avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj dividende
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj dividende

Va rog sa ma lamuriti in cateva probleme legate de procedura de partaj de dupa divort.
1. sotul este asociat unic la societate infiintata inainte de casatorie. a achitat impozitul pentru dividende in decursul anilor de casatorie, insa nu a scos efectiv toti banii respectivi din firma, sunt ramasi in contul contabil de dividende. sotia are dreptul la impartirea acestor dividende? daca da, atunci la care bani din dividende are dreptul prin partaj, la cei deja scosi din firma sau cei ramasi?
2. sotul s-a imprumutat ca persoana fizica de la mama sa (pot impreuna sa faca un act, evident). de acesti bani nu a beneficiat sotia direct, nici macar nu a avut acces la ei, fiindca sotul a creditat cu ei firma (exista dovada viramentelor online prin care a creditat firma, dupa ce a incasat tot online de la mama sa). sotul sustine ca acest credit al sau conteaza la partaj. este adevarat sau nu?
3.poate fi relevant faptul ca sotul a creditat firma de-a lungul anilor de casatorie cu mai mult decat ii permitea venitul salarial (unicul sau venit), dovada ca a reinvestit banii din dividende (incasati partial ca persoana fizica), sustragandu-se astfel de la impartirea acestor venituri cu sotia?
4. daca sediul social al firmei este totodata si locuinta de familie, proprietate exclusiva a sotului, iar absolut toate imbunatatirile, tot mobilierul, aparatura, etc, (multe astfel de bunuri fiind exclusiv de uz casnic) sunt achitate/achizitionate de societate, sotia are vreun drept asupra lor la partaj?
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 11 August 2011
smoothie, utilizator
Cel mai recent răspuns: smoothie , utilizator 11:19, 12 August 2011
Revin cu rugamintea sa imi dati un raspuns, fie si partial. Multumiri.
1. Nu are inportanta faptul ca impozitul pt dividende a fost platit in timpul casatoriei. Dividendele pot fi oricand reinvestite in firma, firma nu intra in masa partajabila, nici banii din conturile firmei. Daca sotia doreste ceva din firma trebuie sa faca dovada ca si-a adus aportul financiar.
2. sotia va trebui sa se apere demonstrand faptul ca imprumutul respectiv a fost folosit de catre sot pentru bunuri de care nu s-au folosit impreuna
3.nu; in functie de nevoile financiare ale firmei dividendele pot fi reinvestite, situatie in care asociatii nu mai primesc dividende;
4. in prima faza, chiar daca aceste bunuri au fost cumparate in timpul casatoriei (sa spunem), ele apartin societatii; sotia poate avea un drept asupra lor daca face dovada ca si-a adus aportul la achizitionarea lor
Dv practic doriti partajarea bunurilor societatii. Va trebui sa dovediti ca ati contribuit la achizitionarea lor.
Va multumesc mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea regimului matrimonial elenapop12 elenapop12 Buna ziua, Sunt casatorita de 1 an. Sotul meu are poprire pe conturi, impreuna cu fosta sa sotie, pentru un credit imobiliar neachitat (imobilul a fost ... (vezi toată discuția)
Divort dupa 6 luni si partaj saaa saaa Buna ziua, Am si eu o mica problema poate ma ajuta cineva. Sunt casatorit de aproximativ 6 luni si din motive ce nu as dori sa le dezbat aici doresc sa ... (vezi toată discuția)
Firma intra la partaj? Raduu13 Raduu13 Bună seara! În urma deteriorării iremediabile ale relațiilor conjugale, urmează să divorțăm cu soția. Din păcate, partajul probabil nu ... (vezi toată discuția)