaugata pentru leasing financiar ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

taxa pe valoare adaugata pentru leasing financiar imobiliar

pentru un imobil,sediul firma am incheiat un contract de leasing financiar sales &lease back .Destinatia imbobilului este pentru activitati de birou si inchiriere in scop de afaceri sau turistic .La inspectia fiscala pentru rambursare Tva pe luna mai ,veniturile din chirii fiind reduse se contesta Tva aferent spatiilor de inchiriat, acceptandu-se numai cel aferent spatiilor de birou. din pacate nu ne-a fost comunicat temeiul legal /art din codul fiscal , care prevede un anumit venit , care sa faca posibil deducerea tva-ului
Cel mai recent răspuns: Management Account , Consultant fiscal 08:01, 13 August 2011

Temeiul legal prin care se acorda sau nu dreptul de deducere este:

ART. 145
Sfera de aplicare a dreptului de deducere
(1) Dreptul de deducere ia naştere la momentul exigibilităţii taxei.
(2) Orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa aferentă achiziţiilor, dacă acestea sunt destinate utilizării în folosul următoarelor operaţiuni:
a) operaţiuni taxabile;


Dreptul de deducere se acorda nu numai in momentul realizarii operatiunilor impozabile ci si daca persoana impozabila demostreaza intentia de a realiza activitate economica, existand in acest sens decizii ale Curtii Europene date in scopul aplicarii unitare a Directivei T.V.A.

Cu atat mai mult, in situatia in care legislatia nu conditioneaza in mod expres exercitarea dreptului de deducere de cuantumul veniturilor impozabile, nu poate fi limitata deductibilitatea achizitiilor destinate acestor venituri.


Este foarte posibil ca temeiul legal pe organul fiscal il are in vedere sa fie art.11 alin.1 din Legea 571/2003:

Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal
(1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe în înţelesul prezentului cod, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unui tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot recupera t.v.a.-ul, cum? auricius auricius Buna ziua.Am infiintat o firma si trebuie sa fac o investitie de 35000 euro(autoutilitare,tehnica de calcul,aer conditionat,ferestre termopan,etc) pe facturi. ... (vezi toată discuția)
Tva deductibil? MARY081968 MARY081968 buna seara am o intrebare,...daca poate cineva sa imi raspunda...o societate ( microintr) detine o barca cu motor....caruia i s-a defectat ... (vezi toată discuția)
o societate plătitoare de tva, care desfășoară doar activități fără drept de deducere a tva, vinde un autoturism și achiziționează altul mai scump. va putea deduce tva aferentă cumpărării? mariamonica24 mariamonica24 O societate platitoare de TVA desfasoara doar activitati fara drept de deducere al TVA.In momentul in care vinde un autoturism si achizitioneaza un altul mai ... (vezi toată discuția)